Feyenoord 6 - 0 Ajax: Botten är nådd, väl?
Ajax når ständigt nya bottennivåer.

Feyenoord 6 - 0 Ajax: Botten är nådd, väl?

Ajax är ett sjunkande skepp utan styrning och mardrömssäsongen nådde idag en ny bottennivå med Ajax största förlust någonsin i ligan, mot ärkerivalerna Feyenoord.

Ajax är en mångbottnad klubb. Med det menat att man är en klubb som denna säsong lyckats nå botten flera gånger om på olika sätt. Först i september, i De Klassieker i Amsterdam, där Ajax blev totalt utspelade och låg under med 0-3 när matchen avbröts efter att Ajax-supportrar vid upprepade tillfällen kastat in bengaler på planen. Efteråt försökte en gruppering storma klubbens högkvarter. Senare, när laget i höstas låg sist i tabellen trodde man att nu var botten nådd, det kan ju omöjligen bli värre.

Frågan är om det inte känns ännu sämre och hopplösare idag. Visserligen ligger man femma nu, efter den korta uppryckningen i tabellen under vintern. Men den positiva effekten av interimtränaren John van 't Schips entré har sen länge helt kommit av sig. Utanför planen är kaoset i klubben kanske värre än någonsin nu. I tisdags stängde styrelsen av nytillträdde VD:n Alex Kroes efter att det kommit fram att han stått för en insidertrading då han köpt aktier i Ajax precis innan han utnämndes till ny VD och alltså handlat med vetskap om Ajax som andra inte hade. Några dagar senare kom det ut att styrelseordföranden Michael van Praag själv gjort fel då han fram tills i veckan missat att registrera sitt eget aktieinnehav i Ajax till relevant myndighet, vilket han skulle gjort inom två veckor av sin utnämning i höstas. Att han äger aktier i Ajax i sig är inget problem.

Nu har det blossat upp stora interna stridigheter. Det sägs att sammanslutningen som äger 73 % av aktierna i Ajax, en förening bestående av personer med olika slags bakgrund i klubben (en del som jobbat i den eller suttit i styrelsen eller bara stöttat den länge) på olika vis som haft majoritetsägandet sen Ajax börsnoterades på slutet av 90-talet, backar Kroes och försöker hitta ett sätt att återinstallera honom som VD, emot styrelsens beslut. Samtidigt ställs avgångskrav mot flera styrelseledamöter från supporterhåll. Vem som har makten i Ajax känns djupt oklart, med en motarbetad styrelseordförande, en avstängd VD och internt tjafs på många fronter. Lägg därtill att klubben fortfarande saknar en ny sportslig ledning.

Med denna uppladdning av interna stridigheter, och ett sent poängtapp mot Go Ahead Eagles i torsdags, skulle Ajax alltså ta sig an Feyenoord borta idag. Dessutom utan målvakten Diant Ramaj, som bröt armbågen när han föll i slutet mot Go Ahead och missar resten av säsongen. Aldrig någonsin har Ajax varit så nederlagstippade på förhand i De Klassieker. Med rätta.

Förutom Ramaj saknades även sen tidigare Jordan Henderson, Steven Berghuis, Borna Sosa och Gastón Ávila. Brian Brobbey, Chuba Akpom och Josip Sutalo var alla tillräckligt återhämtade från sina skador för att kunna börja på bänken i alla fall. Förre förstemålvakten Gerónimo Rulli fick ställa sig mellan stolparna för första gången på länge. Anton Gaaei, som gjorde säsongens mål mot Go Ahead men som i hemmamatchen mot Feyenoord blev utbytt i första halvlek efter att ha blivit totalt överkörd, startade som högerwingback. Devyne Rensch, Ahmetcan Kaplan och Jorrel Hato centralt och mittfältaren Kenneth Taylor som vänsterwingback. Benjamin Tahirovic, Sivert Mannsverk och Kristian Hlynsson på mittfältet. Yttrarna Steven Bergwijn och Mika Godts i anfallet.

Matchens stora överraskning var att Ajax faktiskt höll ut i över en halvtimme innan man kapitulerade. Man var helt och fullständigt tillbakatryckta och utmanövrerade från första sekund, men det tog ändå ett tag innan Feyenoord fick nätkänning. Det var Kaplan, som annars gjort det bra sen han kom in i elvan under våren, som billigt tappade bollen utanför eget straffområde till Yankuba Minteh som spelade igenom Igor Paixão som sköt in 1-0.

När korken väl var ur gick det dock undan. Knappt var spelet igång igen innan nya försvarsmisstag av Ajax ledde till ett till mål. Nu var det 18-årige Hato som drällde med bollen utanför eget straffområde. Calvin Stengs tog den och spelade högerbacken Bart Nieuwkoop som spelade fram Minteh till 2-0.

Just före halvtid kom också 3-0. Det blev lite flipperspel efter en hörna och till slut ledde det fram till att Santiago Gimenez bicycletaförsök blev en oavsiktlig framspelning till David Hancko som nickade in bollen i mål.

Halvtidsstatistik:

Skott: Feyenoord 16 - 0 Ajax
Skott på mål: Feyenoord 8 - 0 Ajax
Bollberöringar i motståndarnas straffområde: Feyenoord 30 - 1 Ajax

John van 't Schip, ännu en gång totalt taktiskt utmanövrerad utan någon synlig plan eller idé, gjorde två byten till andra halvlek. Gaaei och Hlynsson ut, Branco van den Boomen och Chuba Akpom in. Rensch gick ut som wingback, mittfältaren van den Boomen i mittförsvaret. Akpom ny tlltänkt uppspelspunkt för alla uppspel som inte kom. Ingen större effekt på något av det.

Tio minuter in i den andra halvleken ökade Minteh på till 4-0 när han vackert skruvade in bollen i bortre krysset.

5-0 kom inte långt därefter sen van den Boomen förtvivlat enkelt tappade bollen utanför eget straffområde till Ajax-fostrade Quinten Timber som sköt in 5-0.

Minuter efter det kom även 6-0 när Paixão pangade in bollen via ribban. Man började på allvar frukta för att det skulle bli tvåsiffrigt.

Feyenoord hade en till boll i nät senare, men Alireza Jahanbakhshs mål dömdes bort för en offside på Ayase Ueda som stod mitt framför Rulli.

Det blev åtminstone inte tvåsiffrigt. Det var väl det mest positiva man kände när Danny Makkelie blåste av matchen.

Expected goals: Feyenoord 3,59 - 0,10 Ajax
Skott: Feyenoord 30 - 1 Ajax
Skott på mål: Feyenoord 15 - 1 Ajax

6-0-förlusten är Ajax största förlust någonsin i Eredivisie. Bara tre 7-0-förluster mot olika motstånd i cuper och tidigare serier på 1910- och 20-talet bräcker den överhuvudtaget. Det är också Feyenoords största seger mot Ajax någonsin, slår 9-4:an från 1964. Det tangerar även rekordet för största De Klassieker-seger överhuvudtaget, jämte Ajax 6-0-segrar 1975 och 1999 och 8-2-seger 1983.

Ajax ligger nu sexa i Eredivisie, NEC har nu gått om. Fem matcher återstår av misären.

Matchfakta

Feyenoord 6 - 0 Ajax
Mål: 1-0 Paixão '34, 2-0 Minteh '35, 3-0 Hancko '45+2, 4-0 Minteh '56, 5-0 Timber '62, 6-0 Paixão '66
Gula kort: Kaplan, Tahirovic
Feyenoord: Wellenreuther; Nieuwkoop (López '64), Beelen, Geertruida, Hancko; Timber, Stengs (Lingr '77), Wieffer; Minteh (Jahanbakhsh '77), Gimenez (Ueda '77), Paixão (Ivanusec '84)
Ajax: Rulli; Gaaei (van den Boomen '46), Rensch, Kaplan, Hato, Taylor; Tahirovic, Hlynsson (Akpom '46), Mannsverk; Godts (Vos '64), Bergwijn (Rijkhoff '77)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-04-07 17:30:39
Author

Fler artiklar om Ajax