Fokus på säsongsavslutningen: Ajax

Fokus på säsongsavslutningen: Ajax

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

William Edström - Ajax-redaktionen 

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?

- Fortsatt katastrof. Nere på tredjeplats i tabellen, Conference League känns närmare än Champions League. På nåt sätt har vi nått en cupfinal vi kommer få pangstryk.
 
Ni parkerar just nu på en tredje plats. Rimmar det väl med förhoppningarna inför säsongen?

- Absolut inte, varje säsong Ajax inte vinner ligan är ett misslyckande. Denna säsong har varit ett fullständigt haveri på alla fronter. Från styrelsenivå och nedåt har alla beslut som fattats varit fel, från tränarrekrytering till transferfönster till taktik.
 
Kommer laget uppnå sin målsättning?

- Nej.
 
Vad har varit den största snackisen i klubben under säsongen?

- Hur illa skött klubben är. Att det tog 14 månader innan en ny sportchef anställdes efter att slusken Marc Overmars sparkats ut, hur allting gick ner i nivå så otroligt mycket när Erik ten Hag lämnat. Att han är en fantastisk tränare visste alla, men att Ajax var helt oförberedda på hur man skulle gå vidare efter honom.


 
Vilken eller vilka spelare har överraskat positivt eller inte riktigt nått upp till sin nivå?

- Med undantag för nyblivne 17-åringen Jorrel Hatos genombrott har typ varenda spelare gjort en besviken. Eller, Gerónimo Rulli som kom in som ny målvakt i januari har ju varit habil. Mohammed Kudus, Edson Álvarez och Dusan Tadic har bitvis visat klass men de och de andra ledarna i laget har inte klivit fram tillräckligt.
 
Slutligen, vilka vinner ligan, vilka kniper Europlatserna och vilka åker ur?

- Feyenoord kommer vinna ligan. Efter söndagens haveri är PSV klara favoriter för andraplatsen som ger CL-kval. Ajax ligger nu trea men AZ kan säkert lyckas ta sig förbi också innan säsongen är över och därmed EL-platsen. Ajax kan mycket väl landa på fjärdeplatsen och få förnedra sig med Conference League. Om man inte vinner cupfinalen då. Sparta, Twente, Utrecht och RKC eller Heerenveen får spela playoff om den sista Europaplatsen.

Cambuur och Groningen kommer åka ur direkt, Excelsior och Emmen strider om att undvika negativ kvalplats.

*Intervjun gjordes i april. 
 

SvenskaFans.com2023-05-12 21:00:00

Fler artiklar om Ajax