Fortuna Sittard 0 – 5 Ajax: Ajax plöjer över sina motståndare
Ajax flyger fram i Eredivisie.

Fortuna Sittard 0 – 5 Ajax: Ajax plöjer över sina motståndare

Det blev ett nytt målkalas i Sittard där man i stort sett avgjorde matchen i första halvlek då Ajax var totalt dominanta. Efter en knackig start på säsongen lovade Erik ten Hag att Ajax skulle komma i bättre form i slutet av september. Han hade rätt.

Daley Blind och Antony vilades i lördags mot SC Cambuur men var båda två tillbaka i startelvan ikväll. Blind gick in som vänsterback i stället för Nico Tagliafico och Antony gick in som högerytter i stället för David Neres. Jurriën Timber stod uppsatt att starta bredvid Lisandro Martinez i mittlåset men fick avbryta uppvärmningen på grund av en känning och strax innan avspark meddelades det att Perr Schuurs kommer starta i stället mot sin gamla klubb. Utöver dessa ändringar var det samma elva som mot Cambuur med Remko Pasveer i mål och Steven Berghuis som tia i stället för Maarten Stekelenburg och Davy Klaassen som är skadade. Mohammed Kudus gjorde comeback i fredags för Jong Ajax och var ikväll tillbaka på bänken för Ajax.

Ajax började matchen med samma tempo och frenesi som man haft i sina två senaste matcher. De första fem minuterna skapade Ajax tre bra målchanser, varav en kom till efter ett grovt misstag av Fortuna Sittards målvakt Yanick Van Osch som slog en alltför lös passning ut i planen som Sébastien Haller snappade upp och kunde i sin tur sätta Antony fri med målvakten men Antonys avslut räddades på mållinjen av högerbacken George Cox som fallit av och hjälpte sin målvakt.

Men efter tio minuter kom så 0-1-målet då Ryan Gravenberch strax utanför straffområdet försökte slå en boll ut till högersidan men bollen styrde på en Fortuna Sittard-spelare och studsade istället fram till en helt friställd Berghuis som var på hugget och kunde behärskat placera in matchens första mål.

Ajax fortsatte efter målet att kontrollera matchbilden med högt bollinnehav, fint passningsspel och där man var totalt dominanta i närkampsspelet. Det var bara en tidsfråga innan 0-2-målet skulle komma och efter 26 minuter var det dags. Efter att Ajax spelat sig in från vänsterkanten via Blind och Tadic, hittade Sébastien Haller fram till Noussair Mazraoui strax utanför straffområdet. Mazraoui skickade iväg ett skott som fint letade sig in i mål tätt utmed Van Oschs vänstra stolpe.

Ajax fortsatte spela riktigt fin fotboll och Fortuna Sittard var konstant tillbakapressade där man helt fick förlita sig på att slå långbollar upp på sin anfallare Bassala Sambou som fick jobba helt själv uppe i kedjan. Efter ett inkast ute på vänsterkanten hittade Edson Álvarez vackert en helt ensam Blind ute på kanten som i sin tur kunde spela in bollen till Tadic i straffområdet som tog emot, vände om och fint placerade in 0-3 i bortre.

Ajax skapade flera bra chanser för ett fjärde mål men 0-3 höll sig halvleken ut och inför andra halvlek bytte ten Hag in Kudus i stället för Berghuis som fick vila. Kudus fick äntligen göra sina första minuterar för Ajax denna säsong efter den skada som har besvärat honom sedan träningslägret i Österrike under försäsongen.

Ajax var inte lika dominanta i andra halvlek som de hade varit i första men man skapade ändå flera bra målchanser, främst via Antony som igen blev frispelad men fick iväg ett för tamt avslut som Van Ousch enkelt kunde plocka. I den 53:e matchminuten fick Fortuna Sittard sin första riktiga målchans i matchen när vänsterbacken Cox slog ett inlägg från sin vänsterkant som hittade in till Samy Baghdadi i straffområdet som fick iväg en nick mot mål och tvingade Pasveer till sin första räddning i matchen.

I den 65:e matchminuten gjorde ten Hag ett dubbelbyte då Mohamed Daramy och Tagliafico kom in i stället för Haller och Martinez. Detta gjorde att Tadic gick in på Hallers position som center och Blind gick in som mittback i stället för Martinez. Matchtempot gick efter byten ner men Ajax var ändå närmre ett 0-4-mål än vad Fortuna Sittard var sitt första. Antony skapade en vass chans helt ensam när han på mittplan slog bollen förbi vänsterbacken Cox och båda två, båda blixtsnabba, satte fart mot målet. En löpduell Antony vann och tog ett överraskande avslut mot första krysset men bollen gick strax över. Hade han tittat inåt mitten hade han sett att Daramy var helt fri och hade öppet mål.

Men strax efter Antonys chans kom 0-4-målet då Fortuna Sittard-spelarna slarvade på mittplan och slog bort en passning som gick rakt till Daramy som kunde sätta fart mot mål. Med sig till vänster hade han Tadic som fick bollen och spelade in den i straffområdet till en framåtrusande Kudus som slog in bollen i öppet mål. Kudus alltså målskytt i sin första halvlek med Ajax denna säsongen efter sin skada.

Strax efter att Kenneth Taylor hade kommit in för Ryan Gravenberch kom så 0-5-målet i den 77:e matchminuten då Tadic och Tagliafico bjöd på fotbollsgodis. Tadic fick ut en boll till den alltid offensivt hårt arbetande Tagliafico som drev inåt planen med bollen mot straffområdet, sicksackade sig förbi två Fortuna Sittard-spelare, väggade med Tadic, fick tillbaka bollen och avslutade tätt intill Van Oschs högra stolpen, ett vackert spelmål. Detta blev matchens sista mål och strax efter byttes Tadic ut för Danilo. Ajax kaptenen gjorde ett mål och två assist ikväll och har nu på 157 matcher för Ajax, i alla turneringar, varit involverad i 150 mål med sina 80 gjorda mål och 70 assist sen han kom till klubben.

Fortuna Sittards kapten Ben Rienstra sa efter matchen att ”du gick aldrig in i en duell för bollen var redan borta” och är ett bra sätt att sammanfatta matchen på och hur Ajax spelar just nu. Det blev ett nytt målkalas ikväll och Ajax har nu på de sex inledande omgångarna i ligan redan gjort 27 mål (4,5 mål per match), har 14 olika målskyttar och har endast släppt in ett mål.

Nästa match för Ajax blir hemma mot Groningen på lördagskväll. Matchen sänds på Viaplay med start 18:45.

Matchfakta
Fortuna Sittard 0 – 5 Ajax
Mål: 0-1 Berghuis '11, 0-2 Mazraoui '27, 0-3 Tadic '38, 0-4 Kudus '72, 0-5 Tagliafico '77
Gula kort: Roel Janssen
Fortuna Sittard: Van Osch; Tirpan (Baghdadi '8), Angha, Janssen, Cox (Lonwijk '81); Rienstra (Musaba '81), Tekie, Duarte; Hansson (Noslin '81), Sambou (Lake '72), Seuntjens
Ajax: Pasveer, Mazraoui, Timber, Martínez (Tagliafico '65), Blind, Álvarez, Gravenberch (Taylor '75), Berghuis (Kudus '46), Antony, Haller (Daramy '65), Tadic (Danilo '81)
 

Joakim Dahl 2021-09-21 21:55:00
Author

Fler artiklar om Ajax