Fortuna Sittard 2 - 3 Ajax: Comeback i ligapremiären
Brian Brobbey var guld värd för Ajax med sitt inhopp.

En usel första halvlek försatte Ajax i ett underläge men ett dubbelbyte i halvtid ledde till att man lyckades vända och vinna i andra halvlek, trots Burak Yilmaz bästa försök.

Efter en spektakulär 3-5-förlust i supercupen mot PSV, till följd av en serie målvaktstabbar och försvarsmisstag, var det idag dags för Ajax att begå Eredivisie-premiär borta mot Fortuna Sittard. Olycklige Jay Gorter petades i målet där Remko Pasveer var tillbaka. Med Edson Álvarez (och Calvin Bassey) avstängda hittade Alfred Schreuder en oväntad lösning. Perr Schuurs, som är på väg bort från klubben i jakt på mer speltid, fick starta mot sin moderklubb. Han bildade mittlås med Jurriën Timber, med Devyne Rensch och Owen Wijndal som ytterbackar. Daley Blind tog klivet upp till mittfältet där han ankrade Steven Berghuis och Kenneth Taylor. Antony, Dusan Tadic och Steven Bergwijn utgjorde kedjan igen.

Mot PSV började Ajax bra och var totalt dominanta första halvtimman. Så var inte fallet idag. Erbarmligt dåligt såg spelet ut hela första halvlek. Tidigt hamnade man i underläge med, återigen efter egna misstag. Bergwijn slog en dålig passning på mittplan, tröge Blind hamnade på mellanhand på mitten och Schuurs blev oerhört lätt omsprungen av centertanken Paul Gladon, knappast nån speedkula han, och 1-0 till hemmalaget var ett faktum.

Ett farligt avslut av Taylor hade Ajax ingenting på mål i första halvlek. Förändringar behövde göras och välkommet nog gjorde Alfred Schreuder det Erik ten Hag nästan aldrig gjorde — ett dubbelbyte i halvtid. Schuurs och Berghuis klev av, Davy Klaassen och Brian Brobbey kom in. Blind klev ner i mittlåset igen, Tadic föll ner som tia och i Brobbey fick man en riktig center.

Skillnaden blev som natt och dag och det tog bara några minuter innan Ajax kvitterat. Lite turligt i och för sig, men det räknas det med. Efter en kort hörna skruvade Taylor in ett inlägg mot Klaassen som lurade vid bortre stolpen. Om Klaassen, eller Fortunas högerback Mickaël Tirpan, var på bollen eller om inlägget gick direkt i mål var svårt att se på reprisen, men bollen gick in och Taylor tillskrevs målet.

1-2 dröjde sen bara ytterligare några minuter. Rensch fyllde på fint i anfallet och skar inåt i planen, fick bollen och kombinerade sig elegant igenom med Brobbey, som spelade fram högerbacken till målet. Det vinkades först bort för offside men efter VAR-koll dömdes det mål.

VAR-koll blev det också tio minuter senare. Då avslutade Brobbey självt ett fint Ajax-anfall då Tadic med en fin assist hittade in till honom och "Brobbeast" tryckte in 1-3-målet vid bortre stolpen. De kollade igen efter offside men hittade ingen och målet godkändes.

Fortunas tränare Sjors Ultee reagerade därefter genom att bland annat byta in klubbens stora värvning, Burak Yilmaz. Den turkiske centern inledde på bänken men kom in nu när de desperat behövde mål. Schreuder å sin sida skapade enorm huvudbry bland alla Ajax-supportrar när han sedan bytte in Lisandro Magállan. Den argentinske mittbacken, Marc Overmars största floppvärvningen och en av Ajax värsta floppvärvningar någonsin, byttes in och ersatte Rensch. Timber gick ut som högerback.

Ajax fick sedan in ytterligare än boll. Nu genom Bergwijn som gick själv från halva plan och hittade nät med ett distinkt skott, men än en gång blev det VAR-koll och nu dömdes det bort för offside.

Yilmaz kom sedan att visa en glimt av sin klass när han i slutminuterna vackert smällde in en frispark i mål till 2-3 och skapade spänning igen. Men någon riktig slutforcering mäktade Fortuna inte med utan Ajax lyckades bogsera hem tre poäng till Amsterdam.

Det finns fortfarande mycket att jobba på men också positiva tendenser för Ajax. Framför allt kan man ta lärdom av hur viktig Edson Álvarez är för balansen, han saknades tydligt idag.

Härnäst för Ajax väntar FC Groningen nästa söndag kl 14:30.

Matchfakta

Fortuna Sittard 2 - 3 Ajax
Mål: 1-0 Gladon '6, 1-1 Taylor '48, 1-2 Rensch '51, 1-3 Brobbey '62, 2-3 Yilmaz '87
Gula kort: Seuntjens, Ferati, Gladon
Fortuna Sittard: van Osch; Tirpan, Guth (Pinto '78), Siovas, Cox; Erdogan (Cordoba '66), Ferati, Duarte; Noslin (Yilmaz '66), Gladon, Seuntjens
Ajax: Pasveer; Rensch (Magállan '74), Timber, Schuurs (Klaassen '46), Wijndal; Berghuis (Brobbey '46), Blind, Taylor; Antony, Tadic, Bergwijn (Kudus '91)