Fotbollen förmedlar mest

Fotbollen förmedlar mest

Ukraina, det är landet som står i centrum just nu. Det är ett land i en kris men även sporten som drabbas, men ändå är det sporten som har störst påverkan. Våra stjärnor från Ukraina har sagt sitt och världen runt om har uppmärksammat det. I världen runt om har vi sett klubbar samt spelare hedra Ukraina som land, det är något som media har "snappat" upp. I denna artikeln får ni reda på exempel från spelare samt klubbar som valt att säga sin åsikt.

Cristiano Ronaldo:
I fredagskväll valde världsstjärnan Cristiano Ronaldo gå ut på sociala medier för att stötta Ukraina då han skrev följande " We need to create a better world for our children. Praying for peace in our world".

Manchester City- Everton: 
Igår såg vi bilder som ingen kan ha missat, det var dags för en premier league match mellan Everton- Machester City på Goodison Park och två landslagsmän från Ukraina var med i matchtruppen och det var två spelare vid namn Oleksandr Zinchenko och Vitalij Mykolenko. För att vissa sitt stöd så vid inmarschen så gick båda klubbarna in med Ukrainska flaggor på ryggen vilket fick Zinchenko att släppa en tår. Den mest uppmärksammade stunden var även när Zinchenko och Mykolenko möttes vid halvplan under uppvärmningen och kramade om varann då Zinchenko inte kunde hålla inne sina känslor längre.


Ruslan Malinovskyi:
Det var dags för Europa League match mellan Olympiakos- Atalanta på Karaiskakis stadion i Aten och Ruslan Malinovskyi fick spela från start, det var en match då Malinovskyi glänsde och gjorde två mål och gjorde även så sitt Atalanta avancerade i slutspelet. Det som uppmärksammades i media som även fick stort beröm var när Ruslan Malinovskyi gjorde 0-2 och tog av sig sin tröja där det stod budskapet "No War In Ukraine" något som hyllades av klubbarna i Italien och även i världen runt om.



Roman Yaremchuk:
Många kanske kommer ihåg Yaremchuk som Ukrainas nummer 9 i EM, det är Ukrainas farligaste anfallsvapen i straffområdet och till vardags spelar han i Benfica i Portugal. När Benfica mötte Ajax i Champions League fick han börja på bänken, men kom in i 62 minuten och gjorde mål bara 10 minuter senare. Även Yaremchuk valde att yttra sig med att ta av matchtröjan och undertill hade han en svart tröja med Ukrainas riksmärke på. 


Robert Lewandowski
En av världens bästa anfallare och den polska storstjärnan Robert Lewandowski har talat för hela sitt landslag, Robert och hans kamrater i Polen har tydligt sagt i media att man vägrar möta Ryssland i ett kval till VM, ett argument som är backat av hela den polska befolkningen. Robert Lewandowski har varit aktiv på sociala medier sen allt började och han har där uttryckt sin sorg för folket samt barn som har satts i fara.



Sverige: 
Det svenska landslaget har nu tagit ett beslut, det vill säga att man kommer inte ställa upp mot en match mot Ryssland i kommande VM- playoff. Nyheterna kom inte för så länge sen men det är ett beslut som många i Sverige väntade på och det svenska fotbollsförbundet har fått massor av positiva kommentarer kring detta beslutet och det är ett beslut man kommer att fullfölja. 


West Ham-Wolves: 
En annan premier league match hamnade i centrum och det var matchen mellan West Ham och Wolves med stora anledningar av att Yarmolenko alltså Ukrainas lagkapten fanns med i truppen. West Ham valde att gå ut med tröjor där samtliga hade namnet Yarmolenko på ryggen, men även Wolves valde att gå ut med sitt stöd med tröjor där det stod " NO TO WAR".


Napoli- Barcelona:
Denna matchen spelades samma dag som de tragiska nyheterna kom och båda lagen var snabba med att ta sin "ställning" matchen spelades i Neapel på Diego Armando Maradona stadion och innan matchen började höll båda lagen upp en skyllt där det stod "STOP WAR" och detta var den första bilden som verkligen exploderade internationellt och efter denna händelsen valde klubbar och spelare att följa samma "väg". 



Dinamo Zagreb: 
Den kroatiska maktpampen Dinamo Zagreb tog emot Sevilla på Maksimir Stadion i torsdags och där var det fansen som stod i centrum. Dinamo Zagreb supportrarna höll upp massor av Ukraina flaggor vilket fick upprmärksamhet i media en som lade märke till händelsen var Oleksandr Zinchenko som la ut det på sin instagram.





Världen har stannat upp för tillfället, men folk har visat stöd och tagit ställning. Nu väntas det bara på nyheter om Ukraina ska kunna kvala till VM eller om man ska skjuta om Playoff eller om Ukraina kommer vara tvingade att avböja chansen till en VM-plats.










 

Filip Kozina Morfiadakisutbfilkoz1@skola.malmo.se 2022-02-27 15:51:00
Author

Fler artiklar om Ukraina