Go Ahead Eagles 2 - 3 Ajax: Stal segern
Benjamin Tahirovic gjorde sitt andra mål för Ajax idag.

Ajax hade det kämpigt när Eredivisie återstartade efter vinteruppehållet, men lyckade i slutändan stjäla med sig alla tre poäng hem till Amsterdam, högst oförtjänt.

I helgen drog Eredivisie igång igen efter vinteruppehållet. Senast vi såg Ajax spela tävlingsfotboll stod man för den pinsammaste förlusten i klubbhistorien när man åkte ur cupen mot amatörlaget Hercules. Sen dess har man varit på träningsläger i Cádiz och spelat två träningsmatcher mot Hannover 96. Den b-betonade elvan spelade uselt och fick stryk av Zweite Bundesliga-laget, förstaelvan spelade mediokert men vann med 2-1.

John van 't Schip lyckades ta Ajax från jumboplatsen till femte plats i Eredivisie på en månad, men mot slutet av december började skjutsen tränarbytet fått mattas av och laget började spela sämre igen. Spelet såg inte mycket bättre ut idag direkt.

Brian Brobbey gav Ajax ledningen efter en halvtimme när han stötte in ett inlägg från Steven Bergwijn som stod för ett fint förarbete. Men det var hemmalaget som spelade bättre, vann mittfältskampen och kom i farligare anfall.

I slutet av den första halvleken fick örnarna in kvitteringen. Efter att Jorrel Hato inte nickat undan en frispark tillräckligt bra kunde Go Aheads kapten, Ajax-fostrade Bas Kuipers, snyggt spela fram Victor Edvardsen som pangade upp bollen i nättaket. Den forne Djurgårdsspelarens andra mål i Eredivisie.

Men på stopptiden av den första halvleken lyckades Ajax återta ledningen. Steven Berghuis skruvade in en frispark i straffområdet och helt bortglämd längst bort kom Benjamin Tahirovic perfekt och stötte in 1-2. Spånga-sonen därmed också på 2 mål i Eredivisie denna säsong.

Till den andra halvleken ersattes Josip Sutalo, som haft skadekänningar, av landsmannen Jakov Medic. Ajax var nära att utöka ledningen några minuter in när Kenneth Taylor prickade insidan av stolpen. Men efter det vände matchen helt i Go Aheads favör.

De fick in kvitteringen till 2-2 på en frispark, mittbacken Joris Kramer nickade in efter en skarv av isländske mittfältaren Willum Willumsson. Sen fortsatte de rada upp chanser men kunde inte få bollen i mål. Dels på grund av oskärpa i avsluten, dels på grund av flera fina räddningar av Diant Ramaj, utan tvivel matchens spelare för Ajax.

Med tjugo minuter kvar fick sen Ajax in segermålet istället, helt mot matchrytmen. Tahirovic passade Berghuis som spelade igenom Devyne Rensch som löpt med bra in i straffområdet och precis onside sköt in 2-3.

Då AZ förlorade mot Twente igår innebär segern att Ajax knappar in och nu bara har 5 poäng upp till Alkmaar-laget på fjärde plats i tabellen. Härnäst väntar RKC Waalwijk hemma nästa söndag kl 16:45.

I övrigt kan rapporteras att Voetbal International precis vid matchstart rapporterade att Ajax och Jordan Henderson är muntligen överens om ett 1,5 års kontrakt, att Ajax är villiga att spendera men att Henderson också, förstås, tar en lönesänkning. Men förhandlingar med Al Ettifaq återstår fortfarande att lösa.

Matchfakta

Go Ahead Eagles 2 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Brobbey '27, 1-1 V. Edvardsen '44, 1-2 Tahirovic '45+4, 2-2 Kramer '58, 2-3 Rensch '72
Gula kort: Hlynsson, Medic
Go Ahead Eagles: de Lange; Deijl, Amofa (Baeten '80), Kramer, Kuipers; Linthorst (Breum '59), Willumsson, Rommens; Adekanye (Sow '80), V. Edvardsen, O. Edvardsen
Ajax: Ramaj; Rensch, Sutalo (Medic '46), Hato, Sosa; Tahirovic, Hlynsson (Forbs '61), Taylor (Gooijer '85); Berghuis, Brobbey (Akpom '77), Bergwijn