Heerenveen 3 - 2 Ajax: Missad chans att ta fjärdeplatsen
Chuba Akpoms reduceringsmål räckte inte för Ajax idag.

Heerenveen 3 - 2 Ajax: Missad chans att ta fjärdeplatsen

Efter nytt poängtapp av AZ hade Ajax chansen att klättra till fjärde plats i tabellen. Men en usel insats gjorde att man välförtjänt förlorade mot Heerenveen och missade chansen.

AZ, som nyligen sparkade tränaren Pascal Jansen efter en svaga resultat en tid, tappade ånyo poäng igår när man spelade 0-0 mot nykomlingen Almere City (som Ajax också tappat poäng mot). Det gav Ajax möjligheten att idag kliva upp till fjärde plats i Eredivisie-tabellen.

Kaptenen Steven Bergwijn kommer saknas i flera veckor för Ajax efter att ha ådragit sig en ljumskskada på träning i veckan. I övrigt på skadefronten är både Branco van den Boomen och Amourrichio van Axel Dongen tillbaka i gruppträning nu efter en längre tids rehabilitering. Sivert Mannsverk gjorde comeback efter sin skada med spel för Jong Ajax nyligen, där även Silvano Vos spelar sig tillbaka i form. Devyne Rensch som fick utgå skadad förra helgen är inte tillgänglig ännu men det ska inte vara så allvarligt. Inte heller Mika Godts, Remko Pasveer eller korsbandsskadade Gastón Ávila är aktuella för spel.

19-årige centern Julian Rijkhoff, som lämnade Ajax för Borussia Dortmund som 16-åring, återvände hem till klubben i slutet av januari. Han debuterade för Jong Ajax förra omgången och kommer fortsätta spela där till en början men träna med a-laget, och är ett välkommet tillskott till den tunna anfallsbesättningen.

Med klättring i tabellen möjlig hade man hoppats att spelarna skulle vara motiverade idag. Men det såg inte så ut. Ajax gjorde en riktig katastrofmatch uppe i Friesland. Låst anfallsspel och otroligt instabilt försvarsspel kantade matchen.

Borna Sosa hade det kämpigt på vänsterbacken, båda Heerenveens första mål kom till på hans kant. Först fick norske högerbacken Oliver Braude tid att måtta in ett bra inlägg som Pelle van Amersfoort förvaltade.

Därefter brände det till åt båda hållen inom loppet av en minut. Först träffade Heerenveens Thom Haye ribban med en frispark, och i anfallet som följde gjorde Kristian Hlynsson samma sak för Ajax. Några minuter senare skickade Sosa en frispark mot krysset men Ajax-fostrade Mickey van der Hart, som förpassat landslagsmålvakten Andries Noppert till bänken, lyckades rädda.

Efter det kom 2-0, efter en ny Eriksgata bereddes på Ajax vänsterkant. Målskytten van Amersfoorts inspel missades av Luuk Brouwers men bollen tillföll lurige norske dribblern Osame Sahraoui som sköt in bollen i mål förbi Diant Ramaj.

Tvåmålsunderläge i halvtid, bara att samla sig och omgruppera? John van 't Schip gjorde en ändring till den andra halvleken, Carlos Forbs som ersatt Bergwijn hade varit helt under isen och byttes ut mot Chuba Akpom.

Hopp om förbättring dog tämligen omgående dock. Ajax hamnade genast under press då Josip Sutalo, trängd i uppspelsfasen, slog bort bollen rakt till en Heerenveen-spelare. Mats Köhlert skickade in bollen till Browuers vars avslut Ramaj räddade men returen rakade van Amersfoort in i mål, 3-0.

Ajax fortsatte spela miserabelt men fick en billig biljett in i matchen igen då Heerenveens mittback Pawel Bochniewicz styrde ett inspel från Brian Brobbey in i eget mål, 3-1.

Med tio minuter kvar fick Ajax in en ny reducering. Sosa må inte kunna försvara, men han kan slå inlägg och hittade nu Tristan Gooijer vid bortre stolpen med ett. Den unge högerbacken tog ner bollen och fick den till Akpom som sköt in 3-2.

Nerv i matchen igen och den behölls in i slutet. Det sista som hände på stopptiden var att Ajax fick en hörna, som nickades undan men bollen skickades in i boxen igen. Sutalo nickade ner den och Sven van Beej, Eredivisies Richard Dunne, som håller rekordet för flest självmål i Eredivisie-historien (8 st) styrde bollen mot eget mål. Och över mållinjen? Eller? Stor förvirring rådde därom då mållinjesteknologi inte fanns att tillgå på Abe Lenstra Stadion. Linjedomaren viftade inte för mål men Ajax, och inte minst Brobbey som stod inne i målet, var säkra på att bollen var över linjen. På reprisbilderna såg det onekligen ut som att bollen var över, om inte någon kvartsmilimeter återstod.

I slutändan kunde VAR-rummet inte bestämma sig för att köra över linjedomarens beslut och bollen dömdes inte vara över. Heerenveen vann rättvist med 3-2 och firade som att de vunnit Champions League (vilket Luuk Brouwers surt menade att Ajax agerade som om de gjort när lagen möttes senast). Ajax var helt under isen idag och tog inte chansen att avancera i tabellen. Det bådar heller inte gott inför torsdag när Conference League mot Bodø/Glimt står på schemat.

Matchfakta

Heerenveen 3 - 2 Ajax
Mål: 1-0 van Amersfoort '11, 2-0 Sahraoui '38, 3-0 van Amersfoort '46, 3-1 självmål Bochniewicz '51, 3-2 Akpom '79
Gula kort: van Beek, Köhlert, Braude, Bochniewicz
Heerenveen: van der Hart; Braude (Ali '85), van Beek, Bochniewicz, Köhlert; Olsson, Brouwers, Haye; Wålemark (Nunnely '55), van Amersfoort (van Ottele '85), Sahraoui (Tjoe-A-On '89)
Ajax: Ramaj; Gooijer, Sutalo, Hato, Sosa; Henderson, Hlynsson, Taylor; Berghuis, Brobbey, Forbs (Akpom '46

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-02-11 17:05:47
Author

Fler artiklar om Ajax