Helgens Primeira Liga (Omgång 20)

I helgens 20:e omgång i Primeira Liga (Liga Portugal) bjöds vi tyvärr inte på mycket mål. Men vi bjöds på ett stormöte och lite viktiga segrar för lagen i topp. Läs mer nedan!

GD Estoril Praia 2-1 Boavista FC
Tiago Gouveia blev matchhjälte i den inklämda matchen på torsdagskvällen i förra veckan när Estoril tog emot Boavista från Porto.
Bortalaget inledde dock starkast och kommer att vara besvikna på att ha missat möjligheten till att få med sig poäng från den här matchen. Lagets ordinarie målskytt Yusupha Njie gav gästerna ledningen redan i den 4:e minuten. Målet kom på nick och placerades elegant in nere vid målvaktens högra stolpe.
Boavistas besvikenhet lär komma från att i ledning med 0-1 drar på sig ett rött kort i den 41:a minuten efter en väldigt klumsig sekvens där mittfältaren Ibrahima trampar på tidigare nämnda Gouveias fotled och får det röda kortet direkt.
Efter detta vänder matchen helt i hemmalagets favör. Chans efter chans kom i den andra halvleken och Bracalli i Boavistamålet stod för en toppenprestation. Dock kunde han inte hålla hemmalaget ute och släppte mål av först Araujo förbi sig och sedan då från Benfica-lånet Gouveia med cirka kvarten kvar.

FC Vizela 0-0 GD Chaves
En händelserik 0-0 utspelade sig på Estádio Do Vizela på fredagskvällen när hemmalaget tog emot Chaves. Båda lagen har presterat väl hittills under säsongen och krysset var nog det mest troliga resultatet på förhand.
Sett till matchens målchanser är det nog dock Vizela som nog känner att de kunnat få med sig alla tre poäng istället för ett. Två jättelägen vardera sida om halvtid borde ha spelat hem tre poäng till hemmalaget. I första halvlek spelades Raphael Guzzo igenom efter en miss från försvaret och och spelaren blev helt själv med målvakten men lyckades inte spela den förbi den utrusande Vitór i Chavesmålet. I andra halvlek var det mittbacken Wilson som nästintill drog skam över sitt namn med en otroligt svag miss från nära håll i straffområdet. Nog väldigt frustrerande för majoriteten av de 2909 åskådarna som besökte arenan.

FC Arouca 1-0 C.D Santa Clara
I lördagens första match segrade Arouca hemma mot kvalplacerade (nedflyttning) Santa Clara. Matchen bjöd endast på ett mål, denna gång från lagets offensiva mittfältare Alan Ruiz. Den tidigare Sportingspelaren dribblade sig, något turligt, förbi tre försvarare innan han placerade in bollen vid den bortre stolpen.
Arouca var det bättre laget matchen igenom och förtjänade en vinst med högre siffrorän det som blev. Palestiniern Oday Dabbagh såg vad han trodde skulle bli hans 2-0 mål blåsas bort för en väldigt tajt offside i den andra halvleken men närmare ytterligare ett mål kom det inte att bli.
Santa Clara är, likt skrivet tidigare veckor, ett svagt lag för tillfället och lever enbart på svagheterna för lagen bakom dem i tabellen.

Vitoria de Guimarães 1–0 Portimonense S.C
Den mål-fattiga Primeira Liga-omgången fortsatte under lördagens sena match när Vitoria tog emot laget från Portimao, Portimonense. 1–0 var ett gångbart resultat mellan dessa efter att båda lagen spelat till sig det resultatet i omgången innan. Likt Portimonense i den förra omgången var det hemmalaget som segrade i denna.
Primeira Ligas Jack Grealish, Jota Silva, stod för matchen enda mål i den första halvleken. Liknelsen spelar på båda lirarnas frisyrer, tycker ändå den håller. Liknelsen det vill säga, inte frisyren. Anyway. Målet kom efter 22 spelade minuter och ett tjusigt mål var det. Varela i Vitoriamålet slog till med en snabb frispark som nådde in bakom Portimonenseförsvaret och hittade en genomlöpande Silva. Silva nickar bollen förbi en utrusande Nakamura och placerar enkelt in bollen.
En annars ganska händelsefattig match slutar senare 1–0 och tre viktiga poäng för hemmalaget.

FC Famalicão 0-1 Gil Vicente FC
Ännu en match med bara ett mål. Gil Vicente reste nedåt i landet och besökte Estádio Municipal 22 de Junho och ryckte med sig alla tre poäng. Matchen i sig var inget att skriva hem om men för bortalaget kunde högeryttern Murilo göra sitt tredje mål för säsongen och spela hem trean för gästerna.
Hemmalaget hade möjligheten gånger om för att hitta kvitteringen men var gång läget kom, hittade sig bollen endast till stolpen. Flera gånger om hade laget skott i stolpen och känner nog att de bör ha fått med sig mer från matchen.
En viktig seger för Gil Vicente som lyckas spela sig upp och förbi Famalicao i tabellen efter resultatet. Båda lagen ligger strax ovanför nedflyttningsplatserna, men med tanke på prestationerna från lagen därunder lär de nog inte behöva oroa sig alltför snart.

Sporting CP 1-2 FC Porto
Gällande O Classico får ni inte mer än slutresultatet här, vill ni läsa mer om matchen så hittar ni den på länken här: https://www.svenskafans.com/europa/portugal/sporting-cp-fc-porto-svenskafans-representerade-pa-o-classico-i-lissabon-654288 Betydligt mer djupgående matchreferat och till och med några bilder från matchen som en fick besöka.

CS Maritimo 1-2 SC Braga
Ligatrean SC Braga flög till Madeira och tog sig an hemmalaget Maritimo på söndagen. Laget lyckades också spela till sig alla tre poäng framför nästan 10 000 åskådare på Estádio dos Barreiros i Funchal.
Alla matchens tre mål kom strax innan paus i den första halvleken och bortalaget blev tvunget att stå för en upphämtning för att kunna vinna.
I den 38:e minuten slog hemmalagets Brayan Riascos till med 1–0 efter lite om och men i straffområdet till följd av en hörna. Målet var forwardens första sedan flytten på lån under vinterfönstret från det ukrainska laget Metalist Charkiv.
Replikerna kom dock fort och strax efter varandra. Bara knappa minuten senare håller sig Bragas Simon Banza sig framme och petar in ett inlägg vid den första stolpen. På stopptid i den första halvleken tilldöms sedan bortalaget en straff efter en handssituation. Uros Racic stegade upp på den efterföljande straffen och sätter den bakom Makaridze i Maritimomålet.
Andra halvlek bidrar sedan väldigt lite till matchen och Braga spelar hem tre starka pinnar tillbaka till fastlandet.

Övriga två matcher denna omgång spelas under kvällen idag och utgår tyvärr i denna omgångsrapport på grund av resa. Ses nästa vecka!