Helgens Primeira Liga (Omgång 27)

Påsk-omgången bjöd på ett väldigt underhållande derby i Lissabon. Ett intressant men också trist toppmöte mellan ligatabellens 1:a och 2:a. Plus ett roligt och tjusigt svenskmål i Braga. Läs ni!

Santa Clara 0-1 FC Vizela
Santa Clara åkte på en väldigt tung förlust hemma mot Vizela under långfredagen. Laget har nu åtta raka förluster och inte en vinst sedan den 14:e november 2022.
Det jobbiga för hemmalaget är att de verkar förlora även när de är det bättre laget och mycket på grund av deras egna misstag. Matchens mål kom efter ett bolltapp från en försvarare som befann sig som sista man, vilket ledde till ett friläge för målskytten Osmajic.

Inte mycket hände i matchen överlag men Santa Clara hade i alla fall sedan ett jätteläge till att kvittera i den 80:e minuten genom Gabriel Silva men spelaren, på något oförklarligt sätt, missade målet. Väldigt typiskt för den pågående trenden för laget.
För att öka till lagets elände fick hemmalagets försvarare Paulo Henrique sitt andra gula kort med knappa minuten kvar och missar därmed bortamatchen mot FC Porto i nästa omgång.

SL Benfica 1–2 FC Porto
Örnarna och drakarna drabbade samman under långfredagskvällen och det var de sistnämnda som skulle stå för en mindre skräll och ta med sig tre pinnar hem norrut.
Seger för gästerna och ligatvåan såg dock mindre trolig ut efter den tionde matchminuten när Goncalo Ramos nickade ett avslut mot ribban och såg sedan bollen studsa ner på Diogo Costas rygg och in i mål. Costa fick ta på sig målet men Ramos förtjänade det för sitt Benfica.

I den 45:e minuten började sedan återhämtningen för gästerna. Mittfältaren Uribe prickade distinkt in kvitteringen. Galeno trodde sig sedan har fyllt på ledningen på stopptid i den första halvlek men målet dömdes bort för en otroligt minimal offside.
Ledningsmålet och senare vinstmålet, kom dock sedan några minuter efter paus genom iraniern Taremi som gjorde sitt fjortonde ligamål för säsongen. Matchen bidrog tyvärr inte med så mycket mer efter 1–2 målet, serieledarna Benfica var överlag ganska svaga i matchen och vinsten kom rättvist för gästerna.

Boavista FC 2-1 Vitoria de Guimarães
Boavista tog emot formsvaga Vitoria under fredagens sista match. Lagen bjöd på tre mål och tre röda kort. Korten kom dock alla på stopptid i den andra halvleken och påverkade inte resultatet allt för mycket. Målen, däremot, kom tidigare än så. I den 18:e minuten drog Salvador Agra till med ett distinkt skott i straffområdet och satte sitt andra mål på två matcher och ledningen för hemmalaget. Kvittering fick vi sedan vänta på tills den 60:e matchminuten då Andre Andre (“so good they named him twice”) avslutade ett fint anfall från gästerna.

Matchen såg sedan länge ut att bli oavgjord men i den 86:e matchminuten stegade den defensive mittfältaren Makouta upp och borrade in en frispark åt sitt Boavista. Fina glädjescener följde på Estádio do Bessa Século XXI när spelaren gjorde sitt första mål för säsongen och tre poäng spelades hem för laget från Porto.

FC Arouca 1–0 CS Marítimo

Formstarka och femteplacerade Arouca hemmaslog gästerna från Marítimo på lördagen. Den för tillfället väldigt målglada spanjoren Rafa Mujica stod för matchens enda mål och ökade på sitt målkonto i den 34:e minuten. Bägge lagen hade sedan ett par chanser var att göra mål men inget som kom avsevärt nära.

Arouca fortsätter sin fina form. Helgens match visar möjligtvis även på den eviga fotbollsklyschan om att det kan vara ett tecken på någonting speciellt om laget vinner, även när de inte förtjänar det. Så var det i helgen för Arouca. Europaspelsplats för tillfället för laget, tre poäng före Vitoria i tabellen.

Portimonense SC 2-2 Rio Ave FC
Det blev en målglad och intressant match mellan Portimonense och Rio Ave. Båda lagen hade flertalet goda målchanser och möjligheter till att göra fler mål än de två vardera som till sist stod i protokollet. Rio Ave inledde målskyttet med att göra 0–1 i den 19:e minuten genom Patrick, assisterad av Ronaldo. Lägen åt båda håll delades sedan men inget ytterligare mål föll förrän i den 74:e minuten då gästernas Costinha slog in bollen i öppet mål, fint framspelad av tidigare nämnda Patrick.

Portimonense skulle dock få med sig en pinne från matchen och gästerna var själva olyckligt delaktiga i att möjligheten till detta kom till. 1–2 kom i den 82:a minuten genom en lobb från Welinton Junior som gick över en utrusande målvakt som kom på mellanhand. En situation som definitivt kunde ha hanterats betydligt bättre av gästernas försvar och målvakt.

Kvittering kom sedan till slut på tilläggstid och med matchens mer eller mindre sista spark. En boll lyftes in i straffområdet med endast ett fåtal sekunder kvar av stopptiden, inspelet bröstades sedan ner till den tidigare målskytten Welinton som stänkte in skottet förbi Jhonatan i Rio Ave-målet.
Två mål för Welinton Junior och en poäng för båda lagen.

Paços de Ferreira 1-3 FC Famalicão
Paços och Famalicão  bjöd även de på fyra mål men med ett annat resultat. Gästerna spelade till sig segern i matchen och bibehöll sitt goda ligafacit sedan årsskiftet. Fem vinster på sju matcher för Famalicão nu och vidare fin form på lagets stjärna Ivan Jaime. Spanjoren stod för två av lagets mål under söndagen och fortsätter sitt goda målfacit sedan en månad tillbaka. Fyra mål på de fyra senaste matcherna nu för lagets bortryktade mittfältare.

Innan spanjoren avgjorde matchen åt gästerna med två mål i den andra halvleken, delade lagen på poängen efter den första halvleken. Paços inledde med mål genom Hernani Infande i den 34:e minuten. Jhonder Cadiz kvitterade sedan endast fem minuter senare med en nick från nära håll.

Vinstmålet kom i den 70:e minuten, Jaime tryckte till från straffområdeskanten på halvvolley och hemmalagets målvakt hade inte en chans att nå den. Utökningen kom sent och endast några minuter från slutet men det var väl värt väntan. Ivan Jaime tog emot bollen utanför straffområdet och väldigt läckert placerade in sitt skott i det bortre krysset.

SC Braga 4-1 GD Estoril Praia
Glädjen som Estoril kände efter förra omgångens vinst, hemma mot Gil Vicente, varade inte länge. Laget blev i den här omgången överkörda på bortaplan av SC Braga. Braga inledde målskyttet tidigt i den 17:e minuten genom Abel Ruiz. Estoril kvitterade kort efter paus på ett väldigt tjusigt avslutat kontringsanfall som avslutades vackert av Carlos Eduardo.

Bragas dominans skulle dock lysa igenom. Pizzi stod för 2-1 i den 70:e minuten genom ett otroligt vackert volleyskott. Formstarka Iuri Medeiros utökade via straffpunkten i den 81:a och till vår svenska glädje utökade Josafat Mendes ytterligare på stopptid genom att göra sitt första mål i Bragatröjan på sin blott andra start.

Casa Pia AC 3-4 Sporting CP
Lissabonderbyt på Nacional do Jamor mellan Casa Pia och Sporting clube de Portugal blev omgångens godsak och bjöd på hela sju mål. En frejdig match som såg en hattrick-skytt i Trincao, en väldigt händelserik 8-minuters period för en inhoppare och ett sent avgörande för gästerna. Låt oss börja från början.

Knappa minuten hann spelas innan gästernas Trincao gjorde 0-1 till. Hemmalaget kvitterade endast sju minuter senare genom Rafael Martins. Trincao utökade sedan i den 39:e minuten med sitt andra mål. Matchen följde sedan sitt tidigare manus genom att Casa Pia återigen kvitterade cirka sju minuter senare. Den här gången genom japanen Yuki Soma på stopptid i den första halvleken. “Pote” Goncalves stod för gästernas tredje ledning i matchen endast tre minuter efter paus.

Vad jag vill kalla “the Felippe Cardoso show” började sedan i den 56:e matchminuten när den brasilianske anfallaren byttes in. “Showen” börjaded med att spelaren varnades cirka tre minuter efter att han byttes in. Tre minuter efter det, kvitterade han matchen genom sitt tredje mål på fem matcher men två minuter därpå visades han sedan ut när han fick sitt andra gula kort i matchen. Otroligt fina åtta minuter för brasseforwarden måste jag ändå säga.

Matchen i sig var dock inte slut där utan skulle få ytterligare ett mål men inte ytterligare en målskytt då just den tidigare tvåmålsskytten nu också skulle göra sitt hattrick. Trincao höll sig inne vid straffpunkten i den 85:e minuten och prickade in Goncalves inlägg till matchavgörande 3-4.
En väldigt rolig match och ett intressant highlights-paket för den som vill se online.

Gil Vicente FC 0-0 GD Chave
Omgångens sista match bjöd på en mållös tillställning mellan två lag som ligger ganska riskfritt och glider i tabellens mittenplatser. Utespelarna i Gil Vicente och Chaves bjöd inte åskpdarna på något spektakulärt utan bäst på plan blev båda lagens målvakter. Goda chanser föll åt båda håll men Andrew i Gil Vicente-målet och Vitor i Chaves mål stod för ett par spektakulära räddningar för att hålla matchen mållös.
Inte värt en ytterligare titt om ni inte gillar räddningar.