Helgens Primeira Liga (Omgång 23)

Ett par väldigt schyssta akrobatiska mål bjöds vi på i den här omgången av Primeira Liga. In på era valda sökmotorer och leta upp dem, värda en titt! Annars kan ni läsa om allt annat som hände av värde under helgens 23:e omgång av Primeira Liga här!

Boavista FC 0–0 FC Arouca
Omgångens första match blev en trist och händelsefattig historia mellan två, för säsongen, annars bra lag. Båda lagen har i jämförelse med övriga lag nedanför dem i tabellen, hittat en betydligt bättre balans mellan insläppta och gjorde mål.

De flesta lagen i ligan, bortsett från de 3–4 stora, har haft ganska svårt att producerade mål framåt och istället fokuserat på att ta poäng genom att släppa in färre. Under fredagen kunde vi dock tyvärr se två lag som fann sig i samma tankar som de övriga den här säsongen. Matchen slutade 0–0 och matchen innehöll inte ens en målchans som innehar något värde att återberätta.
Trist, men så kan det bli. Vi släpper den här matchen och söker oss mot de som gjort mål den här omgången istället.

SL Benfica 2–0 FC Famalicão
Två mål i den här matchen och inte förvånansvärt två mål från ligans hittills bästa lag på hemmaplan, i Benfica. Till lite större förvåning kom inget av matchens mål den här gången från målgalna Joao Mario utan bägge mål gjordes av lagets egentligen bästa målskytt Goncalo Ramos. Ramos två gjorda mål, vardera sidan om halvtid, 36:e och 90:e +3, var annars ett väl rimligt utfall på matchens övriga händelser.

Benfica som lag, dominerade tillställningen rakt igenom och det var Ramos och vänsterbacken Grimaldo som stod för de minnesvärda prestationerna.
Grimaldo var involverade i bägge målen, det första genom en direkt assist efter att ha tagit en taktisk och traditionsenlig överlappningslöpning på vänstersidan innan han spelade in sin passning till den effektiva Ramos framför mål. Vid det andra målet var han där igen och den här gången genom ett skott från utanför straffområdet som Famalicão-målvakten Junior endast kunde styra ut till den inlöpande Ramos som kunde avgöra matchen i nästintill öppet mål.

Imponerande från Benfica och skönt för laget att ta med sig ett gott resultat in till kvällens Champions League drabbning mot Club Brugge.

Estoril Praia 0–3 FC Vizela
Jobbiga scener på Estádio António Coimbra da Mota stadion när säsongen fortsätter gå sämre och sämre för hemmalaget Estoril. Estoril har inte kunnat spela till sig två poänggivande matcher efter varandra i ligan sedan tidigt i oktober och det är endast deras tidiga form den här säsongen som bidragit till att de i nuläget inte ligger på nedflyttningsplats i Liga Primeira. Laget har sju förluster på de åtta senaste matcherna och den här gången var det inte heller något snack.

Gästerna Vizela hade inte många chanser i matchen och trots det satte de tre bollar i nät. Stor effektivitet och förmodligen lite tur ligger bakom det men det främst väsentliga en bör ta från den här matchen är att Estoril hade inget svar på detta. Inledningsmålet för Vizela nådde också skrattretande symbolik för hemmalagets svagheter den senaste tiden. Efter att ha försvarat sig väl mot ett anfall från gästerna, skall bara försvararen rensa bort bollen. Som ni nog förstår, rensas bollen inte ordentligt och istället når en medspelares huvud som helt ovetandes, nickar fram bollen till en fristående Vizelaspelare. Den spelaren åt andra sidan, gjorde inget misstag och hittade sin lagkamrat Osmajic som enkelt spelade in bollen i öppet mål.

Misstag från hemmalaget stod också för 0–2 målet i den 41:a minuten. Den här gången efter att försvararen Joaozinho spelat in bollen i eget mål efter en inspelning från högersidan.
Estoril spelade till sig några chanser i den andra halvleken som hade kunnat leda till en reducering, men utan resultat. Istället var det Vizela som då gör matchens tredje och sista mål på en kontring. Tomás Silva avslutade ett effektivt och snyggt anfall med ett skott intill den bortre stolpen i den 83:e minuten.
Väldigt svagt återigen från Estoril.

Portimonense S.C 0–1 Sporting CP
Paulinho gör mål!!! Kan ni tänka er? Paulinho blev matchens enda målskytt när Lissabonlaget reste ner till Algarve för att möta Portimãos stolthet.
Sporting totaldominerade tillställningen under lördagen och spelade till sig flertalet välkvalificerade chanser mot ett väldigt svagt Portimonense. 0–1 skulle redan ha kommit i den först halvleken men i den omvända anda vi funnit i den här matchen, missade Pote (Pedro Goncalves) en straff han annars brukar sätta.

Målet då, jo det kom ganska sent men blev väl värd väntan. Pote fick återgälda sig något när han spelade fram bollen till en djupledslöpande Paulinho. En boll som först såg ut att vara lite för lång men istället visade sig vara perfekt efter att Paulinho akrobatiskt slängt sig fram och avslutat direkt på volley. Paulinho, som haft det otroligt svårt att avsluta sina lägen den här säsongen visade att han i alla fall kan göra de snygga och svåra målen. Än mer till spelarens glädje kom målet endast två minuter in i spelet för hans del, då han byttes in strax inpå sitt mål.

Sporting borde ha gjort fler mål i matchen under lördagen men tar nog gladeligen med sig tre pinnar och kan nu fokusera på matchen mot Premier League-ledarna som besöker José Alvalade på torsdag.

GD Chaves 1–3 FC Porto
FC Porto fick, något för ovanlighetens skull resa norrut för kvällsdrabbningen mot GD Chaves under lördagen. Det skulle bli en svår match för gästerna då värdarna för dagen var påslagna och kontringsfarliga. Tyvärr för Chaves supportrar, stod spelarna dock också i vägen för sig själva i den här drabbningen, inte minst då laget drar på sig elva! gula kort varav dessa ledde till två röda kort.

I Portos elva för dagen saknades Evanilson på topp och Taremi började kampen på bänken. Istället visade drakarna på sin bredd på anfallssidan genom att starta två av matchens målskyttar i Martinez och den unge engelsmannen Danny Loader. Det var också den sistnämnde som öppnade målskyttet för gästerna i den 15:e spelminuten efter ett snyggt avslut.
Trots ett par farliga lägen för hemmalaget däremellan utökade sedan Porto på till 0–2 i den 43:e minuten genom Otavio. Strax efter paus reducerade hemmalaget välförtjänt på straff. Kanske borde även straffen varit ett kvitteringsmål då laget några minuter innan sett ett avslut rensas på mållinjen av en Portoförsvarare.

Matchen fortsatte sedan utan några större målchanser och hoppet fanns för hemmalaget. Men istället blev det så som lagets röda kort kom. Det första kom i den 73:e minuten i en annars ganska konstig sekvens där först en spelare fick sitt andra gula kort, men sedan ändrade VAR beslutet från domaren och gav en annan spelare, forwarden Jo som var involverad i situationen, sitt andra gula kort istället.

Mot slutet fick Chaves sedan också avsluta matchen med 9 spelare efter ytterligare ett andra gula, den här gången för mittfältaren Joao Mendes. Antonio Martinez fastställde sedan slutresultatet för gästerna i den 96:e spelminuten i en allt annat än en trist tillställning.

Gil Vicente 2–0 C.S Maritimo
Gästande Maritimo inledde matchen borta mot Gil Vicente starkast med några chanser efter varandra. Närmast (eller inte nära alls beroende på hur en ser det) var de efter att ha gjort mål redan i den 6:e minuten men där målet dömdes bort för en väldigt knapp offside. Laget hade också strax därinnan ett skott som målvakten Andrew höll på att tappa in i eget mål, men räddades av sin stolpe.

Istället blev det ändå hemmafavoriterna Gil Vicente som tog ledningen i matchen och de gjorde det på ett snyggt sätt. Den defensive mittfältaren Pedro Tiba spelades fram av Fran Navarro men gjorde det absolut mesta själv när han slänger iväg raket till skott som flyger i bakom Carné i Maritimo-målet.

Det här var en match som Maritimo bör ha fått med sig betydligt mer ifrån, laget hade flertalet stora chanser båda sidorna om halvtid och hade kunnat leda med flera mål. Istället visades deras oskärpa sig vara avgörande och när Gil Vicente sedan gjorde 2–0 i 82:a minuten genom Tomas Araujo på nick, var det över.
En otroligt frustrerande dag för gästande Maritimo som inte bara förtjänade mer utan även verkligen behövde mer med tanke på deras ligaplacering.

CD Santa Clara 1–3 Vitoria de Guimarães

Fyra mål i matchen blev det när Vitoria de Guimarães reste till Azorerna för sitt möte med Santa Clara. Olikt gästande lag i den föregående matchen var Vitoria kliniska framför mål i den här matchen och främst då, deras för säsongen nya forward, Alisson Safira.

Safira som knappt lyckades ta plats i laget under hösten, har hittat nya vingar under de senaste veckorna. Först byttes spelaren in i slutminuten hemma mot Chaves den 30:e januari. Han lyckades då med endast sekunder kvar avgöra matchen för sitt Vitoria. Redan fem dagar senare fick han chansen starta i matchen borta mot Estoril och stod som matchvinnare med matchens enda mål. Ett par mållösa matcher följde innan det återigen var dags att stå för ett avgörande mål, den här gången i derbyt mot Braga hemma.

Så till den här omgångens match. Borta mot Santa Clara. Ja självklart skulle Safira bli inblandad återigen med två gjorda mål. 0–1 gjorde han i den 22:a spelminuten, förvisso väldigt turligt men sånt får en med sig när det flyter på. 0–2 kom sedan endast åtta minuter senare, den här gången på en nick vid den första stolpen efter en hörna.
0–3, kom också strax innan paus för gästerna efter att en utspark hittat fram till yttern André som något turligt ser sitt skott, via en kraftig styrning, segla in över Batista i Santa Clara-målet. Ett otroligt effektivt Vitoria än så länge.

Safira var sedan nära sitt tredje mål för matchen efter paus men såg sin nick segla utanför målet. Reduceringsmålet kom sedan för hemmalaget genom Rildo i den 66:e minuten efter en lång VAR-granskning för offside. Hemmalaget hade även chansen att reducera ytterligare långt in på stopptid men missade. Närmare än så kom de inte och de kunde med detta konstatera sin tionde raka match utan en vinst i ligan.

S.C Braga 2–0 Rio Ave FC
Braga tog emot Rio Ave under söndagens sista match och var det starkare laget rakt igenom. Januarivärvningen Bruma inledde målskyttet för hemmalaget i den 36:e minuten efter en passning från kantspringaren Iuri Medeiros. Målet var spelarens tredje på fem matcher i Liga Primeira sedan återkomsten för ett par månader sedan.
Braga kontrollerade en annars ganska trist tillställning som lystes upp av ett par prestationer.

Den främsta prestationen av dessa stod hemmalagets inbytte franske anfallare Simon Banza för när han gjorde 2–0 målet. Efter en sekvens som såg ut att först vara över i Rio Aves straffområde, hittade sig bollen sedan något turligt till Banza i straffområdet. Men där ifrån var det allt annat än turligt när Banza stod för ett rent cykelspark-avslut som flyger in i mål. Avslutet kom från nära håll men var estetiskt mycket vackert genomfört från fransmannen.
Braga vann matchen med 2–0 och ligger fortsatt med i toppen och bland platserna som leder till Champions League-spel under hösten.

Casa Pia A.C 2-1 Paços de Ferreira
Nykomlingen från Lissabon tog emot bottenlaget Paços de Ferreira under omgångens sista match, igår måndag. Olikt Casa Pia den här säsongen, bjöd även matchen på några mål, tre stycken närmare bestämt.

Åskådarna på plats fick dock vänta till stopptid i den första halvleken för att se matchen första mål och tyvärr för det flesta på plats var det gästande Paços som gjorde det. Och som de gjorde det. Trots Banzas cykelspark i matchen mot Rio Ave, var det här definitivt omgångens mål, signerat innermittfältaren Paulo Bernardo. I ren Tugay Kerimoglu-anda möter Bernardo en rensning strax utanför straffområdet med ett ytterst vackert volleyskott som seglar in bakom Batista i Casa Pia-målet.
Definitivt värt att se om ni söker på det.

Där skulle dock det roliga sluta för gästerna då hemmalaget lyckades vända på steken i den andra halvleken och spela hem tre poäng. Kvittering kom oturligt för gästerna via ett självmål i den 67:e minuten och endast nio minuter senare höll sig mittbacken Fernando Varela framme för att efter sin egen retur raka in sitt skott till matchens slutresultat 2–1. Snöplig förlust för ett Paços i stort behov av poäng.