Helgens Primeira Liga (Omgång 28)

Ytterligare spänning i toppen. Många lag nu inblandade i kampen om Europaspel och en sex-poängsmatch i botten. Allt i omgång 28 av Primeira Liga. LÄS!

Famalicão 2-1 Vitoria de Guimarães
Famalicão spelade sig uppåt i tabellen under helgen och är nu endast två poäng bakom Vitoria i och med sin vinst mot gästerna från Guimarães.
Matchen bjöd inte på jättemånga lägen men lagen kunde ändå åstadkomma tre mål och två röda kort under fredagens drabbning.
Jhonder Cádiz inledde målskyttet för Famalicão med sitt andra mål på två matcher i den 10:e minuten. Hemmalaget hade vid det här laget någorlunda kontroll över matchen men det kom att ändra sig i den 22:a minuten. Eller ja, i ett tag i alla fall. Tolv minuter efter inledningsmålet åkte Famalicão på ett direkt rött kort efter att mittbacken Riccieli frilägesutvisades.
Vitorias spelarövertag räckte dock bara elva minuter, tills det att mittfältaren Tiago Silva stämplade motståndarnas Ivo Rodrigues och åkte själv på ett rött kort.

Spelminuterna som följde bjöd inte på mycket för åskådarna. Det var inte förrän i mitten på den andra halvleken, då namne och lagkamrat till den utvisade, Daniel Silva, nickade in sitt första mål för säsongen för gästerna.
Matchen skulle dock sluta med vinst för hemmalaget och det oavgjorda resultatet räckte inte länge. Endast sex minuter senare ramlade bollen ner, i Vitorias straffområde, till den inlånade försvararen Francisco Moura som då rullade in sitt avslut förbi Celton Biai i Vitoria-målet.
2-1 stod sig och kampen om Primeira Ligas sista Europaplats börjar nu bli intressant, dock fortsatt med Arouca stabilt i förarsätet.

Maritímo 3-1 Paços de Ferreira
I kampen om att undvika nedflyttning från Primeira Liga, tog Maritímo en otroligt viktig vinst under lördagen. 3-1 hemma mot Paços försäkrade Madeira-laget om att de, just nu, är fem poäng ifrån direkt nedflyttning. Laget strax nedanför dem, Pacos, hade gått om vid vinst vilket bjöd ytterligare till den här matchens krydda.
Det blev dock, trots alla förmodade nerver, en ganska stabil seger för hemmalaget. Två mål i den första halvleken, från först André Vidigal i den 29:e och sedan från Valdemir i den 42:a minuten, satte Maritímo på rätt kurs.

I den andra halvleken utökade laget sedan sin ledning via ytterbacken Vitor som med det gjorde sitt första mål för säsongen. Adrian Butzke reducerade sedan på straff med cirka tio minuter kvar men närmare än så kom inte gästerna.
Matchens finaste mål kom definitivt från 1-0 skytten André Vidigal. En otroligt vacker nedtagning följdes upp av ett lika vackert avslut.

GD Estoril Praia 0–1 Portimonense SC

Algarves lag reste till Estoril under helgen och spelade med sig alla tre poäng. Portimonense har visat sig vara ett lag som gillar att göra mål sent. Under 2023 har alla lagets mål, förutom ett, gjorts efter den 79:e matchminuten och det målet kom i den här matchen. Annars är den minuten den 83:e.
I då den 79:e spelminuten avgjorde Yago Cariello för gästerna. Anfallaren byttes in endast minuten innan hans avgörande mål och kunde med målet spela hem tre viktiga poäng till Portimonense i försöken i att inte behöva finna sig i en kamp om nedflyttning.

Inför den förra omgången hade gästerna fem raka förluster men efter ett kryss förra helgen och nu vinst, är laget möjligtvis åter på ett positivt spår. Estoril åt andra sidan har börjat glida farligt nära strecket och förluster som denna mot direkta konkurrenter, gör inte något bättre.
Bägge lagen delade på en del farliga chanser i matchen och ett kryss hade kanske varit det mer rättvisa resultatet sett till chanser. Men mål måste göras och det stod Cariello för.  Hemmalaget hade sina absolut bästa chanser i den första halvleken och skulle nog ha gjort både 1- och 2–0 under den perioden. Så blev dock inte fallet och i, den annars väldigt trista, andra halvleken kom då avgörandet.
Väldigt tunga, både intjänade och förlorade tre poäng för lagen under lördagen.

GD Chaves 1–0 SL Benfica
Omgångens skrällseger kom när Chaves spelade hem alla tre poäng mot serieledande Benfica. En JÄTTETAVLA med endast nån minut kvar av matchen gjorde att hemmalagets Issah Abbas kunde löpa igenom i ett friläge och pricka in slutresultatet 1-0 till Chaves. Inget såg ut att komma från situationen men en boll som spelades upp av Chaves och skulle endast plockas ner av Nicholas Otamendi, hanterades otroligt nonchalant och studsade istället till just Abbas.

Benfica har haft svårt att producera framåt på sistone. En väldigt svag prestation borta mot Rio Ave (dock vinst) följdes upp två förluster mot Porto och Inter i Champions League, innan ytterligare en förlust kom till helgen. Laget gjorde tillräckligt för att egentligen vinna den här matchen men lyckades inte avsluta de absolut avgörande lägena.

Första halvlek bjöd inte på mycket men i början på den andra kom två jätteläge för bägge lagen. Första får Joao Mario ett otroligt läge att göra 0–1, då bollen kommer till honom i straffområdet. Mittfältaren får två jättelägen att sätta bollen i mål men på något sätt lyckades hemmalagets målvakt få en lem på bägge avsluten och styra ut bollen till en hörna.
Några minuter senare kom sedan jätteläget för Chaves. Bollen spelades igenom till en mycket snabbare Juninho som löpte sig fri mellan Benficas två mittbackar. Forwardens avslut kom dock inte att resultera då en utrusande Vlachodimos fick till en jätteräddning och höll matchen mållös.

Några mindre lägen för Benfica följde men inget som kom tillräckligt nära och Abbas kunde då sedan i den 94:e minuten stå som matchvinnare. Underbar vinst för nykomlingen Chaves.

FC Porto 2-1 CD Santa Clara
Serietvåan Porto kröp ännu närmare Benfica under omgången efter en 2-1 vinst hemma mot nedflyttningshotade Santa Clara. Endast fyra poäng skiljer nu 1:an och 2:an i tabellen och en kamp om ligatiteln som länge såg ut att vara över, lever i allra högsta grad.

Till helgens match. Porto var det bättre laget matchen igenom, trots att resultatet kanske indikerar att det var något jämnare än så. Hemmalaget tilldelades två straffar i matchen. Den första som ledde till 1-0, av Uribe. 2-0 borde ha kommit åtta minuter genom Otavio via straffpunkten återigen men laget bytte straffskytt och straffades (no pun intended) för det.

Otavio slog sin straff utanför och Porto blev tvungna att vänta till den 80:e spelminuten för att kunna avgöra tillställningen. Danny Loader höll sig då framme och kunna raka in Galenos framspelning. Santa Clara lyckades hitta en reducering på stopptid genom inhopparen Kyosuke Tagawa men målet kom försent och matchen slutade med vinst för hemmalaget. En vinst som nu bidrar otroligt till spänningen I ligatoppen.

Rio Ave FC 1-1 Casa Pia AC
Oavgjort i Vila do Conde mellan Rio Ave och Lissabon-laget Casa Pia. Matchen bjöd inte på jättemycket förutom målen och blev en ganska trist tillställning.
Målen kom vardera sida om halvtid. Gästerna inledde målskyttet i den 18:e minuten genom Rafael Martins och Rio Ave kvitterade sju minuter in i den andra halvleken genom försvararen Rentato Pantalon. Kroatens första mål för säsongen.

Försvararen positionerade sig i höjd med den bortre stolpen och när bollen rullade igenom hela straffområdet och hittade mittbacken, gjorde han inga misstag.
I övrigt, var detta en av de svagare matcher säsongen bidragit med och inget att minnas.

SC Braga 1-0 Gil Vicente FC
Höstens spelare Ricardo Horta gjorde matchens enda mål och ledde Braga till tre poäng hemma mot Gil Vicente.
Hemmalaget var dominerande matchen igenom och tog hem segern rättvist. Hortas mål kom i den 29:e minuten och var en in en mängd jättechanser som Braga hade under matchen. Bollen ramlade ner till just Horta i straffområdet och lagets stjärna rakade in sitt volleyskott otagbart upp i nättaket.

En match som Braga borde ha vunnit, med fler måls marginal, höll nästan också på att glida dem ur händerna sent i matchen. Gästernas anfallsstjärna Fran Navarro satte bollen i nät i den 86:e minuten men efter en längre koll dömdes målet tillslut bort av VAR-rummet för en väldigt liten offside.
En imponerande match från Braga men laget saknade skärpa framåt, något som kan oroa framöver om det fortsätter.

Sporting CP 1-1 FC Arouca
Två formstarka lag möttes när Arouca reste till Lissabon för mötet mot Sporting. Arouca hade inför kampen sex matcher utan förlust och lyckades emot alla statistiska sannolikheter, resa hem med en poäng. Sporting hade en xG I matchen på 3.04 (mot Aroucas 0.96), hemmalaget tilldömdes två straffar och stod för totalt 26 skott.

“Pote” Goncalves missade den första av Sportings straffar i den 35:e minuten och endast tre minuter senare stod Diomande i Sportings försvar för ett jättemisstag och på något vis spelade fram bollen, i eget straffområde, till en fristående Arouca anfallare. Anfallaren vid namn Antony gjorde inga misstag, utan rundade målvakten och rullade in 0–1.
Resultatet stod sig till andra halvlek. En halvlek som sedan skulle bli något av en chanskavalkad för hemmalaget. Jättechanser vid flera tillfällen lyckades på något vis inte hitta nätet och det krävdes straff nummer två, skapad och tagen av “Pote” återigen för att Sporting skulle få med sig något från matchen.
Tungt poängtapp för hemmalaget men en väldigt imponerande bortapoäng för Arouca.

FC Vizela 1-1 Boavista FC
Ett formstarkt Vizela avslutade omgången med en hemmamatch och ett möte med Boavista. Vizela har vunnit sina tre senaste matcher och har ett ordentligt häng på femteplatsen och europaspel nästa säsong.

Första halvleken var inget som åskådarna skulle minnas länge men i andra halvlek kom matchen till liv. Varsitt vackert mål och ett jätteläge i slutet för hemmalaget att sno åt sig alla tre poäng.
Det var dock inte förrän i den 71:a minuten som målskyttet skulle inledas. Boavista hade några goda chanser till mål innan men inte lyckats få hål på Vizelas målvakt. Men då, med cirka 20 minuter, kvar kom dock målet. Ett inlägg spelades in i straffområdet och Yusupha Njie höll sig framme och med en slängnick styrde in bollen, vackert, till 0-1.

Resultatet såg ut att hålla sig men med fyra minuter kvar av matchen fick den inte allt för vana målskytten Osama Rashid läget och drog till med en inte allt för vanlig volley som prickade in slutresultatet 1-1. Hemmalaget Vizela fick sedan också ytterligare ett jätteläge till att få med sig tre poäng men inhoppande Kevin Zohi kunde inte kapitalisera på sitt friläge och tappade fotfästet innan hans avslut kom i en allt för dålig vinkel.