Helgens Primeira Liga (Omgång 25)

Flertalet bortasegrar och ett mållöst toppmöte bjöds vi på i den 25:e omgången av Primeira Liga. Läs ikapp om vad som hände i ligan ni ofta annars missar!

CD Santa Clara 0-2 Rio Ave FC
Santa Clara tog emot gästande Rio Ave under fredagen. Hemmalaget stod utan seger i elva raka matcher inför omgångens drabbning och deras motståndare skulle än en gång visa sig vara det bättre laget.

Första halvlek visade på varför det gått som det gått för Santa Clara på sistone. Rio Ave hade mer bollinnehav plus flera goda målchanser i den första halvleken och fick en jättechans att ta ledning strax innan paus när laget tilldöms en straff efter en hands på försvararen Diego Calila. Straffskytten André Pereira kunde dock inte överlista Batista i hemmalagets mål och 0-0 stod sig till paus.
Bortalagets 0-1 mål kom dock snart efter halvtidspausen och Pereira kunde direkt revanschera sin straffmiss. Forwarden fick iväg ett skott som något turligt gick i en båge över målvakten Batista. Skottet gick inte in men när bollen sedan skulle rensas, råkar Santa Clara-försvararen Italo slå in den i eget mål.

Rio Ave fortsatte sin dominans vidare i den andra halvleken och kunde utöka sin ledning i den 73: minuten genom colombianen Leonardo Rui. Anfallaren byttes in minuten innan och behövde inte många sekunder på sig innan han läckert stänkte in 0-2 målet åt Rio Ave. Resultatet 0-2 höll sig sedan matchen ut och tre självklara poäng gick till gästerna från fastlandet. Santa Clara fortsätter på sin otroligt svaga bana och möter Sporting CP borta i nästa omgången, inte alls kul för Luis Morgados mannar just nu.

Portimonense SC 0-1 FC Vizela
Tufft för hemmalaget I Algarve i den här matchen. Portimonense åkte på ett tidigt rött kort i hemmamötet med Vizela. Efter en VAR-koll leddes Pedro Sa av plan för en alldeles för grov tackling. Innan incidenten hade Portimonense ett par goda chanser till mål men efter det röda kortet handlade matchen, för hemmalaget, mer om att skademinimera och försöka sno åt sig nån poäng.
Och det lyckades laget nästan med att göra. Vizela spelade inte, trots en man mer, till sig många chanser i matchen och förtjänade inte mycket i poäng-väg. Men ack så fick de med sig tre poäng ändå.
Portimonense trodde sig nog ha säkrat åtminstone en poäng i matchen men 4 minuter in på matchens stopptid lyckades gästerna spela hem alla tre pinnar.
Det blev den defensiva mittfältaren Raphael Guzzo som sökte sig upp vid den bortre stolpen och kunde trycka sig förbi sin försvarare och peta in vinstmålet. Jobbigt för hemmalaget från Algarve som nog känner att de förtjänat mer från matchen.

FC Arouca 1-1 Paços de Ferreira
Det blev ett kryss i matchen mellan två lag som spelat ganska bra fotboll den sista tiden. Arouca har presterat väl säsongen igenom och finner sig något överraskande precis utanför platserna om Europaspel. Paços åt andra sidan inledde säsongens Primeira Liga, rent ut sagt, katastrofalt och har sedan uppehållet fått inleda sin egen räddningsmission. Och det har de gjort ganska bra. Laget är inte längre sist i tabellen och en poäng borta mot ett väldigt starkt Arouca imponerar.
Första halvlek bjöd på flera bra lägen och den bästa chansen, den via straffpunkten, kom redan i den 19:e minuten. Det blev dock en straff som missades av lagets straffskytt mittbacken Joao Basso. Mållöst i paus.
0-0 i paus skulle dock inte hålla länge nu när Rafa Mujica är i farten. Anfallaren från Las Palmas gjorde, i den 55:e spelminuten, sitt fjärde mål på fyra matcher och gav hemmalaget ledningen.
Arouca hade fler chanser till att göra fler mål i matchen men oavgjort skulle det bli efter det att Paços rutinerade argentinaren Nico Gaitan visat sig. Spelaren kvitterade med femton minuter kvar via ett snyggt anfall från gästerna som ledde till att bollen, efter några studsar, landade nere vid fötter hos mittfältaren och när den chansen kom, gjorde han inga misstag. Bollen skickades upp i nättaket och en poäng spelades hem.

SL Benfica 5-1 Vitoria de Guimarães
Gästerna från Guimarães gick in i lördagens match med en stark formkurva, fem vinster på sju matcher och ett starkt försvar som lett laget i dessa vinster. Tyvärr för laget skulle dock drabbningen borta mot Benfica slänga om allt detta och visa på att det ändå finns en stor skillnad mellan serieledarna och ligans övriga lag i år.

Redan i den 35:e minuten stod det 3–0 till hemmalaget. Ramos och Mario hade återigen gjort mål för Lissabonlaget. Ramos inledde målskyttet på sedvanligt manér, rätt plats vid rätt tid, och nickade in ledningsmålet. Mario fyllde sedan på med både 2-0 och 3-0, hans första mål via straffpunkten och det andra efter en effektiv och snabb kontring. Laget fyllde på med två mål i den andra halvleken och två gånger om var det Silva som gjorde det. Först blev gästernas mittfältare Daniel Silva, väldigt oturligt, målskytt i sin egen bur. Sedan nickade hemmalagets guldkorn, mittbacken Antonio Silva in matchens sista mål.

Mellan målen skulle dock gästerna få till en reducering. Lagets anfallare André stod för den efter en precis kontring som öppnade Benficas försvar och gav spelaren chansen att göra ål bakom Vlachodimos. Med Portos senare poängtapp under omgången har Benfica kunnat utöka sin ledning i tabelltoppen till tvåsiffriga tio poäng och en kan nog säga att de med all sannolikhet är på väg mot att ta sin första ligatitel sedan 2019.

GD Estoril Praia 0-2 GD Chaves

Estoril stod för ytterligare en svag prestation, den här gången i hemmamötet mot mittenlaget Chaves. Lagets tränarbyte för tre till fyra veckor sedan trodde sig möjligtvis ha fått ett något mer positivt utslag än tidigare efter en beundransvärd prestation borta mot Porto i den förra omgången, med icke sa Nicke. Tränaren Soares hade kommit in och i alla fall anfallsmässigt såg det bra ut mot serietvåan men i helgens omgång var laget dock återigen under isen spelmässigt.

Gästande Chaves var bättre rakt igenom och tog rättvist ledningen i den 30:e minuten via straffpunkten. Målet stod Steven Vitoria för. 0-2 kom även det via en straff, och i situation som föranledde den tilldömda straffen, fick även hemmalaget sin vänsterback Joaozinho utvisad. Till den andra straffen bytte gästerna straffskytt och det blev Joao Teixera som enkelt rullade in slutresultatet.

Estoril åkte, i och med resultatet, på sin sjätte raka förlust och endast andra lags lika svaga facit gör att de befinner sig ovanför nedflyttningsstrecket. Den nye tränaren Soares säger till O’Jogo att laget är under utveckling. Vi får hoppas för alla Estorilfans att det är till bättre.

Casa Pia AC 2-0 CS Maritimo
Casa Pia tog sin andra raka hemmaseger när laget slog bottenlaget Maritimo hemma i söndags. Båda lagen har haft det lite svårare att spela till sig vinster under våren men några har det blivit, och för Casa Pia har de visat sig starka på just hemmaplan.

Det här var en match med många chanser åt bägge lagen men det blev två mål från anfallaren Felippe Cardoso som avgjorde för nykomlingen.
1-0 kom i den första halvleken och kom till efter en jättetabbe från Maritimos vänsterback Vitor. Backen försökte spela hem bollen till en medspelare men missade sin passning fullkomligt och spelade istället fram en fristående Cardoso, som inte gjorde några misstag. Brassen rundade målvakten och spelade in bollen i mål.

Strax efter paus utökade samma spelare hemmalagets ledning. Anfallaren satte fram huvudet och nickade in ett inspel från den unge angolanske mittfältaren Beni. Förövrigt Benis första poäng i Casa Pia-tröjan sedan flytten från Trofense i januari. Än värre blev det sedan för Maritimo när mittbacken Rene blir utvisad efter en kroppstackling. Ett väldigt hårt beslut men verkligen ”the icing on the shitty cake” för gästerna från Madeira.

SC Braga 0-0 FC Porto
Många var nog taggade på förhand inför helgens match mellan Braga och Porto, undertecknad inkluderat. Tyvärr blev vi dock alla något besvikna, en mållös tillställning på Estádio de Municipal de Braga bjöd inte på mycket. Båda lagen ställde upp med starka elvor och frejdiga anfall men ingen bjöd inte upp till dans. Lagens tidigare uttåg ur respektive europeisk turnering har också i praktiken lämnat endast dessa lag till ligaspel (jag vet att cupen kommer också), vilket lett en till att hoppas på mer fokus på ligaspelet. Fokus blev det men det här blev verkligen en kamp där två lag tog ut varandra, vilket tydliggjordes av att Bragas defensive mittfältare Al Musrati mycket väl var matchens lirare.

Det ska konstateras att matchen inte var helt utan farliga lägen. Det ska dock också konstateras att ingen av de här chanserna kom förrän i den 87:e spelminuten. En hel match gick utan något större att rapportera, sedan kom det tre toppenlägen på kort tid, en för Porto och två för Braga.

Första chansen föll till Porto som i den 87:e minuten kunde ha avgjort genom Evanilson som gled igenom och fick sig ett friläge. Skottet missade han dock och endast några minuter senare får hemmalaget chansen att avgöra. Bollen spelades till en Bragaspelare som i läget väljer att skjuta istället för att frispela en lagkamrat det som hade haft öppet mål. Laget får sedan en andra och sista chans att avgöra med endast sekunder kvar. Den gången väljer en annan Bragaspelare att passa när han själv skulle ha skjutit. Passen går endast till en försvarare som rensat bort lagets chans till vinst. Mållöst och innehållsfattigt i 87 minuter, sen full rulle och massor med chanser. En skulle kanske bara ha sett matchen från den minuten istället. Mållöst i toppmötet.

Boavista FC 1-2 FC Famalicão
Omgångens sista match spelades i Porto mellan Boavista och Famalicão. Gästerna gick in i söndagens match i väldigt fin form. Tre vinster på de fyra senaste och plumpen däremellan föll i ett bortamöte mot seriesuveräna Benfica. Boavista åt andra sidan har varit väldigt mycket av ett mittenlag den här säsongen, några vinster här, några förluster där och så vidare. Matchens resultat kom nog också att visa var dessa två lag också befinner sig just nu.

Första halvlek kom och gick utan en enda chans att reflektera över, väldigt innehållsfattigt och de flesta som såg matchen på tv, valde nog med all förmodan att stänga av inför andra halvlek. För de som dock inte gjorde det, blev matchen betydligt mer intressant i den andra halvleken.

Redan fyra minuter in stod Boavistas Njie för en jättemiss framför mål. Bollen spelades in från kanten och gambiern behövde endast styra in bollen i mål. Istället gick skottet snett och ut för en inspark. Otroligt svagt av den annars målfarliga anfallaren. Istället för 1-0 blev det snabbt därefter 0-1 när hemmalaget drog på sig en straff som gästernas Ivan Jaime kyligt rullade in mitt i målet. 0-2 kom också snart därpå, den här gången genom rumänske Alex Dobre som satte dit ett halvvolleyskott efter att en frispark, något turligt, hittat fram till honom.

I den 72:a minuten fick sedan Boavista med sig ett reduceringsmål. Robert Bozenik testade ett skott från runt trettio meter och via en kraftig styrning hittade sig skottet in i mål till 1-2. Resultatet stod sig sedan matchen ut. Hemmalaget fick dock en jättechans till kvittering med en nick i den 97:e spelminuten men unge inbytte Martim Tavares kunde endast se sitt avslut nå målvakten Junior´s famn. Fortsatt väldigt fin form för Famalicão.