Helgens Primeira Liga (Omgång 26)

Ytterligare en rapport från helgens Primeira Liga följer nedan och den här gången på vår nya sida "Primeira Liga" sida, väldigt kul!. Matchrapporterna den här omgången kommer till er lite senare nu då vi väntade in veckomatchen mellan Fran Navarros Gil Vicente och Arsenal-dräparna Sporting CP. Omgången bjöd på ett par otroligt vackra mål, förvånansvärt klantiga utvisningar och bottenlag som fortsätter sjunka. Läs på!

GD Estoril Praia 1-0 Gil Vicente
Helgens fotboll inledde på det allra bästa sättet, med mål endast 50 sekunder in i matchen (och omgången) mellan Estoril och Gil Vicente. Glädjande nog för alla oroliga Estorilfans var det också hemmalaget som gjorde det. Ett effektivt och snyggt anfall avslutades av spanjoren Alejandro Marqués som väntade vid straffpunkten och enkelt placerade in inspelet från Joao Carvalho, i mål.
Gästerna hade chansen att kvittera endast nio minuter senare genom lagets stjärnanfallare Fran Navarro men hans avslut från väldigt nära håll räddades av hemmalagets målvakt.

Inte mycket hände sedan förrän strax innan paus då Tiago Gouveia fick ett jätteläge för hemmalaget efter en kontring men spelaren tog i alldeles för mycket och skottet seglade över målet.
Estoril, som varit ett av ligans absolut svagaste lag under andra halvan av säsongen, gav sedan intrycket att laget var determinerade att den trenden inte skulle fortsätta. Inget ytterligare mål föll, laget hade dock även två mål bortdömda för tighta offside-bedömningar och ytterligare lägen att utöka. Laget presterade betydligt bättre i den här matchen i jämförelse med tidigare prestationer och blev tillslut välförtjänta segrare hemma på Estádio Coimbra da Mota.

FC Vizela 3-1 Casa Pia A.C
Gästerna tog ledningen i mötet mellan Vizela och Casa Pia i den 24:e spelminuten. Anfallaren Rafael Martins satte dit bollen med huvudet efter att ha lobbnickat över en utrusande och väldigt felplacerad Buntic i Vizela-kassen.

En stark start för Lissabonlaget men efter detta var det bara Vizela som gällde.

Kvitteringen kom cirka femton minuter senare genom ett självmål från gästernas Nermin Zolotic. Bosniern Zolotic hamnade i en prekär situation vid mållinjen, försvararen lyckades inte ställa om fötter för att rensa undan en retur och istället studsade bollen på spelarens smalben och in i mål.
Andra halvlek bjöd inte mycket för de som tittade. Den enda kvalificerade chansen kom i den 80:e minuten och på den kunde Vizela vända matchen till sin favör. Än en gång lyckades hemmalaget tvinga till sig ett självmål från Casa Pia. Än en gång var det också en försvarare som inte lyckades ställa om sig (och sin nick) och istället styrde in bollen i egen kasse. Den här gången var det Joao Nunes som blev den olyckliga syndabocken. Fastställande 3–1 kom fem minuter senare genom inbytte Friday Etim som prickade in sitt andra mål för säsongen.

Vitoria de Guimarães 0–0 Paços de Ferreira
Omgångens 0–0 kom, inte helt förvånande, nära Vitoria tog emot Paços under lördagen. Bägge lagen har haft svårt att producera framåt under säsongen. Hemmalaget trodde vi dock hade lyckats bryta sin trend med fina prestationer under februari och början på marsmånad. Resultaten började dock vända i mitten på mars och omgångens poängförlust blev den tredje på lika många matcher.

Vitoria hade något fler lägen än Paços men gästerna hade de bästa. Två bortdömda mål varav ett var väldigt tveksamt bortdömt, visade på Paços övertag i matchen. Med tanke på gästernas facit under säsongen var detta en match som Vitoria både trodde sig och ville vinna men laget var inte alls på en nivå de behövde vara.

Matchens stora händelse kom i den 77:e minuten. Paços målvakt Marafona dömdes först ett gult kort för maskning. Målvakten tog otroligt lång tid på sig att slå en utspark. Domaren varnade därför honom, helt och fullt enligt regelboken. I en något ovanlig reaktion, svarade Marafona med att skälla ut domaren och med all förmodan lade han däri till ett par väl valda, icke fina, ord.
Detta ledde till att domaren svarade med att ge ett andra gult kort och visade ut spelaren. Situationen slutade dock inte där utan eskalerade vidare och blev en väldigt pinsam tid för målvakten. Marafona visade sig allt annat än okej med domslutet och kände att det var viktigt för honom att visa det. Spelaren närmade sig därför domaren, tryckte sitt huvud mot honom och pressade sig framåt.
Väldigt ovanligt att se detta på en fotbollsplan och den egentligen rutinerade målvakten lär få en längre avstängning än den som två gula kort annars lett till.
Vitoria tryckte på efter utvisningen för ett ledningsmål och kom nära vid några tillfällen men likt matchens tidigare form, skulle det vara Paços som ändå kom närmast ett vinstmål. Gästernas nederländske ytter Nigel Thomas stod för ett praktfullt skott, sent in på tilläggstid som sökte sig som en raket mot målets ribba. Studsen gick dock inte spelarens väg och bollen for ut i planen. 0–0 stod sig och Paços fick med sig en viktig poäng hem, trots att de lär sakna sin målvakt en tid framåt.

Sporting CP 3–0 CD Santa Clara
På José Alvalade-stadion gick det som de flesta nog räknat med när formstarka Sporting tog emot Azorernas otroligt formsvaga Santa Clara.
Sporting visade var skåpet skall stå mer eller mindre från start. Lejonen inledde målskyttet redan i den fjortonde minuten genom Paulinho. 2–0 kom åtta minuter senare Trincao och 3–0 kom kort efter paus genom Marcus Edwards.

Lagets alla offensiva pjäser bidrog till vinsten och ledde till en överlägsen seger. Edwards stod, likt tidigare skrivet, för ett mål men han lade även till en assist till protokollet. Likaså bidrog även Paulinho med 1+1 i kampen. Den sistnämnda assisten stod lagets kanske största stjärna för, i Pedro ”Pote” Goncalves när han spelade fram till Paulinhos 1–0 mål.
Santa Clara var svaga matchen genom och laget hjälpte inte sig själva efter att två otroligt svaga missade passningar i försvaret ledde till både 2–0 och 3–0 målen. Laget har även tuffa matcher framöver, så i dagsläget krävs det mycket för att Azorerna ska ha ett lag kvar i högsta serien till nästa säsong.

GD Chaves 1–2 SC Braga

Braga reste till Chaves här i den 26:e omgången och tog med sig tre poäng hem. Ett mål vardera sida om halvtid räckte för gästerna men det kan nog skatta sig ganska lyckliga att resultatet föll deras väg.

Gästerna tog ledningen i den 16:e minuten efter att formstarke Iuri Medeiros distinkt sköt ett skott från straffområdeslinjen som seglade förbi Chaves-målvakten.
1–1 målet kom sedan några minuter innan paus efter att värdarna ställt om snabbt efter ett Bragaanfall och kontrat in kvitteringen. Juninho stod för målet och Euller för framspelningen.
Inledningen på den andra halvlek bjöd inte på mycket. Inte förrän den 59:e minuten i alla fall. Ett klackmål från Abel Ruiz gav då gästerna ledningen i matchen och då till sist vinstmålet. Chaves hade ett par väldigt bra chanser strax mellan målet och slutsignalen men svaga avslut från bland andra Issah Abbas blev avgörande. Om laget kapitaliserat på sina chanser hade matchens resultat rättmätigt sett annorlunda ut.

Braga tog i och med detta, tre väldigt viktiga poäng på bortaplan och kan i helgen gå om Porto vid vinst mot ett svagare Estoril hemma. Porto åt andra sidan spelar en betydligt svårare match borta mot serieledarna Benfica

CS Maritimo 4-2 Boavista FC
Omgången mål-fest fick vi på Madeira när sex mål gjordes mellan Maritimo och gästande Boavista.

Första halvlek hade en tydlig händelseutveckling rakt igenom. Lagen delade på matchens jättelägen men skillnaden lagen emellan blev att hemmalaget gjorde mål på sina chanser. 1–0 kom efter att Felix Correia tjusigt spelat fram André Vidigal redan i den tredje minuten. Maritimo följde upp med 2–0 och den gången blev framspelaren istället målskytten. Correia löpte sig fri vid den bortre stolpen och Xadas precisa passning hittade honom precist.

Gästerna hade som tidigare skrivet flertalet stora chanser, först till kvittering och sedan till reducering men mycket fortsatte tyda på att detta inte var lagets dag. Fem minuter in i den andra halvleken kom ytterligare ett slag. Vidigal höll sig framme återigen för Maritmo och utökade lagets ledning till 3–0.
Boavista skulle dock inte ge upp helt ännu och kunde reducera åtta minuter senare genom ett drömmål från den rutinerade yttern Salvador Agra. Agra fick till en otrolig praktträff efter en frisparksvariant från runt 25–30 meter och bör absolut återses ett par gånger i efterhand online.

Svårigheterna för gästerna fortsatte dock efter detta och laget kom inte riktigt nära under den andra halvleken att sätta något betydande tryck mot Maritimo. De skulle dock spela till sig ytterligare en reducering innan matchens slut och i den 87:e minuten kom det ytterligare ett gång ett drömmål signerat av gästerna. Inhoppande Bruno Lourenco, vek in planen runt straffområdeskanten och avlossade en vacker träff som seglade förbi målvakten och in vid den bortre burgaveln. Även denna förtjänar ytterligare en titt online.

Någon kvittering kom inte för gästerna och 4–2 kunde sedan fastställas för Maritimo som tog en väldigt viktig vinst nere i kampen om nedflyttning. Laget hade inte lyckats göra mål på de tre matcher som kom före den här omgången, så att producera fyra i denna kan bli, förhoppningsvis för deras skull, en katalysator för vidare mål och goda resultat framöver.

Rio Ave FC 0–1 SL Benfica
Benfica tog med sig tre poäng hem från Vila do Conde under söndagens 18.00 match. Suveräna serieledarna ska dock vara väldigt tacksamma för detta, då hemmaspelande Rio Ave nog förtjänat att få med sig åtminstone en poäng från matchen. Emmanuel Boateng hade två jättelägen för Rio Ave att göra både 1–1 och 2–1 men ghananen missade två gånger om.

Matchen enda mål kom istället från gästerna och det var den nu, delade, skytteligaledaren som skulle avgöra. Goncalo Ramos fick bollen vid sina fötter direkt i uppstarten av den andra halvleken och kunde trycka dit 0–1 upp i nättaket från nära håll. Hemmalaget kunde sedan inte mäkta ihop tillräckligt för att kvittera och få sin välförtjänade poäng. I nästa omgång spelar Benfica hemma mot storkonkurrenten Porto och Rio Ave reser ner till Algarve för möte med Portimonense i Portimao.

FC Porto 1-0 Portimonense SC
Det blev en knapp vinst för Porto hemma mot Portimonense under söndagen. Matchens enda mål kom i den första halvleken på nick från mittbacken Fabio Cardoso. Den 28 åriga portugisen nickade in sitt andra mål för säsongen efter ett inlägg från backkollegan Wendell.

Gästerna bjöd på väldigt lite motstånd i kampen och hemmalaget såg mest intresserade av att spela av matchen. Drakarna skulle göra ett 2–0 i den andra halvleken men målet som gjorde av Wenderson Galeno dömdes bort för en olaglig tackling i upprinnelsen till målet.

Matchen i övrigt var inte mycket att minnas utan Porto hade nog långfredagens kommande drabbning mot Benfica i tankarna ju längre matchen gick. Portimonense i sin tur ställer nu om för hemmamöte mot Rio Ave.

FC Famalicão  0-1 FC Arouca
Omgången avslutades när Famalicão tog emot Arouca hemma på Municipal 22 de Junho. Matchen såg väldigt länge ut att sluta mållös trots lägen åt båda håll. Båda lagen hade också en xG (expected goals) över 1,5 mål i matchen. Som ni ser i resultatet ovan var det endast Arouca som kom nära sin xG genom sitt avgörande mål på tilläggstid i den andra halvleken. Hemmalaget lär anse att de borde ha fått med sig mer från matchen, med tanke på sina lägen. men alla tre poäng skulle hamna i gästernas ägo.

Arouca har spelat väldigt väl de senaste två månaderna och nu endast förlorat en gång på sina åtta senaste matcher. Matchens mål gjordes via straffpunkten av yttern Morlaye Sylla efter att inhoppande Benji Michel fällts precis på straffområdeslinjen.

En tung seger för gästerna som i och med resultatet går om Vitoria och upp på en femteplats i tabellen. En väldigt viktig femteplats som ger europaspel till nästa säsong.

Gil Vicente 0–0 Sporting CP (Extra matchen)
Jag väntade lite med att publicera helgens resultat till efter onsdag, då det klämts in en match mellan två omgångar, Gil Vicente - Sporting CP. Men som resultatet ovan visar, var det knappt något vi behövde göra. Inte mycket att rapportera från kampen. Sporting var det bättre laget i matchen och hade flertalet starka lägen att ta ledningen och i förlängningen segern. Det var dock inte deras dag och laget missade chansen att använda den match de hade till godo över sina konkurrenter i toppen av tabellen.

Sporting trodde sig dock ha gjort mål tidigt i den andra halvleken genom Marcus Edwards- Målet såg ut, för det blotta ögat, i flera steg, att vara fullt godkänt ut men VAR såg annat och dömde bort det för en offside tidigt in anfallet. Ett rätt beslut skall dock tilläggas.
Tunga tappade poäng för ett bättre Sporting. Laget är nu fem poäng efter Braga och sju poäng efter Porto i kampen om Champions League platserna.