Heracles Almelo - Ajax
3 - 4

Heracles Almelo 3 - 4 Ajax: Svängigt värre
Wout Weghorst blev återigen inhoppande hjälte för Ajax.

Det böljade fram och tillbaka när Ajax var igång igen efter landslagsuppehållet. Mål från egen planhalva, ramträffar, offsidemål och mycket mer kantade en otroligt svängig match som efter sju mål och en ledning som byttes fram och tillbaka slutade med att Ajax drog det längsta strået.

Äntligen var höstens uppskattningsvis femtielfte landslagsuppehåll över efter sju långa år och Ajax var tillbaka i spel. För motståndet stod Heracles Almelo, som historiskt varit lite av en spökmotståndare för Ajax, kanske främst beroende på sin erbarmliga gamla konstgräsplan som numera skönt nog är ett minne blott då konstgräs förbjudits i Holland.

Ajax kom till spel med starkast tillgängliga lag, ungefär. Kian Fitz-Jim tillbaka från skada fick börja på bänken. Kvar på skadelistan finns Steven Berghuis, Kristian Hlynsson, Sivert Mannsverk, Jorthy Mokio, Julian Rijkhoff, Amourrichio van Axel Dongen och ej att förglömma Gastón Ávila.

Före avspark hölls en tyst minut för Ajax-legendaren Johan Neeskens som gick bort under landslagsuppehållet. Ajax spelade med sorgband för Neeskens.

Ajax inledde matchen rätt bra, men hamnade i tidigt underläge. Brian Brobbey missade öppet mål och direkt efter kom istället Heracles fram och efter rejält sjabbel i Ajax-försvaret kunde Luka Kulenovic skjuta in 1-0.

Efter en fin soloräd av Bertrand Traoré kom Ajax snart tillbaka. Traoré dribblade sig karakteristiskt förbi flera motståndare in i straffområdet och vek upp för avslut med sin vänsterfot. Skottet blockades men bollen flög till Davy Klaassen som instinktivt tryckte in 1-1.

Likaläget stod sig dock inte länge. Heracles återtog ledningen efter ett otroligt mål. Josip Sutalo stod för nytt sjabbel när han slog bort bollen på mittplan rakt till Mario Engels. Några meter in på egen planhalva drog Engels till direkt då han uppfattat att Remko Pasveer, som inte förväntat sig att Sutalo skulle skänka bort bollen gratis där, stod långt ute. Bollen seglade i en lång båge över Pasveer och precis under ribban in i mål, 2-1. Ett galet slumpmål som straffade Ajax slarv hårt.

Men Ajax kom tillbaka igen innan den första halvleken var slut. Mika Godts dribblade in från vänster och sköt ett skott som Fabian de Keijzer i Heracles-målet räddade men släppte en retur på. Nu var det Traoré som högg på den och pangade in bollen ribba in, 2-2.

2-2 stod sig in i halvtid. Förutom Ajax slarviga försvarsspel stack framför allt två saker ut: Att Brian Brobbey fortsätter vara helt ur slag, och att domaren Edwin van de Graaff inte stod för den bästa insatsen man sett. De båda delarna kolliderade i en situation då en Heracles-försvar gjorde som Eredivisie-backar alltid gör för att få stopp på ångloket Brobbey: Höll rätt och slätt i honom med ett grabbatag och vägrade släppa. Domaren blåste, Brobbey skrek frustrerat och domaren dömde — frispark till Heracles, gult kort till Brobbey, och till kapten Jordan Henderson som verkade undra hur det kunde sluta med Heracles-frispark när en Heracles-spelare tar brottargrepp på en Ajax-spelare. Även om han absolut borde fått frisparken med sig skvallrar Brobbeys frustrerade reaktion om att han inte riktigt är i balans just nu. Att motståndare klänger så på honom är han van vid, och han har reagerat starkt på det förr men när han är i gott slag reagerar han inte som idag. Hans måltorka – bara ett enda mål hittills denna säsong — lär påverka honom.

Det var nog många som hoppades att Brobbey skulle bytas ut redan i halvtid då han i första halvlek bara missat klara målchanser och varit frustrerad. Han fick dock en chans till av Francesco Farioli, men han inledde andra halvlek med att ännu en gång missa ett jätteläge. Kort därefter var Heracles nära att återta ledningen efter nytt misstag av Sutalo som stod felplacerad och såg Mario Engels enkelt dra ifrån honom och komma i friläge med Pasveer. Turligt nog för Ajax rullade Engels avslut i stolpen och ut.

Brobbey fick snart tacka för sig och även Kenneth Taylor byttes ut när Farioli aktiverade plan B. Kian Fitz-Jim kom in och förstås, Wout Weghorst.

Många minuter behövde Weghorst heller inte på sig för att visa Brobbey hur mål görs. Omkring 4 minuter hann han vara på planen innan Jorrel Hato lättade in ett inlägg som Weghorst nickade in till 2-3 för Ajax.

Men Heracles gav sig inte för det. Farlige högeryttern Suf Podgoreanu prickade ribban. Mittbacken Ivan Mesik hade en boll inne efter en hörna men det vinkades direkt, korrekt, bort för offside.

En ny kvittering skulle komma, efter nytt slarv i försvarsspelet av Ajax. Henderson ställde till det för sig och laget, Sutalo var felplacerad igen och Youri Baas för sen när Ruben Roosken spelade fram Luka Kulenovic till 3-3.

Bara minuter senare fick Ajax en gratischans att återta ledningen. Veteranen Thomas Bruns fällde Weghorst i straffområdet och Edwin van de Graaf blåste direkt. Weghorst tog själv hand om straffen och dunkade stensäkert in den till 3-4.

Heracles försök till en ny kvittering i slutet kom av sig efter att kaptenen och Tintin-dubbelgångaren Brian De Keersmaecker fick sitt andra gula kort efter att ha klumpigt stämplat Weghorst. Ajax kunde rida ut det och vinna kamma hem segern.

En ny seger för Ajax, och återigen en av ett snitt vi inte fått se de två senaste säsongerna. Ajax under John van 't Schips, Maurice Steijns, Johnny Heitingas eller Alfred Schreuders ledning hade aldrig kommit igen efter det första baklängesmålet ens.

Härnäst för Ajax väntar den nätta bortaresan till Qarabag på torsdag för Europa League-match kl 18:45.

Matchfakta

Heracles Almelo 3 - 4 Ajax
Mål: 1-0 Kulenovic '12, 1-1 Klaassen '25, 2-1 Engels '28, 2-2 Traoré '34, 2-3 Weghorst '63, 3-3 Kulenovic '76, 3-4 Weghorst (straff) '82
Gula kort: Hato, Brobbey, Henderson, Rasmussen, De Keeersmaecker
Röda kort: De Keersmaecker
Heracles: de Keijzer; Benita (Wieckhoff '64), Mirani, Mesik, Roosken; De Keersmaecker (utv '84), Engels (Hornkamp '83), van Kaam (Zamburek '64); Podgoreanu (Talvitie '72), Kulenovic, 't Zand (Bruns '64)
Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato (Rugani '87); Klaassen, Henderson, Taylor (Fitz-Jim '59); Traoré (Gaaei '73), Brobbey (Weghorst '59), Godts (Rasmussen '73)