Inför AFC Ajax - Bayern München: En match om förstaplatsen i Grupp E
Får vi se Hakim Ziyech tillbaka i startelvan ikväll?

Inför AFC Ajax - Bayern München: En match om förstaplatsen i Grupp E

Ikväll möter Ajax Bayern München hemma på Johan Cruijff ArenA i sista omgången i en match om förstaplatsen i gruppen.

Ikväll möter Ajax Bayern München hemma på Johan Cruijff ArenA i sista omgången i gruppen, både Bayern München och Ajax har redan avancerat från gruppen men slaget om förstaplatsen är fortfarande öppen. Förutsättningarna är enkla, Ajax ligger på andraplats två poäng bakom Bayern och måste vinna matchen för att gå om, medans ett oavgjort resultat räcker för Bayern för att behålla förstaplatsen. Förstaplatsen kan ha stor betydelse, framförallt för Ajax, då man skulle slippa lottas mot lag som Barcelona eller Real Madrid redan i första utslagsrundan. Tidigare i höst lyckades Ajax få med sig en poäng från Allianz Arena i en mycket välspelad match av Ajax där man inte hade varit oförtjänade av en seger, vilket var väldigt nära att man lyckades med efter en Lasse Schöne frispark precis i slutet av den matchen. Så att Ajax skulle kunna vinna hemma mot Bayern, som visat knackig form tidigare under hösten under Nico Kovac, ses inte alls som en omöjlighet om än dock mycket svår uppgift. Bayern som nu börjat ta sig ur sin svacka med sämre resultat och knackigt spel vill såklart fortsätta på det fina spåret för att behålla arbetsron.

Erik ten Hag har sagt inför matchen att man vill testa sig mot det bästa motståndet och fortsätta på sin fina säsong där man redan spelat elva matcher i Europa och gått obesegrade genom alla. Han påpekar att Bayern är ett av världens bästa lag, men att man har goda chanser på hemmaplan och om man har en bra kväll. Han säger även att man som alltid kommer gå ut för att försöka spela sitt eget spel och att man måste vara modiga, men ha mycket respekt för Bayern, både som lag men även för alla individuella kvaliteter man har.
Vikten av att vinna gruppen och att få en "enklare" lottning ses som mycket viktigt för just Ajax. Han kritiserar konstgräset man spelade på i Zwolle i lördagskväll då både Donny van de Beek och André Onana fick bytas ut med skadekänningar. Kasper Dolberg stod över matchen av samma anledning och Hakim Ziyech var tillbaka på bänken där han satt hela matchen. Alla har varit osäkra inför matchen mot Bayern ikväll men alla ser ut att kunna komma till spel. Mest osäker igår (tisdag) var Onana som skulle göra sin första träning under eftermiddagen innan han får klartecken. Joël Veltman, Carel Eiting, Hassane Bandé är fortfarande på skadelistan.

Att förutse startelvan när så många spelare är osäkra inför matchen är svårt, men då Hakim Ziyech är tillbaka går startplatsen till honom på mittfältet och Donny van de Beek blir åter igen den 12:e spelaren, bredvid Ziyech på mittfältet startar Frenkie de Jong och Lasse Schöne som är givna. David Neres och Dusan Tadic som yttrar där trion Ziyech - Neres - Tadic ständigt skiftar positioner mellan varandra. Klaas Jan Huntelaar kommer troligtvis starta som nummer nio mellan Neres och Tadic i anfallet, då han troligtvis hade valts före Kasper Dolberg ändå i denna matchen. Mest katastrofalt hade varit om Hakim Ziyech inte skulle komma till spel där man tappar ett hav av kvalitet, teknik och kreativitet, men han var spelklar i lördags och byttes inte in med denna matchen i åtanke kan tänkas. Vid ett scenario där både Ziyech och van de Beek inte skulle kunna starta finns de tredje alternativet ten Hag har föredragit i Zakaria Labyad som visat fin form senaste tiden. Backlinjen är den som känns mest säker hos Ajax med Noussair Mazraoui på högerbacken, som får passa sig från ett gult kort då han blir avstängd i nästa match. Nico Tagliafico som vänsterback med Daley Blind och Matthijs de Ligt som mittbackar. 

Nico Kovac säger inför matchen på presskonferensen att Ajax är ett bra lag och att man vill vinna matchen och får inte upprepa samma misstag man gjorde i förra mötet lagen emellan. Han säger att laget börjar hitta formen efter en knackig höst och att de antagligen kommer förändras väldigt lite eller inget alls i laget. Man kommer få klara sig utan Arjen Robben som missar matchen på grund av skada, till Erik ten Hags besvikelse då han gärna sett Robben spela på Johan Cruijff ArenA.

Trolig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Ziyech, Schone, De Jong; David Neres, Huntelaar, Tadic.
Trolig startelva Bayern München: Neuer; Rafinha, Sule, Boateng, Alaba; Goretzka, Kimmich; Gnabry, Muller, Ribery; Lewandowski

Grupp E
Bayern München                     13
Ajax                                          11
Benfica                                       4
Aek Aten                                     0
 
Uefa Champions League
Var: Johan Cruijff ArenA
När: 12/12   kl. 21:00
Domare: Clément Turpin (FRA)

Matchen sänds på Viasat Sport och på Viaplay.
Matchen mellan Ajax U19 - Bayern München U19 spelas kl. 16:00 och sändas på Viaplay och Viafree.


För att bygga upp lite pepp inför matchen ikväll kan ni kolla på denna videon med höjdpunkter från semifinalen 1995 där Ajax stänkte in fem kassar mot Bayern München, tog sig till final och vann även den.

Joakim Dahl 2018-12-12 06:34:00
Author

Fler artiklar om Ajax