Inför AFC Ajax - SL Benfica: Nyckelmatch för Ajax i Champions League
"Säsongen är fortfarande lång, men vi är på god väg att göra något speciellt." – Hakim Ziyech

Inför AFC Ajax - SL Benfica: Nyckelmatch för Ajax i Champions League

För Ajax väntar ikväll ett viktigt möte med SL Benfica i Champions League, två nyckelmatcher där man kommer gå stenhårt för seger hemma på Johan Cruijff Arena. Där Nico Tagliafico fortfarande är osäker, men troligtvis kan komma till spel efter höftproblemen ha ådrog sig under landslagssamlingen.

Redan på förhand såg det ut som att slaget om andra platsen i gruppen efter Bayern München skulle stå mellan just Ajax och Benfica. Ajax satte sig i en väldigt bra sitts när man fick med sig en poäng från Allianz Arena i förra omgången, en match man var när på att vinna och hade inte gjort det helt orättvist heller i så fall. Om vi utgår från att AEK Aten inte kommer ta poäng av Bayern München och då Ajax redan tagit en poäng av Bayern, så kommer båda matcherna mot Benfica vara nyckelmatcher för Ajax att avancera från gruppen.  

Både Nico Tagliafico (höft) och Noussair Mazraoui (knä) stod över segermatchen mot Heerenveen i lördagskväll. Båda medverkade på träningen under måndagen och ser ut att kunna spela matchen mot Benfica, men Erik ten Hag menar på att man får helt enkelt avvakta och se. Vilket gör att man precis innan matchen kommer göra sena kontroller för att se om dem är spelklara. I matchen mot Heerenveen vilades Mazraoui och ersattes av Rasmus Kristensen på högerbacken och Tagliafico stod över och ersattes av Max Wöber som gick in som mittback, medans Daley Blind flyttades ut som vänsterback. Vilket man troligtvis också kommer göra mot Benfica om någon eller båda inte kommer till spel. Så det är osäkert vem som bildar mittbackspar med Matthijs de Ligt. Lasse Schöne, som verkligen inte vet hur man gör normala mål, stod för en underbart vacker raket redan i andra minuten mot Heerenveen i lördagskväll. Han kommer ta plats på mittfältet tillsammans med Frenkie de Jong och David Neres. Neres som troligtvis kommer gå in i startelvan igen efter att ha börjat på bänken i lördagskväll till förmån för Donny van de Beek. Dusan Tadic och Hakim Ziyech startar som yttrar med Kasper Dolberg som nia. Dolberg som igår skrev på ett nytt kontrakt med Ajax som sträcker sig fram till 2022.

Ajax kommer vilja ställa upp så offensivt som möjlig och kommer öppna matchen med extremt högt tempo och stort bollinnehav, vilket gör att Donny van de Beek kommer få ta plats på bänken från start, men kommer vara ett ess i rocken för Erik ten Hag att ta in när man vill få ner tempot och få kontroll på matchen. Blind har blivit en otroligt viktig spelare i Ajax, inte bara för sin erfarenhet, utan även för att han kan spela på många olika positioner. I matchen mot Bayern startade han som defensiv mittfältare framför de Ligt och Wöber som mittbackar. Detta är också ett taktiskt drag ten Hag kan göra under matchen när man vill förändra matchbilden, behålla bollen och få ner tempot. Men förväntningarna är att Ajax kommer vilja ha högt tempo och högt bollinnehav, vilket vi har sett tidigare i Europa matcherna under hösten där Ajax har varit tok offensiva och när man fått in ett par bollar har man velat få ner tempot och kontrollera matchen genom att behålla bollen inom laget.

"Jag vet att Benfica är en bra lag, som spelar bra fotboll. Jag förväntar mig att vi ska visa vår fotboll - speciellt eftersom vi spelar hemma - och de kommer försöka stoppa oss och ställa om på kontringar. Vi måste ha tålamod." sa Hakim Ziyech när han och Erik ten Hag höll presskonferens under måndagsmorgonen. ten Hag berömde Benfica för att vara ett erfaret, starkt lag både offensivt och defensivt som han förväntar sig kommer försvara kompakt men vara farliga på kontringar. Han menar på att Ajax inte är favoriter och att Benfica också kommer gå för att vinna matchen. Men att Ajax spelar hemma, man måste vinna och vill vinna. Ziyech säger att alla i laget fungerar bra ihop med varandra och att det finns en "nu eller aldrig känsla" i laget, att klubben inte vunnit några priser på länge och man vill göra något bra av säsongen för klubben, att man är på god väg att göra något speciellt. Ajax är obesegrade i Europa såhär långt denna säsong där man på åtta matcher har vunnit fem och spelat oavgjort tre matcher.
Ajax och Benfica har drabbat samman vid fem tillfällen tidigare, alla gånger mellan åren 1969 - 1972. Säsongen 68/69 möttes man bland annat kvartsfinal i Europacupen, där Benfica vann första mötet i Amsterdam med 3-1. Benficas enda seger mot Ajax men där man förlorade med samma siffror vilket ledde till omspel i Paris, också det en tajt match som gick till förlängning där Ajax tillslut vann med 3-0 efter ett mål av Johan Cruijff och två mål av Inge Danielsson.
 
För att få en blick på motståndarna Benfica har vi vänt oss till Benfica-redaktionen som tagit sig tid att svara på några frågor:

Efter Champions League-lottningen var det rätt nöjda miner i Amsterdam, då man seedade som trea hamnade i en grupp där laget seedade som tvåa, Benfica, sågs som ett lag man kan konkurrera med om andraplatsen i gruppen. Hur reagerade man på grupplottningen som Benfica-supporter? Var man nöjd eller hade man sina farhågor om att möta Bayern och Ajax?
Bayern är Bayern, där krävs det mycket till för att ens plocka en pinne. Ajax är en fin klubb med mycket talang, men inget som skrämmer Benfica i någon större utsträckning. AEK har jag inte så bra koll på.
 
Så här långt i Champions League har Benfica förlorat hemma mot Bayern och vänt underläge till seger trots en man mindre borta mot AEK Aten. Hur har tongångarna gått om klubbens insatser så långt, är man nöjda med prestationerna hittills?
Med tanke på fjolårets fiasko så är iallafall jag nöjd. Det såg bra ut mot Bayern även fast Benfica förlorade, det såg bra ut i början mot AEK tills det röda kortet kom, men det hela ordnade sig tillslut med en man mindre, visar på starkt psyke, speciellt på bortaplan i Aten.
 
Ajax städade av AEK Aten enkelt i första matchen och var sedan otroligt nära att triumfera även borta i München, så tongångarna i Amsterdam är mycket positiva. Med vetskapen om Ajax insatser så här långt, vad tror du om Benficas chanser att ställa till med något i Amsterdam? Är det två jämbördiga lag som möts eller ser du en tydlig favorit?
Ajax spelar hemma så favoritskapet ligger väl där, jag säger som jag alltid säger, kryssa borta, vinn hemma, då brukar det gå bra.
 
Dubbelmötet i mitten av gruppspelet ses alltid som viktigt, särskilt när det är jämnt mellan tre lag som det är nu mellan Ajax, Benfica och Bayern. Vad är en rimlig målsättning för Benfica att gå in med inför de båda matcherna, när man först möts i Amsterdam och sedan i Lissabon?
Benficas målsättning är självklart att vinna. Som jag sa tidigare kryssa borta vinn hemma.
 
Benfica har skördat inhemska titlar och nått långt i Europaspelet under senare år, först under Jorge Jesus och sedan 2015 under Rui Vitoria. Man nådde kvartsfinal i Champions League 2015-16 och åttondelsfinal 2016-17, men förra säsongen missade man ligatiteln och kom knallsist i Champions League-gruppen efter att ha förlorat alla matcher. Den här säsongen har inletts bättre med åtminstone en vinst i Champions League och man är än så länge obesegrade i ligan, hur bra är årets version av Benfica? Vilken nivå håller man jämfört med de upplagor vi blivit bekanta med i Champions League på senare år?
Svårt att säga så här tidigt in i säsongen. Benfica har en otrolig förmåga att bygga upp sitt lag efter att storklubbarna varit där under transferfönstret med sina plånböcker och slitit itu laget  säsong efter säsong. Det ser bra ut på mitten och på kanterna, men jag saknar spets fram och önskar att Cervi kan blomma ut någon gång, finns en liten Aimar i honom någonstans.
 
Innan landslagsuppehållet slog man rivalen Porto hemma med 1-0, och efter uppehållet avancerade man vidare i cupen efter 3-0 mot Sertanense. Hur är formen hos Benfica?
Som du själv säger så slog laget ärkerivalen Porto med 1-0 vilket självklart boostar självförtroendet inför en viktig CL match, att man avancerade i cupen säger inte så mycket om formen, hade Benfica däremot förlorat hade man börjat ställa frågor. 
 
Mittbacken Ruben Dias missar tisdagens möte efter sin utvisning mot AEK, hur tufft avbräck är det?
Väldigt tufft. Han har vuxit till att bli en ledargestalt på planen plus att han är jävligt bra.
 
Hur är skadeläget i Benfica? Kaptenen Jardel har kämpat med en skada och ryktas vara aktuell för comeback mot Ajax, hur viktig är han för laget?
En kapten är en kapten och betyder självklart mycket för laget. Senaste nytt är att han kommer spela. Vi får hålla tummarna.
 
Hur kan Benficas spelstil beskrivas? Vad förväntar du dig för taktik mot Ajax?
Snabba omställningar med kvicka yttrar. Rui Vitoria har snurrat en hel del med offensiven de senaste matcherna. Båda lagen kommer vilja hålla boll, men jag tror Benfica kommer kliva in i en mer defensiv roll ju längre matchen fortlöper.
 
Finns det några särskilda nyckelspelare Ajax bör hålla koll på?
Ajax får se upp med Alex Grimaldo på vänsterkanten. En väldigt offensiv vänsterback med bra skott och kvick som få. 
 
Likt Ajax är Benfica känt som en klubb som fostrar fina talanger. Finns det några ynglingar i dagens lag vars namn bör lägga på minnet för framtiden?
Min nya Golden boy heter Gedson Fernandes, stundtals helt fenomenal, 19 år, box-to-box spelare. Hoppas att han får starta.
 
Slutligen, hur tror du det går i matchen?
Jag tror på 1-1.

Vi tackar Alexander Pereira på Benfica redaktionen för att han tog sig tid att svara på frågorna och önskar en god match!
 
Grupp E
Ajax              4p
Bayern M.     4p
Benfica         3p
AEK Aten     0p

Trolig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne, Frenkie, Neres; Ziyech, Dolberg, Tadic.
Trolig startelva Benfica: Vlachodimos; André Almeida, Jardel, Conti, Grimaldo; Fejsa, Pizzi, Gabriel; Salvio, Cervi, Seferovic

Champions League
Var: Johan Cruijff Arena i Amsterdam
När: tisdag 23/10  kl. 21:00
Domare: Ruddy Buquet (Frankrike)
Matchen sänds på TV3 Sport, Viasat Xtra och Viaplay.

 
För övrigt möter Ajax U19 Benfica U19 i UEFA Youth League 14:00 idag och den matchen sänds på Viaplay och Viafree.

Joakim Dahl 2018-10-23 06:25:00
Author

Fler artiklar om Ajax