2020-12-05 20:00

Ajax - FC Twente
1 - 2

Inför Ajax - FC Twente: Tuff match mot överraskningslaget FC Twente
Davy Klaassen är månadens spelare i Eredivisie.

Inför Ajax - FC Twente: Tuff match mot överraskningslaget FC Twente

Under lördagskvällen väntar en tuffare match mot en av de största överraskningarna hittills i Eredivisie när FC Twente, med Ajax-lånet Danilo i spetsen, besöker Johan Cruijff ArenA.

Efter den knappa förlusten med 1-0 mot Liverpool i tisdags är det nu dags för Ajax att ladda om batterierna för en svår match i ligan mot formstarka FC Twente. Med tanke på den helt avgörande Champions League-matchen mot Atalanta på onsdag kan man nog förvänta sig att Erik ten Hag ändå väljer att rotera laget en aning under lördagskvällen, vilket han har varit bra på de senaste veckorna. Det spekuleras i att Daley Blind och Noussair Mazraoui, som båda haft mindre besvär tidigare, kommer vilas och att Sean Klaiber och Lisandro Martinez kommer in i deras ställe. Zakaria Labyad kommer också in i startelvan istället för hackkycklingen Edson Alvarez som startade i veckan mot Liverpool. Det gör att Davy Klaassen tar ett kliv tillbaka ner som sittande mittfältare igen.

David Neres blev utbytt sent med en skada efter en duell med en Liverpool-spelare i tisdags och enligt klubbevakaren Freek Jansen på Voetbal International ska Neres ha gått på kryckor dagen efter matchen. Ännu har det inte kommit några uppdateringar på vilken skada det rör sig om eller hur länge Neres förväntas bli borta, men det blir inget spel mot FC Twente och Lassina Traoré förväntas gå in i startelvan igen istället för Neres.

FC Twente har varit en av de stora överraskningarna såhär långt i Eredivisie. Man ligger på en femteplats i tabellen och har kryssat mot både Feyenoord och PSV. Trots en stark säsongsinledning av laget från Enschede talar statistiken kraftigt i Ajax fördel när det gäller möten i Amsterdam, där Ajax har vunnit 41 gånger av de totala 52 mötena. Vid åtta tillfällen slutade det oavgjort och endast tre gånger har FC Twente tagit med sig alla tre poängen hem. Den största segern kom säsongen 1978/79 då det slutade 8-1 till Ajax. På grund av pandemin spelades aldrig mötet Ajax – FC Twente förra säsongen, utan senast lagen möttes i Amsterdam var i februari 2018 då Ajax vann med 2-1 efter mål av Justin Kluivert och Lasse Schöne.

I FC Twente finner vi Jong Ajax-spelaren Danilo som spenderar denna säsong på lån i Enschede och har imponerat stort. Han har startat alla matcher såhär långt och leder skytteligan, tillsammans med VVV-Venlos Giorgos Giakoumakis och Feyenoords Steven Berghuis, med sina nio mål. Inför matchen mot Ajax säger Marc Overmars att man inte ångrar att man lånade ut Danilo inför denna säsong och man inkluderade inte en klausul som säger att han inte får spela mot Ajax. Han var ännu inte tillräckligt bra för a-laget i Ajax, men för bra för ännu ett år i Jong Ajax och man är nöjda att han nu skaffar sig erfarenhet i FC Twente av att få spela i Eredivisie.

Danilo säger själv till Ajax TV att han trivs väldigt bra i FC Twente och omfamnade förslaget om en utlåning väldigt positivt när FC Twente hörde av sig i somras. Främst för att han inte ville spela ytterliggare en säsong i Jong Ajax, som hade blivit hans tredje. Nu vill han visa Ajax att han har en framtid i klubben. I FC Twentes trupp finner vi även Kik Pierie, som även han är utlånad från Ajax denna säsong, samt Vaclav Cerny och Queensy Menig som båda två har ett Ajax-förflutet. Ett känslofyllt möte blir det för ten Hag, som har en lång historia i FC Twente som både spelare, ungdomstränare och utbildningschef.

I övriga nyheter bekräftade Ajax under fredagen att man nu har tecknat ett nytt kontrakt med Nico Tagliafico som sträcker sig till sommaren 2023. Tagliafico har nu gjort 111 officiella matcher för Ajax i alla turneringar och har vunnit 80 procent av sina ligamatcher med klubben såhär långt. Bara en spelare med minst 75 ligamatcher har tidigare lyckats med detta.

Davy Klaassen har av Eredivisie CV utsett till månadens spelare för november månad. Klaassen är den sjunde Ajax-spelaren att ta hem priset sedan man började utse priset i september 2017. Bland annat har Klaassen sedan han kom till Ajax en passnings noggrannhet på 91,4 procent, det högsta snittet av alla spelare med minst fem matcher i ligan.

Förra månaden blev Lassina Traoré utsedd till månadens spelare, mycket på grund av hans fem mål och tre assist i rekordmatchen mot VVV-Venlo. Traoré ligger nu på sju mål och fyra assist i ligan och kan nu bli den första tonåringen i Ajax att nå tio mål sedan Justin Kluivert gjorde det säsongen 2017/18.

Möjlig Startelva Ajax: Onana; Klaiber, Schuurs, Martinez, Tagliafico; Klaassen, Labyad, Gravenberch; Antony, Traoré, Tadic.
Möjlig startelva FC Twente: Drommel; Ebuehi, Pleguezuelo, Pierie, Smal; Brama, Roemeratoe, Ilic; Cerny, Danilo, Menig.

Eredivisie Omgång 11
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Lördag 5 december kl. 20:00
Domare: Allard Lindhout
Matchen sänds på Viasat Sport 1 och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2020-12-05 12:15:00
Author

Fler artiklar om Ajax