Inför Ajax – FC Utrecht: FC Utrecht inget "mellanmål" mot potentiell mästerskapsmatch på söndag
Seger mot FC Utrecht ett måste om man ska säkra Eredivisie-titeln på söndag.

Inför Ajax – FC Utrecht: FC Utrecht inget "mellanmål" mot potentiell mästerskapsmatch på söndag

Ajax hoppas på att kunna säkra sin 35:e Eredivisie-titel hemma på Johan Cruijff ArenA på söndag inför 7500 åskådare, men då måste först FC Utrecht besegras på torsdagskvällen.

I söndags tog Ajax hem sin 20:e cuptitel efter att ha besegrat Vitesse med 2-1 i finalen och vann därmed sin första titel för säsongen. Nu återupptar man jakten i ligaspelet på klubbens 35:e Eredivisie-titel och på så sätt säkra den nionde dubbeln i klubbens historia. För att göra det måste man vinna torsdagens hängmatch, som skulle spelas i februari men fick skjutas upp på grund av snöoväder, mot FC Utrecht som nu till slut kan spelas efter Ajax tuffa spelschema under våren.   

Ajax har redan mött Utrecht hemma i Amsterdam en gång tidigare under säsongen, fast då i cupen i en smått galen match som till slut slutade i en 5-4-seger efter ett vackert mål av Dusan Tadic i den 89:e minuten. Ligamatchen borta i Utrecht spelades också den i höstas och slutade i en 0-3-seger efter mål av Davy Klaassen, Tadic och Quincy Promes under den andra halvleken. FC Utrecht brukar kunna vara ett lag som kan göra det svårt för Ajax men då är det framför allt hemma i Utrecht på Stadion Galgenwaard. Till exempel slog man ju där ut Ajax ur cupen i semifinalen förra säsongen och tog sig då till final, en final som sen aldrig skulle spelas eftersom säsongen avbröts på grund av coronakrisen.  

Men i Amsterdam har FC Utrecht haft det svårt mot Ajax genom åren. På de tidigare 50 mötena i Amsterdam har Ajax vunnit hela 39 av dem, sex gånger slutade det oavgjort och endast fem gånger har Utrecht åkt från Amsterdam med tre poäng. Den största segern för Ajax införskaffade man sig under säsongen 1976/77 då man vann med 7-0 efter bland annat fem mål av målspottaren Ruud Geels. Även i förra säsongens hemmamatch i ligan blev det en storseger för Ajax som då vann med 4-0. I FC Utrecht matchtrupp finner vi Django Warmerdam som spelade i Ajax ungdomsakademi och gjorde fler än 50 matcher för Jong Ajax. Även i Ajax trupp finner vi spelare med ett förflutet i Utrecht då Sean Klaiber kom därifrån förra sommaren precis som Zakaria Labyad gjorde för två år sedan tillsammans med Erik ten Hag. Sébastien Haller har också tidigare spelat i Utrecht.

Erik ten Hag, som kan bli historisk som blott den andra tränaren att vinna dubbeln två gånger för Ajax efter Rinus Michels, sa inför matchen att man får vara fullt koncentrerade och förberedda mot Utrecht och inte se den matchen som ett ”mellanmål” till den potentiella titelmatchen mot AZ Alkmaar på söndag för då kan man skjuta sig själv i foten. Utrecht är det lag som tagit flest poäng sedan vinteruppehållet efter just Ajax och AZ och kan vid seger gå upp på en sjätteplacering i tabellen med Europaspel som motivering.

Såklart efter senaste dagarnas storm i fotbollsvärlden fick han också frågan om den nya Super League och svarade att han tycker det är en katastrofal idé utan någon solidaritet. ”En sluten tävling där människor bestämmer vem som deltar och vem som inte deltar, där klubbar per definition är uteslutna, är inte i linje med normerna och värderingarna för europeisk fotboll.”

Förutom den avstängde André Onana och skadade Daley Blind har ten Hag alla spelare till sitt förfogande mot Utrecht. Noussair Mazraoui var tillbaka på bänken i söndags efter att ha varit borta två månader på grund av en ögonskada, så var även Sean Klaiber efter en hamstring skada han drog på sig mot Roma förra torsdagen. Men startplatsen som högerback lär fortsatt gå till Devyne Rensch som har varit strålande där under säsongen. Några större förändringar i startelvan lär inte göras från förra matchen med tanke på hur viktiga de nästkommande två matcherna är för Ajax.

Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Rensch, Timber, Martinez, Tagliafico; Álvarez, Gravenberch, Klaassen; Neres, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 21
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Torsdag 22/4   18:45
Domare: Allard Lindhout
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-04-21 22:26:00
Author

Fler artiklar om Ajax