Inför Ajax - Fortuna Sittard: Debut hägrar för nästa stora centertalang?
Väljer Erik ten Hag att rotera mot jumbon Fortuna Sittard?

Inför Ajax - Fortuna Sittard: Debut hägrar för nästa stora centertalang?

Ajax tar på lördag kväll emot svensklaget Fortuna Sittard hemma. Med tanke på det tuffa spelschemat med Champions League varje vecka förväntas Erik ten Hag fortsätta rotera. Och det verkar som att nästa stora centertalang i Ajax, Brian Brobbey äntligen kan få sin efterlängtade a-lagsdebut.

Hösten fortsätter med tätt matchande då Ajax balanserar Eredivisie och Champions League varje vecka. Efter 2-2 borta mot Atalanta i tisdags väntar bortamatch mot FC Midtjylland på tisdag då Ajax hoppas ta sin första seger i gruppspelet efter den oturliga förlusten mot Liverpool och den jämna matchen mot Atalanta. Innan dess ska man dock klara av Fortuna Sittard hemma på Johan Cruijff Arena på lördagskvällen.

Med anlending av spelschemat förväntas Erik ten Hag fortsätta rotera och frågan är hur många i startelvan från Atalanta-matchen som vilas mot Fortuna. André Onana kommer förstås stå i målet som vanligt. Backlinjen har varit den mest givna lagdelen för ten Hag, Noussair Mazraoui, Perr Schuurs, Daley Blind och Nicolás Tagliafico är tydligt förstaval. Men kanske får någon eller några vila nu, kanske går Sean Klaiber in på högerbacken istället för "Nous" som han gjorde mot VVV-Venlo, kanske startar Lisandro Martínez istället för Blind eller Tagliafico. Eller för den delen Jurriën Timber istället för Perr Schuurs. Mot Atalanta spelade Ryan Gravenberch, Dusan Tadic och Davy Klaassen på mittfältet. Kanske flyttas Tadic upp i kedjan igen då han inte gjorde en bra match på mittfältet, och för att låta Jurgen Ekkelenkamp få speltid igen. Antony, Lassina Traoré och David Neres utgjorde kedjan i tisdags och kanske väljs de igen, eller så roteras det med t.ex. Quincy Promes eller Zakaria Labyad in. Eller, in som center kanske Brian Brobbey går?

18-årige Brobbey är en av Ajax mest lovande spelare. Han har i flera år gått under smeknamnet "Brobbeast" för sin imponerande fysik, han är en stor och muskulös centertank men samtidigt smidig och teknisk. Efter att ha vräkt in mål i ungdomslagen (och ungdomslandslagen) tog han förra säsongen klivit upp till Jong Ajax i divisionen under Eredivisie. Och den här säsongen har han som kapten för det laget inlett starkt med 5 mål på 9 matcher. Brobbey var med i matchtruppen mot Atalanta, på Klaas-Jan Huntelaars bekostnad, men fick inte debutera då. Det ser dock ut att kunna ske mot Fortuna istället. Matchtruppen är inte offentliggjord men Brobbey är noterbart inte med Jong Ajax när de under fredagskvällen möter Almere City.

Fortuna från Sittard i Nederländernas sydligaste region Limburg var tillbaka i Eredivisie 2018/19 efter sen 16 år lång frånvaro. Klubben, som fostrat spelare som Mark van Bommel, har fått kämpa sig kvar i ligan. Sin första säsong tillbaka slutade man på 15:e plats och undvek precis nedflyttningskval. Förra säsongen låg man på 16:e plats vilket hade inneburit kvalspel om inte Eredivisie på grund av coronapandemins utbrott avbrutits och förbundet bestämde förutom att ingen titel delades ut till serieledande Ajax så skulle inga lag flyttas upp eller ner eller kvala.

Till denna säsong har Fortuna omstrukturerat lite i ledarstaben. Det som förra säsongen var en managerduo, Sjors Ultee och gamle landslagsspelaren Kevin Hofland, har nu splittrats upp till två olika roller, Hofland är ensam huvudtränare medan Ultee nu är sportchef. Säsongsinledningen har blivit tuff, efter sex omgångar ligger Fortuna sist i tabellen med bara 2 poäng inspelade och målskillnaden 7-15. Problemen har framför allt funnits i defensiven där försvarsspelare i flera matcher stått för kostsamma misstag. Samtidigt som de kanske inte fått ut riktigt allt de hoppats av de offensiva spelarna än.

Två svenskar återfinns i Fortuna, Tesfaldet Tekie och Emil Hansson. Tekie har en viktig roll som spelmotor på mittfältet och lär starta. Hansson, ny ifrån Hannover 96 efter att ha tillbringat våren på lån hos RKC Waalwijk, har varit ojämn hittills och på grund av det kommit in och ut ur startelvan då Hofland laborerat med olika ytteralternativ. En annan att hålla ögonen på är före detta Ajax-talangen Zian Flemming som gjorde två mål inklusive den sena kvitteringen när Fortuna spelade 3-3 med AZ.

Ajax ska inte ha några problem att klara av Fortuna, frågan är om vi får se något liknande den totala överkörning som VVV-Venlo åkte på förra helgen.

Ajax - Fortuna Sittard spelas på lördag kl 20:00 och sänds på Viaplay.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-10-30 19:02:27
Author

Fler artiklar om Ajax