Inför Ajax – Go Ahead Eagles: André Onana tillbaka efter sin nio månaders långa avstängning
André Onana är tillbaka i Ajax matchtrupp på söndag mot Go Ahead Eagles.

Inför Ajax – Go Ahead Eagles: André Onana tillbaka efter sin nio månaders långa avstängning

Ajax tar sig ann Go Ahead Eagles på söndagskväll när det är dags för den sista Eredivisie-matchen innan landslagsuppehållet. André Onana är tillbaka i a-laget igen efter att ha avtjänat en nio månaders lång avstängning. Samtidigt har Ajax scouter på plats i Sverige för att scouta BK Häckens Patrik Wålemark under söndagen.

Efter att ha säkrat Champions League-avancemang i veckan genom en 1-3-vinst borta mot Borussia Dortmund är det dags för ligaspel igen då Ajax ställs mot Go Ahead Eagles i den sista matchen innan landslagsuppehållet.

Den stora snackisen innan matchen har varit att André Onana, som nu är tillgänglig för spel igen efter sin nio månaders långa dopingavstängning, går direkt in i matchtruppen igen. Onana började träna med Jong Ajax i början av oktober och med a-laget för ett par veckor sedan. Han kommer ta plats på bänken då Remko Pasveer, som varit fenomenal för Ajax de senaste veckorna, fortfarande är Erik ten Hags förstaval mellan stolparna. Att ta med Onana direkt är ett beslut av ten Hag som säkert kan uppröra många supportrar då Onana valt att inte förlänga sitt kontrakt med Ajax som går ut till sommaren, vilket gör att han då kan lämna Ajax gratis och enligt obekräftade rykten ska han redan ha kommit överens med en annan onämnd klubb. Detta gör också att den lovande Jay Gorter, som många i Amsterdam hoppas starkt på, nu går ner ett snäpp i rangordningen bakom Onana och Pasveer.

För övrigt har Ajax en frisk matchtrupp där det endast är långtidsskadade Maarten Stekelenburg och Sean Klaiber som saknas. Det förväntas inte några större förändringar i startelvan men ten Hag har ändå en chans att rotera laget när man på pappret möter ett svagare lag på hemmaplan. David Neres kan komma in i stället för Antony, som för övrigt också har varit fenomenal de senaste matcherna och stod för ett hattrick i assist borta mot Dortmund i veckan. Nico Tagliafico, som har fått väldigt snålt med speltid sedan sitt röda kort mot PSV i supercupen tidigt på säsongen, kan gå in som vänsterback i stället för Daley Blind och även Davy Klaassen kan gå in som tia i stället för Steven Berghuis.

Go Ahead Eagles har startat ligaspelet förvånansvärt bra och ligger på en nionde placering i tabellen. I förra omgången slog man Fortuna Sittard hemma med 4-3 och dessförinnan slog man ut Almere City FC i cupens första omgång med 2-0. Man har fixat en stark 1-2-seger borta mot Vitesse och i omgång nio vann man en smått galen match hemma mot Heracles Almelo där man vid ledning 3-2 i andra halvlek fick två röda kort inom loppet av tio minuter men lyckades hålla undan och till och med utöka sin ledning till 4-2 på tilläggstid.

Men trots att Go Ahead Eagles kan blixtra till i vissa matcher ska det nog mycket till om man ska få med sig något från Amsterdam. Speciellt om man kollar på historiken lagen emellan i Amsterdam genom åren så är det faktiskt något man aldrig någonsin lyckats med. Ajax har vunnit alla de 31 tidigare matcherna i Amsterdam, där de största segrarna kom säsongerna 1972/73 och 2013/14 då Ajax vann med 6-0 båda gångerna. Go Ahead Eagles är också en speciell klubb för Erik ten Hag eftersom det var den första klubben han tränade och var med att ta upp till Eredivisie 2012.

Som nämnt är det efter matchen mot Go Ahead Eagles dags för landslagsuppehåll och Ajax är tillbaka igen med en bortamatch mot RKC Waalwijk söndagen den 21 november kl. 16:45.

Det rapporteras också att Ajax kommer ha scouter på plats för att scouta 20-årige Patrik Wålemark när BK Häcken på söndag tar emot Degerfors i Allsvenskan. Wålemark har på 25 matcher gjort sju mål och sju assist och har nu fått ögonen på sig från flera storklubbar. Förutom Ajax så ryktas även AS Monaco, Anderlecht, Bordeaux, Atalanta, Sassuolo och Sampdoria vara intresserade av svensken.
 
Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic
Möjlig startelva Go Ahead Eagles: Hahn; Deijl, Nauber, Kramer, Kuipers, Lucassen, Rommens, Brouwers, Córdoba, Cardona, Oratmangoen

Eredivisie Omgång 12
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Söndag 7/11   20:00
Domare: Rob Dieperink
Matchen sänds på Viaplay

 

Joakim Dahl 2021-11-06 17:23:00
Author

Fler artiklar om Ajax