Inför Ajax – Heracles: Nyckelspelare skriver på nytt kontrakt för Ajax?
Vänsterbacken Nico Tagliafico ryktas skriva på ett nytt kontrakt.

Inför Ajax – Heracles: Nyckelspelare skriver på nytt kontrakt för Ajax?

På söndag tar Ajax emot Heracles hemma på Johan Cruijff Arena för en ny omgång i ligan. Det får man göra utan Antony som dras med en skada. Samtidigt rapporteras det att Nico Tagliafico är på väg att skriva ett nytt kontrakt med Ajax.

Landslagsuppehållet är äntligen över och på söndag middag är det dags för en ny match i ligan för Ajax när man tar emot Heracles hemma på Johan Cruijff ArenA. Man får klara sig utan Antony som byttes ut i halvtid med muskelproblem senast i 3-0 vinsten över FC Utrecht för två veckor sedan. Han var uttagen till det brasilianska landslaget för första gången men fick stå över det och har ännu inte återhämtat sig. Ajax hoppades på att han skulle återhämta sig under landslagsuppehållet med under fredagen tränade han fortfarande individuellt och kommer inte spela på söndag mot Heracles. Synd för Antony att han inte fick göra sin debut i landslaget.

En annan spelare som också var nära att få göra sin debut i landslaget var Ryan Gravenberch, som kallades in sent av landslagstränaren Frank de Boer efter att Tonny Vilhena lämnat ett positivt coronatest. de Boer har tidigare under månaden flaggat för att han har ögonen på Gravenberch och att han definitivt är en kandidat för hans Oranje. Tyvärr för Gravenberch kom han aldrig längre än bänken denna gången men han har uttalat sig väldigt positivt om sin vecka med landslagstruppen.

Under landslagsuppehållet tog också försvararen Devyne Rensch hem Abdelhak Nouri-trofén, som ges ut varje år till årets störste talang i Ajax. Ett pris som tidigare vunnits av spelare som Wesley Sneijder, Christian Eriksen och Matthijs de Ligt. De senaste två åren har Gravenberch och Naci Unuvar vunnit priset. Rensch, som kom till Ajax ungdomsakademi som 13-åring, är en mångsidig försvarare som kan spela längs hela backlinjen men har denna säsong främst spelat som högerback i Jong Ajax. Han spelade i flera av träningsmatcherna under försäsongen och gjorde även ett läckert mål i matchen mot Red Bull Salzburg. 17-åringen väntar fortfarande på sin officiella a-lagsdebut, som antagligen inte är långt borta.

På söndag middag är det dags för en match i ligan hemma mot Heracles som ligger på en tiondeplacering i tabellen. Ajax brukar ha problem mot Heracles, fast det på bortaplan. Hemma i Amsterdam är det mycket sällsynt att man förlorar, eller ens tappar poäng. Lagen har mötts i Amsterdam 20 gånger tidigare där Ajax endast förlorat en gång och det var under säsongen 1964/65 (1-4). Fyra gånger har man kryssat och hela 15 gånger har Ajax vunnit där de största segrarna, båda med 7-0, kom säsongerna 1963/64 och 1985/86. Senast lagen möttes i Amsterdam var för nästan exakt ett år sedan, den 23 november 2019, där det blev 4-1 till Ajax efter två mål av Quincy Promes, ett av Zakaria Labyad och ett av Klaas-Jan Huntelaar. Man möttes även i Almelo i våras och då blev det en 1-0 förlust för Ajax, precis som det blev i bortamatchen förra säsongen ett år tidigare.

I Heracles trupp finner vi två spelare med ett förflutet i Ajax. Både Teun Bijleveld och Navajo Bakboord har spelat i Ajax ungdomsakademi och i Jong Ajax men ingen av dem kom så långt som till a-laget. Heracles tyske tränare Frank Wormuth hoppas på att hans lag kan åstadkomma en skräll mot Ajax under söndagen, fast han betonar att man är underdogs och att Ajax är storfavoriter. Han kommer inte att ha Adrian Szöke, Navajo Bakboord eller Noah Fadiga till sitt förfogande då Szöke är avstängd och de andra två saknas på grund av skador.

För Ajax del förväntas Labyad få fortsatt förtroende efter att han senast mot FC Utrecht fick starta som ”nummer 10” på mittfältet där han gjorde en rätt osynlig insatts, men trots det stod för en vacker assist till Davy Klaassens mål. Just den positionen, Hakim Ziyechs gamla plats, är något Ajax haft problem med såhär långt och många gånger räcker det med att en position inte fungerar för att hela laget ska hacka. Även Promes, som gjorde mål senast, har spelat där men har varit väldigt blek och Erik ten Hag har ont om alternativ på just den positionen. Det ihop med att både Dusan Tadic och Daley Blind underpresterat gör att spelet bitvis lämnat mer att önska för den kräsne Ajax-supportern.

Med Antony nu borta gör att vi troligtvis får se Tadic och David Neres som yttrar med Lassina Traoré som center. Det gör att varken Neres eller Tadic kan ta klivet ner som ”nummer 10” på mittfältet och då återstår endast Labyad som det vettiga alternativet för den positionen. Ett alternativ som dock hade varit intressant är om ten Hag startat med Lisandro Martinez som mittback, flyttat upp Blind på mittfältet och spelat med Klaassen som ”nummer 10” istället för Labyad. En roll Klaassen spelade i under sin första sejour i Ajax. Samtidigt är också Martinez en bättre och snabbare mittback än vad formsvage Blind är just nu enligt undertecknad. Med Martinez i försvaret blir det mindre livsfarliga situationer mot snabba anfallare samtidigt som man inte går miste om Blinds underbara uppspelsfot på mittfältet.  

I övriga nyheter har Algemeen Dagblad rapporterat att Nico Tagliafico ska vara mycket nära att skriva på en kontraktsförlängning med Ajax till sommaren 2023. Det har varit en öppen hemlighet att Tagliafico funderat ett tag på att ta nästa kliv i karriären, men då ingen klubb snappade upp honom i somras trots att han ryktesvis skulle ha fått lämna Ajax för endast 25 miljoner euro gör nu att argentinaren ser ut att stanna i Ajax ett tag framöver.

Han ska nu skriva på ett förbättrat kontrakt med en klausul som säger att klubben inte kommer göra det svårt för honom att lämna när han önskar det, utan samarbetsvilligt släpper honom när ett acceptabelt bud kommer in i framtiden. Att få behålla Tagliafico skulle vara en stor vinst för Ajax på grund av hans viktiga roll i laget. Han har nu också hunnit bli 28 år vilket gör honom till en av de ”äldre” lite mer rutinerade spelarna i laget som dessutom krigare på för fullt på sin vänsterkant. Att nu Tagliafico vill skriva på ett nytt kontrakt ska vara något som förvånar Ajax, som var helt inställda på att tappa både André Onana och Tagliafico i somras. Båda blev kvar och nu ser det ut som man kan få behålla en av dem möjligtvis längre än den pågående säsongen.

Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Labyad, Gravenberch; Neres, Traoré, Tadic.
Möjlig startelva Heracles: Brouwer; Breukers, Pröpper, Knoester, Hardeveld; Kiomourtzoglou, Vloet, Bijleveld; Van der Water, Bakis, De la Torre.

Eredivisie Omgång 9
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Söndag 22 oktober kl. 12:15
Domare: Jeroen Manschot.
Matchen sänds på Viasat Sport Fotboll och på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-11-21 18:18:00
Author

Fler artiklar om Ajax