Johan Cruijff ArenA, 2022-10-26 21:00

Ajax - Liverpool
0 - 3

Inför Ajax - Liverpool: Sista chansen att greppa ett halmstrå
Senast Ajax mötte Liverpool föll man på ett hörnmål i slutminuterna. Nu måste en seger med minst två mål bärgas.

Inför Ajax - Liverpool: Sista chansen att greppa ett halmstrå

Efter plattmatcherna mot Napoli sitter Ajax nu i ett mycket marigt läge i Champions League-gruppen. Ikväll måste Liverpool besegras med minst två mål för att man överhuvudtaget ska ha en chans att gå vidare till Champions League-slutspel, annars är det bästa man kan hoppas på Europa League.

Från och med 14 september har Ajax skrapat ihop följande märkliga resultatrad:

Liverpool 2-1 Ajax
AZ 2-1 Ajax

Ajax 1-1 Go Ahead Eagles
Ajax 1-6 Napoli
Volendam 2-4 Ajax
Napoli 4-2 Ajax
Ajax 7-1 Excelsior
RKC 1-4 Ajax


Det var första gången sen hösten 2017, när hela truppen led av posttraumatisk syndrom efter Appie Nouris kollaps, som Ajax gick fyra matcher utan seger. Det kompletta debaclet mot Napoli satte klubbrekord för största Europaförlust och var klubbens största förlust överhuvudtaget sen 1960-talet. Än värre än bara de dåliga resultaten på pappret, är hur spelet sett ut.

Att man förlorar med udda målet på Anfield är förstås i sig ingen skam. Men bortsett Mohammed Kudus fina mål var Ajax i princip helt utspelade i 90 minuter. Det var inte vackert att se, även om det är Liverpool man möter är kravbilden för Ajax högre än så. Att spela lika uselt och förlora toppmötet mot AZ sedan var ännu värre. Mot bottenlaget Go Ahead Eagles fortsatte det miserabla spelet, anfallsspelet var låst och försvaret vidöppet. Sen kom Napoli hemma och Ajax värsta insats någonsin. Volendam away? Trots ledning mot nykomlingen, som pulvriserats av flera andra lag under hösten, var man nära att tappa allt i slutet (Volendam hade 3-3 inne men det VAR:ades bort). I Neapel var man lika chanlösa som man var i Amsterdam även om resultatet inte blev fullt lika förnedrande. Inte ens 7-1-matchen var en klang och jubel-föreställning, det rann iväg med tiden tack vare individuell klasskillnad och att Excelsior gav upp. Både mot de och mot RKC hade Ajax ideliga problem med motståndarnas omställningar.

Så efter att Ajax knappt kunnat hantera det när spelare som Pelle Clement och Michiel Kramer kommer i spelvändningar, ser man ju inte direkt med tillförsikt fram emot ett möte med Mohamed Salah och Roberto Firmino.

Förutsättningarna är klara och dystra för Ajax. Liverpool måste besegras med minst två mål (så man har bättre inbördes resultat än det 2-1 Liverpool har i sin favör från första mötet) för att ens ha en chans att gå vidare till åttondelsfinal i Champions League. Lyckas Ajax med det står man på 6 poäng och Liverpool på 9 poäng inför sista omgången. Om Ajax sedan slår Rangers samtidigt som redan klara Napoli slår Liverpool, då går Ajax till Champions League-slutspel. Annars blir det Europa League-slutspel, eller om det vill sig riktigt illa kan man förlora sig hela vägen ned till fjärdeplatsen men det ska mycket till för det.

Tränare Alfred Schreuder är pressad, särskilt från supporterhåll. Bortse från de svaga resultaten och det dåliga spelet, bara hans attityd och uttalanden är nog för att göra honom impopulär. Det har varit en lång rad ursäkter och bortförklaringar vilket uppfattas som direkt Ajax-ovärdigt. Efter förnedringen mot Napoli menade Schreuder att Napoli och Liverpool helt enkelt är flera klasser bättre än Ajax, att truppen inte är bra nog, att de många försäljningarna under sommaren gjort hans jobb svårt, etc etc. Ursäkterna upprepades och utökades med tiden, särskilt i en märklig lång, stingslig monolog en märkbart butter Schreuder höll på presskonferensen EFTER att Ajax vunnit med 7-1 mot Excelsior. Det var inga glada miner då utan i flera minuter mässade han om hur svårt hans uppdrag är, hur media är emot honom och alla ursäkter han kunde komma på.

Det som varit önskvärt från Schreuder är helt enkelt lite klassisk jävla Amsterdamsk attityd. Ut med bröstet, upp med hakan, inga ursäkter utan säg som det är och skyll inte ifrån dig.

Tills vidare verkar Schreuder dock sitta säkert, men vi får se hur hösten utvecklar sig. Senast Ajax sparkade en tränare var Marcel Keizer 2017, och då kom sparkningen först i december, när resultaten börjat stabiliseras, inte när det gick som tyngst tidigare under den hösten. Att man väntade tills då berodde på att man då hade ersättare redo i Erik ten Hag. Vem vet, kanske pysslas det med något bakom kulisserna nu...

Laguttagningsmässigt så sa Schreuder på presskonferensen inför matchen att Kenneth Taylor och Devyne Rensch, som inte spelade i helgen på grund av mindre skador, är tillbaka och även Edson Álvarez, som var sjuk och byttes ut i halvtid mot RKC, är frisk. Bara mittbacksreserven Ahmetcan Kaplan, som inte spelat en match för Ajax än, är på skadelistan med knäskadan han ådrog sig under landslagsspel, han ska dock vara tillbaka i träning snart.

Remko Pasveer kommer vakta målet. Antingen Rensch eller Jorge Sánchez startar som högerback, resten av backlinjen blir väl Jurriën Timber, Daley Blind och Calvin Bassey igen om inte Schreuder överraskar med Owen Wijndal från start på kanske Blinds bekostnad (och då Bassey i mittlåset igen). Om Taylor är hundra procent är han nog tillbaka från start på mittfältet med Álvarez och framför sig någon av Steven Betgwijn, Dusan Tadic och Steven Berghuis. De två av dem som inte sätts upp som tia sätts då som yttrar. På centerpositionen har Brian Brobbey visat framfötterna senaste matcherna med flera mål och om Schreuder skulle välja Kudus där igen som i de tidigare Champions League-matcherna blir man ju bara trött. Kudus gjorde en grym match som nia mot Ranges och ett snyggt mål mot Liverpool men har i övrigt inte varit lyckad där.

För full koll på läget i Liverpool hör vi oss för med William Hiekkanen på Liverpool-sidan här på SvenskaFans:

Hur är läget i Liverpool egentligen? Sen ni slog Ajax har ni städat av Rangers men haft stora problem i Premier League.

Bortser man från den numera obligatoriska bortaförlusten i Neapel så har Liverpool varit ett helt annat lag i Champions League jämfört med i ligan där det gått väldigt tungt. Man trodde det skulle vända efter segern mot Man City, men helgen efteråt faller vi mot Nottingham. Säsongsinledningen är den sämsta på många år så läget är allt annat än bra.

Status på laget, Thiago missade tisdagens träning, några andra
frågetecken?


Thiago hade en öroninfektion (!) i helgen och verkar ännu inte vara i slag, men både Nunez och Konate som dragits med skadeproblem sägs kunna vara aktuella.

Med tanke på att ni har CL-avancemanget i princip klart ändå, tror du
Klopp kommer vila spelare mot Ajax med ligaspelet i åtanke?


Ser man på tidigare år så brukar Klopp sällan vila sina nyckelspelare. Vi har flera år varit klara för slutspel med 1-2 betydelselösa matcher kvar att spela, men ändå har Klopp gått för tre poäng lika mycket som i övriga matcher. Visst kan enstaka spelare snurras på, men med tanke på att Liverpool vid poäng säkrar avancemang så tror jag man går "all in" mot Ajax och inte vilar några tongivande spelare. Det ska dock sägas att en anledning till att det sällan vilas spelare i Champions League är för att varje vunnen match i turneringen inbringar en fin summa pengar. Liverpools ägare ser ogärna att Klopp roterar bort sådana inkomster.

Vad tror du Liverpools svajiga höst beror på?

När man presterade på så hög nivå förra säsongen är det inte lätt att fortsätta med samma tempo. Jag vill tro att det är en fråga om inställning i kombination med en formdipp, men hur lång kan en formdipp vara? Med långtidsskadorna på Diaz och Jota så börjar dessutom ett liknade scenario uppenbara sig som förrförra säsongen. Då var det mittbackskris, nu är det istället anfallskris. När Nunez äntligen börjat komma i form går även han och skadar sig och den kanske bredaste anfallsbesättningen vi någonsin haft är plötsligt inte så bred längre med bara Salah och Firmino friska.

Ajax - Liverpool spelas ikväll kl 21:00 och sänds på CMore.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-10-26 00:48:14
Author

Fler artiklar om Ajax