Inför Ajax – Sparta Rotterdam: Ryan Babels återkomst gör att Noa Lang lämnar
Quincy Promes är tillbaka efter en skada.

Inför Ajax – Sparta Rotterdam: Ryan Babels återkomst gör att Noa Lang lämnar

Vinteruppehållet är äntligen över och Ajax är åter i spel igen då man under söndagen ställs mot Sparta Rotterdam i Eredivisie. Detta med ett nytt ansikte i form av 33-åriga Ryan Babel.

Ajax har tränat som vanligt under veckan efter det omtalade träningslägret i Qatar och det med ett nytt ansikte på träningsanläggningen i form av 33-åriga Ryan Babel som gör sin tredje sejour i Ajax och kommer direkt ifrån Galatasaray i form av ett lån resten av säsongen. Babel, som är ett stort Ajax-fan, kommer vara en nyttig spelare för Ajax under våren, både på planen då han är väldigt multifunktionell och vid sidan av planen som mentor till de yngre spelarna. Hans erfarenhet och glädje har redan noterats av Erik ten Hag under hans första veckan i Amsterdam. Babel kan också Ajax utan och innantill vilket gör att han behöver ingen tid alls för att anpassa sig till staden, klubben eller laget.

Daley Blind har börjat med sitt personliga träningsprogram och rehabilitering efter att han drabbades av en inflammerad hjärtmuskel som först gjorde sig till känna i hemmamatchen mot Valencia strax innan vinteruppehållet då han blev märkbart yr. Man satte in en defibrillator under huden på Blind som fick vara hemma i Amsterdam under uppehållet medan resten av laget åkte till Qatar på träningsläger.

Hans far Danny Blind uppdaterade under lördagen att Daley har börjat med sitt personliga träningsprogram igen men att det måste ske långsamt då man inte får göra större ansträngningar innan testerna visar rätt resultat. Någon uppdatering om hur länge han kommer vara borta har inte meddelats utan han gör regelbundna tester och kommer inte komma tillbaka till planen för än de testerna visar rätt.

Ovissheten i Daley Blinds situation har också gjort att ryktena om att Ajax skulle ta in en ny mittback under uppehållet har florerat senaste veckorna. Såklart gick det mesta pratet runt Jan Vertonghen och hans comeback till Ajax, där Ajax ska ha varit i kontakt med Tottenham om en övergång, men London-klubben ska ha krävt galet mycket för Vertonghen som endast har 6 månader kvar av sitt kontrakt med Tottenham.

Ajax backade och förlitar sig nu på de ersättare man redan har inom spelartruppen. Vilket gör att Lisandro Martinez kommer fortsätta på Blind mittbacksplats bredvid Joel Veltman och där både Carel Eiting och Ryan Gravenberch kandiderar på Martinez plats på mittfältet, där det är den senare som verkar dra det längsta strået efter hans fina insatts i sin debut från start i sista matchen innan vinteruppehållet mot ADO Den Haag, där han även fick göra mål.  

Under lördagen stod det också klart att Noa Lang går till FC Twente på lån säsongen ut, samma klubb han sänkte tidigare i höstas genom ett hattrick i sin ligadebut från start med Ajax i Eredivisie. Klubbledningen i Ajax känner att i och med Ryan Babels andra återkomst till Ajax, ihop med Quincy Promes och David Neres tillfrisknande skulle Lang fått för lite speltid och att det skulle hämma hans utveckling och en utlåning är det bästa alternativet för Lang. ”Noa är en ung spelare och har lite erfarenhet av att vara en a-lagsspelare. Han kan nu få det någon annanstans, vilket är bra för hans utveckling, och sedan återvända som en bättre spelare i juni.” – säger ten Hag under presskonferensen i fredags.

Razvan Marin har även gjort några spalter i skvallerblaskan senaste veckan där det sägs att Club Brügge ska vara intresserade av ett lån, men att Ajax själva helst vill sälja Marin och att han då skulle gå på runt 140-150 miljoner kronor. ten Hag döda även detta rykte under presskonferensen: ”Vi behöver en bred trupp när vi ska slåss på tre fronter, när det gäller Marin antar jag att han kommer att stanna hos Ajax.”

Största frågetecknet med ten Hags startelva mot Sparta Rotterdam är såvida han väljer att starta med Lassina Traore eller Ryan Babel i kedjan. Promes, som är tillbaka och helt återställd efter sin vadskada, förväntas gå in i startelvan. Om sen Dusan Tadic startar som falsk nia med Babel på kanten, eller han själv startar på kanten med Traore som center får vi se när startelvorna släpps innan matchen.

Klaas-Jan Huntelaar har lidit av en Achilles senskada under vinteruppehållet som han drog på sig mot Telstar i cupmatchen för en månad sedan, men tränade med laget igen under lördagen och kan vara tillgänglig under söndagen mot Sparta Rotterdam. Zakaria Labyad är fortfarande borta på grund av skada.
 
Motståndarna Sparta Rotterdam ligger på en elfte placering i tabellen och är inte ett helt ofarligt motstånd. Man avslutade höstdelen av säsongen med en tuff skalp då man besegrade AZ Alkmaar med 3-0 hemma, dock efter ett tidigt rött kort på AZ målvakten och Ajax produkten Marco Bizot. Man har även besegrat Vitesse, snott poäng av PSV hemma och av Feyenoord borta så det är ett lag som besitter en del kvalitéer.

Man reser dock till Amsterdam utan viktiga kuggar i laget på grund av skada. Bryan Smeets, som stått för fyra mål och 6 assist för Rotterdam-laget, missar på grund av skada. Så gör även det nya vinterköpet Mica Pinto som inte är tillräckligt fit. Dessutom förlorade man också två offensiva spelpjäser under vinteruppehållet då Halil Dervisoglu lämnade för engelska Brentford och Lars Veldwijk lämnade för spel i Sydkorea.

Ajax leder ligan med 44 poäng före AZ Alkmaar på 41 poäng. Sen är det ett långt gap ner till tredje placerade PSV på 34 poäng. AZ ska möta Willem II - som besegrade Ajax i Amsterdam med 0-2 innan vinteruppehållet - under lördagskvällen. Intressant match som kan ge Ajax en chans att rycka ytterligare.

Ajax ska även utöka publikkapaciteten på Johan Cruijff Arena då man planerar 880 nya platser. Dessa platser ska fylla de fyra klassiska hörnen av Arenan men ska göras på ett sådant sätt att de kan höjas och sänkas så lastbilar och sjukvårdsfordon fortfarande kan ta sig in och ut. När renoveringen är klar – vilket man hoppas är innan EM-slutspelen i sommar – kommer Johan Cruijff Arena kunna ta emot 56 000 besökare. Under hösten och nu våren är det högt tryck på biljetterna och alla matcher blir utsålda. Undertecknad försökte själv skaffa biljetter mot Getafe men det gick åt pilsvängen då de flesta matcherna säljs slut redan till de som har säsongskort.

Trolig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Veltman, Martinez, Tagliafico; van de Beek, Ziyech, Gravenberch; Babel, Tadic, Promes.
Trolig startelva Sparta Rotterdam: Harush; Abels, Mattheij, Vriends, Pinto; Harroui, Auassar, Rigo, Rayhi; Joosten, Ache.

Eredivisie  Omgång 19
Var: Johan Cruijff Arena, Amsterdam.
När: Söndag 19/1  kl. 14:30
Domare: Allard Lindhout.
Matchen sänds på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-01-18 21:04:00
Author

Fler artiklar om Ajax