Inför Ajax - Sporting CP: Kan Ajax vinna alla gruppspelets matcher?
Sébastien Haller gjorde fyra mål på Sporting CP när gruppspelet inleddes, blir det fler nu?

Inför Ajax - Sporting CP: Kan Ajax vinna alla gruppspelets matcher?

Bara äran återstår att spela för i grupp C, Ajax har redan säkrat gruppsegern, Sporting CP har säkrat andraplatsen, Borussia Dortmund är klara för Europa League och Besiktas har slagits ut. Men det finns en stor ära att spela om för Ajax — man har chansen att för första gången i klubbhistorien vinna 6 av 6 matcher i Champions Leagues gruppspel.

Att gå obesegrade genom Champions League-gruppspelet har Ajax gjort flera gånger. Senast förstås under den oförglömliga säsongen 2018/19 då man tog 3 segrar och 3 kryss i gruppspelet mot Bayern München, Benfica och AEK Aten innan resan fortsatte med ett sagolikt slutspel. Sen får vi gå tillbaka till 90-talets glansdagar, både 1994/95 när Ajax vann Champions League och säsongen därpå, när man förlorade finalen på straffar mot Juventus, gick man obesegrade genom gruppspelen, 4 segrar och 2 kryss först och sen 5 segrar och 1 kryss.

Nu har man alltså radat upp 5 segrar på de 5 första matcherna och med lätthet säkrat förstaplatsen. Allt som återstår för ett helt felfritt gruppspel är en seger hemma mot Sporting CP, som man slog med 1-5 borta i Lissabon efter fyra mål av Sébastien Haller. 2-0 hemma mot Besiktas, 4-0 hemma mot Dortmund, 1-3 borta mot Dortmund och 1-2 borta mot Besiktas följde.

Ajax får klara sig utan hemmapublikens stöd, som man fått de senaste matcherna efter att Nederländerna gick in i lockdown igen på grund av ökad smittspridning av covid-19 och publik förbjöds igen. Mycket tråkigt att det som kan bli en historisk Champions League-kväll för Ajax blir inför tomma läktare.

Någon annan Ajax kan få klara sig utan är kaptenen Dusan Tadic. Erik ten Hag flaggade på presskonferensen inför matchen att Tadic är ett stort frågetecken till spel då han haft ryggont sen bortamatchen mot Sparta Rotterdam på Het Kasteels konstgräs för två veckor sen. I övrigt är det bara sen tidigare långtidsskadade Maarten Stekelenburg och Sean Klaiber som saknas. Ajax har en viktig ligamatch mot AZ på söndag så det är inte omöjligt att åtminstone Tadic vilas med den i åtanke. Samtidigt lär ten Hag inte rotera för mycket eftersom man så gärna vill vinna även den sista gruppspelsmatchen. På presskonferensen fick han förstås frågan om han skulle rotera igen och svaret blev "Jag kommer göra några ändringar, men inte lika många som förra gången."

I förra Champions League-matchen mot Besiktas överraskade ten Hag genom att låta André Onana göra comeback i målet. Troligen lär dock Remko Pasveer få stå igen den här gången, något annat skulle vara en ny överraskning. Den ordinarie backlinjen Noussair Mazraoui, Jurriën Timber, Lisandro Martínez och Daley Blind har ten Hag hållt på ganska konsekvent men det är inte omöjligt att någon av Nicolás Tagliafico, Perr Schuurs eller Devyne Rensch får chansen. Tagliafico som i dagarna uttalat sig om sin förändrade roll i Ajax, hur han gått från att spel alla matcher till att nu vara reserv då Martínez gjort sig omöjlig att peta i mittlåset vilket flyttade ut Blind på vänsterbacken. Tagliafico håller sig professionell och diplomatisk och klagar inte, men utesluter inte en flytt (som inte blev av i somras till inte minst Ajax förvåning) och sa att hans råd till ten Hag skulle vara att prata mer med spelarna som inte spelar. Det sista har blivit mest omtalat och ten Hag fick frågor om det på presskonferensen. ten Hag menar att journalisterna missförstod Tagliafico: "Jag tror han menade var hur han skulle göra om han var tränare." Och på frågan om Tagliafico inte sa att ten Hag kommunicerar för lite med sina spelare: "Nej inte alls. Jag pratar ofta med mina spelare, också med avbytarna. Inte bara med Nico, han är mer mogen, också med de yngre spelarna."

På mittfältet kan det nog roteras. Edson Álvarez, Ryan Gravenberch och Steven Berghuis har utkristalliserats som den ordinarie trion. Mot Besiktas saknades Álvarez på grund av avstängning, han lär spela nu. Davy Klaassen, Mohammed Kudus och Kenneth Taylor är alla spekulanter på någon av de tre platserna. Den ordinarie kedjan bestående av Dusan Tadic, Sébastien Haller och Antony lär inte starta tillsammans. Inte bara Tadic lär vara aktuell att vilas, både Haller och Antony har vilats på sistone på grund av mindre krämpor. Förmodligen vilas en, kanske två av dessa tre. Haller lär dock starta med tanke på att Danilo inte direkt spelade till sig nytt förtroende när han fick chansen mot Sparta. Mohamed Daramy kan ersätta Tadic och David Neres, eller Berghuis, kan ta Antonys plats.

Sporting blev utspelade av Ajax i första Champions League-omgången men sedan har de spelat upp sig. Inte minst då de slog ut Dortmund i förra omgången. I ligan ligger de på andraplats, på samma antal poäng men sämre målskillnad än Porto och de är obesegrade så långt där, 11 segrar och 2 kryss. Senast i helgen tog de en tung derbyseger borta mot rivalerna Benfica, 1-3.

Offensive mittfältaren Pedro Gonçalves har precis som förra säsongen varit tungan på vågen för Sporting med sju mål i ligan och två i Champions League i höst. Ajax får se upp också med tidigare Sevilla- och PSG-spelaren Pablo Sarabia på yttern och anfallaren Paulinho som gjort tre Champions League-mål.

Ajax - Sporting CP spelas kl 21:00 och sänds på CMore.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-12-06 23:31:58
Author

Fler artiklar om Ajax