Inför Ajax – Vitesse: Mitt i mediacirkusen ska kvartsfinalen i cupen mot Vitesse spelas
Ajax ställs mot Vitesse i kvartsfinalen av cupen ikväll.

Inför Ajax – Vitesse: Mitt i mediacirkusen ska kvartsfinalen i cupen mot Vitesse spelas

Ikväll spelar Ajax kvartsfinal i cupen då man tar emot Vitesse hemma på Johan Cruijff ArenA. Sedan Ajax gick ut med nyheten om Marc Overmars avgång sent i söndagskväll har mediacirkusen varit i full gång. Artikel efter artikel handlar om Overmars, vilka effekter det kan ha på Ajax som klubb långsiktigt och väldigt, väldigt lite handlar om fotboll.

Sent på söndagskvällen slog bomben ner som en blixt från en klar himmel att Marc Overmars avgår som sportchef i Ajax med omedelbar verkan, ännu mer chockande var anledningen då det uppdagades att han skickat olämpliga meddelanden till kvinnliga kollegor. Bara timmar innan hade Ajax spelat Heracles Almelo av banan hemma på Johan Cruijff ArenA genom en 3-0-vinst och hade ryckte till sig en fempoängsledning i ligan.

Enligt Algemeen Dagblad hade Ajax-spelarna ingen aning om vad som hände bak kulisserna i klubben när man spelade mot Heracles i söndags, utan ska ha läst det för första gången i media och senare informerats om det av klubben under måndagsmorgonen. Att detta kan påverka Ajax negativt i flera avseenden långsiktigt kan man befara, men kommer det påverka laget kortsiktigt? På onsdagskväll kommer Vitesse på besök då kvartsfinalen i den holländska cupen ska spelas och då kommer vi får svar på den frågan.

Ajax har haft en tämligen enkel väg i cupen så här långt då man slagit ut de båda amatörlagen BVV Barendrecht och Excelsior Maassluis, så har även Vitesse som stött på Sparta Rotterdam och amatörlaget SV Dvs 33 Ermelo.

I cupsammanhang har Ajax och Vitesse mötts vid tio tillfällen genom åren där Ajax har gått vidare sju gånger och Vitesse tre gånger. Ajax har slagit ut Vitesse de två senaste gångerna lagen mötts i cupen och siktar nu på tredje raka när lagen ställs mot varandra på Johan Cruijff ArenA. Den senaste matchen lagen emellan i cupen var faktiskt finalen förra säsongen där Ajax vann med 2-1 efter att David Neres avgjorde sent på tilläggstid. Senast lagen möttes i ligaspelet var i augusti där Ajax körde över Vitesse med 5-0.

Vitesses kapten Danilo Doekhi och reservmålvakten Daan Reiziger är båda två produkter av Ajax ungdomsakademi men spelade aldrig för a-laget. Det gjorde däremot Riechedly Bazoer som mellan 2013 och 2017 gjorde 71 officiella matcher för Ajax innan han under vinter 2016/17 gick till VfL Wolfsburg.

Tunga avbräck för Vitesse i matchen mot Ajax är att både Loïs Openda och Jacob Rasmussen är avstängda. Openda fick rött kort för två veckor sen efter att slagit till en motståndare och Rasmussen blev utvisad för en handboll mot FC Twente i lördags.

För Ajax del lär vi få se en stark startelva jämfört med de två tidigare matcherna i cupen mot amatörlagen BVV Barendrecht och Excelsior Maassluis där Erik ten Hag kunde rotera flitigt på laget. Ryan Gravenberch saknades på grund av sjukdom mot Heracles i söndags (och lär göra det även mot Vitesse) och ersattes då av Davy Klaassen som gjorde en väldigt stark match. Ett taktiskt drag av ten Hag var att låta Steven Berghuis droppa ner djupt där Gravenberch brukar röra sig medan Klaassen ofta tog löpningar in i straffområdet vilket har blivit lite av hans signum, även Berghuis skötte den nya uppgiften galant.

Förutom Klaassen in i stället för Gravenberch förväntas inga eller få förändringar i startelvan, något som ten Hag hintade om på presskonferensen efter matchen mot Heracles, man går för seger och vill vinna alla turneringar man deltar i och Vitesse är en betydligt bättre motståndare än man ställts mot i de två tidigare cupmatcherna.

PSV Eindhoven besegrade NAC Breda med 4-0 under tisdagskvällen och tog sig till semifinal i cupen. Det är inte klart hur semifinalerna kommer se ut men Ajax kommer inte vid vinst mot Vitesse ikväll att ställas mot PSV i en semifinal, då det är klart vilka som ska spela på hemmaplan i semifinalerna. Segraren mellan RKC Waalwijk – AZ Alkmaar och NEC Nijmegen – Go Ahead Eagles kommer spela på hemmaplan i semifinalerna medan PSV och vinnaren mellan Ajax – Vitesse får bortaplan.

Möjlig startelva Ajax: Gorter; Mazraoui, Timber, Martinez, Blind; Álvarez, Berghuis, Klaassen; Antony, Haller, Tadic.
Möjlig startelva Vitesse: Houwen; Dasa, Doekhi, Bazoer, Hajek, Wittek; Bero, Buitink, Tronstad; Grbic, Frederiksen.

KNVB Beker Kvartsfinal
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: 9/2   kl. 19:00
Domare: Bas Nijhuis.
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2022-02-09 08:55:10
Author

Fler artiklar om Ajax