Inför Ajax - Willem II: Matchen mot Willem II viktigare än den mot Sporting CP

Inför Ajax - Willem II: Matchen mot Willem II viktigare än den mot Sporting CP

PSV Eindhoven och Feyenoord flåsar Ajax i nacken vilket gör att den framflyttade matchen mot Willem II som går av stapeln på torsdagskväll nu får anses som en mycket viktigare match än den mot Sporting CP nästa vecka.

Efter segern borta mot Sparta Rotterdam i söndags är det redan dags för Ajax nästa ligamatch hemma mot Willem II under torsdagskvällen. Matchen var egentligen planerad att spelas på lördag men på egen begäran av Ajax fick man matchen framflyttad 48 timmar, detta på grund av nästa veckas match mot Sporting CP och för att få fler dagar med återhämtning och vila mellan varje match.

Detta var något Ajax ansökte om direkt efter att gruppspelslottningen i Champions League var gjord då man befarade att matchen mot Sporting CP skulle kunna bli en helt avgörande match, speciellt eftersom de sista gruppspelsmatchen de senaste två säsongerna mot Valencia och Atalanta har varit helt avgörande för Ajax där man också misslyckades i båda två. Men så blev inte fallet detta år då Ajax redan är klara gruppvinnare, samtidigt som Sporting CP är klar grupptvåa. 

Detta gör att matchen mot Willem II blir mycket viktigare än matchen mot Sporting CP och Ajax kommer gå in i den matchen som enorma favoriter då Willem II har haft en kämpig period bakom sig. Man har nämligen inte vunnit en enda match på mer två månader och man har släppt in hela 23 mål så här långt, bara PEC Zwolle, Fortuna Sittard och Cambuur har släppt in fler. Man kommer också få klara sig utan sin svenske mittback Emil Bergström som är skadad.

Tufft för Willem II ser det också ut att bli om vi kollar på matcherna lagen emellan genom åren. På 45 matcher i Amsterdam har Ajax vunnit hela 39 av dem och Willem II har endast vunnit två gånger. De största segrarna för Ajax kom 1962/63, 1994/95 och 2008/09 då man vann med 7-0.

Men Willem II:s tränare Fred Grim, som har gjort 125 matcher som målvakt för Ajax och även varit aktiv som ungdomstränare i klubben, tror dock att hans lag har en chans mot Ajax och pekar på Ajax tidigare matcher mot FC Utrecht, Heracles, Sparta och Go Ahead Eagles där man hade en del problem mot välorganiserade försvar. Han säger inför matchen att man såklart kommer ha lite boll och få försvara sig mer än vad man tycker om, men att man måste vara mycket noggrann i omställningsspelet eftersom Ajax lämnar stora ytor bakom sig. Han säger att även Ajax har svagheter som man måste utnyttja.

Samtidigt flyger Ajax fram både i Champions League och för det mesta också i ligan, trots ett fåtal poängtapp mot defensivt välorganiserad lag vilket är det största bekymmer Erik ten Hag har just nu. Efter fem matcher i Champions League och 14 omgångar i ligan med 59 gjorda mål är det inte bara Ajax anfallsspel som imponerar stort utan även försvarsspelet då man endast släppt in totalt fem(!) mål, varav två av dessa insläppta mål har varit på straff.

Antony och Sébastien Haller missade förra matchen mot Sparta och enligt ten Hag så fick Antony stå över på grund av ”överbelastning” och Haller för att han var sjuk, men förhoppningen är att båda två ska kunna vara tillbaka från start mot Willem II. Då både PSV och Feyenoord kryssade i helgen gjorde Ajax ett litet ryck och leder nu ligan med två poäng före PSV. Feyenoord följer därefter på en tredjeplats fyra poäng bakom Ajax men har samtidigt en match mindre spelad.

Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 15
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Torsdag 2/12   21:00
Domare: Edwin van de Graaf
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-12-01 12:30:57
Author

Fler artiklar om Ajax