Inför Borussia Dortmund – Ajax: Klara Ajax av ett revanschsuget Dortmund på Westfalenstadion?
Klara Ajax av ett revanschsuget Dortmund på Westfalenstadion?

Inför Borussia Dortmund – Ajax: Klara Ajax av ett revanschsuget Dortmund på Westfalenstadion?

Ikväll väntar returen mot Borussia Dortmund som inför sin hemmapublik på Westfalenstadion söker revansch efter den svidande 4-0-förlusten i Amsterdam för två veckor sedan. Ajax reste igår de dryga 24 milen till Dortmund i buss med en i stort sett fulltalig trupp medans Borussia Dortmund lider av flera tunga skadeavbräck.

Ajax har så här långt stått sin bästa start någonsin i Champions League där man i sina första två matcher besegrade Sporting CP (1-5) borta och Besiktas (2-0) hemma innan man resultatmässigt helt körde över Borussia Dortmund hemma på Johan Cruijff ArenA för två veckor sedan med hela 4-0, där man under Erik ten Hags ledning spelade en av sina bästa matcher och den enda match man egentligen kan jämför med där man spelat lika bra var 1-4-segern borta mot Real Madrid 2019. Med ett bra resultat ikväll kan Ajax i stort sett säkra avancemang från gruppspelet.

Men det kommer inte bli lätt med ett revanschsuget Dortmund på Westfalenstadion som är ökänd som en av Europas mest högljudda fotbollsarenor. Enligt Dortmunds tränare Marco Rose var det viktigt att snabbt komma på rätsida efter förlusten i Amsterdam och få tillbaka en bra känsla i laget, vilket man också lyckades med då man sedan matchen mot Ajax har radat upp segrar mot Arminia Bielefeld (1-3), 1. FC Köln (2-0) och FC Ingolstadt 04 (2-0).

Antony var en av Ajax bästa spelare för två veckor sedan på Johan Cruijff ArenA och orsakade stor skada för Dortmund på deras vänsterkant. Han gjorde ett starkt intryck på Dortmund-backen Mats Hummels: "Individuellt är han verkligen väldigt stark, men Ajax har många spelare med distinkta egenskaper i anfallsmässiga termer. Dusan Tadic är också en fantastisk ytter. De arbetar generellt på djupet med många löpningar. Deras gemensamma sätt att spela på är riktigt bra.”
Dortmund-tränaren Rose fyller i och menar att man måste rusta sig för Ajax anfallsfiness: ”Ibland måste man stoppa ett anfall genom tuffa närkamper. Målet ska vara att vinna bollen rent, men fotboll är en kontaktsport. Mot Ajax handlar det också om att stå emot ett starkt fotbollslag. Vi måste spela modigare. Om vi ??har bollen kan de inte skada oss."

I Dortmunds har man ett tungt avbräck då Erling Haaland lider av en höftskada och missar match mot Ajax. Obekräftade källor från Tyskland rapporterade nyligen att han kan vara borta resten av kalenderåret. Förutom Haaland får Dortmund också klara sig utan Emre Can, Nico Schulz, Giovanni Reyna och Raphaël Guerreiro som alla också finns med på skadelistan.

Från Ajax presskonferens på tisdagskvällen sa Erik ten Hag att han förväntar sig en reaktion från Dortmund: "Att förlora med 4-0, de gillar inte det. Vi spelade bra för två veckor sedan, men de är ett väldigt bra lag och de gillar inte att förlora med sådana siffror. Vi kan förvänta oss en reaktion, men vi är beredda på det." För Ajax borde en poäng vara tillräckligt för att ta sig vidare från gruppen men ten Hag säger att man spelar för att vinna, som man alltid gör, men att man framåt slutet av matchen måste vara smarta. Om man vinner mot Dortmund ikväll, samtidigt som Sporting CP inte vinner mot Besiktas, kan Ajax säkra gruppsegern.

ten Hag fick också igen frågan om sin framtid och om han, genom 4-0-segern senast mot Dortmund, stärkt sina aktier i Bundesliga och om det skulle kunna vara en framtida destination för honom. Men han är fortsatt väldigt lojal mot Ajax och viftade bort frågan: ”Jag är bara fokuserad på Ajax. Vi har en stark och sammanhållen grupp som vi måste bygga vidare på. Det finns fortfarande mycket vi kan förbättra.”  

Nyligen har både Lisandro Martinez och Edson Álvarez förlängt sina kontrakt med Ajax. Två spelare som man inte har lyckats förlänga med än men förhandlar med är Noussair Mazraoui och Ryan Gravenberch. Mazraoui har öppet sagt att han tycker att han förtjänar en mycket högre lön än vad han har och förhandlingarna har pågått sedan i somras men än så länge utan framgång. Mazraouis kontrakt går ut sommaren 2022 och det skulle vara svidande för Ajax att en spelare av Mazraouis kaliber skulle kunna gå gratis då.

Gravenberch kontrakt löper ut sommaren 2023 och han berättade nyligen för De Telegraaf att han inte håller med spekulationerna om att de kommer bli problem i kontraktsförhandlingarna på grund av att han har Mino Raiola som agent: "Valet ligger alltid hos spelaren själv och min familj har också mycket att säga till om i detta, mina föräldrar och mina bröder. Vi har haft ett första samtal (med Ajax reds. anm) och jobbar hårt för att se om vi kan lösa det. Om känslan är bra från båda parter, skulle jag vilja stanna i Ajax.”

Mazraoui missade matchen mot Heracles Almelo (0-0) i lördagskväll på grund av sjukdom, men är tillbaka i matchtruppen mot Dortmund och redo för att starta vilket han troligen kommer göra. Zakaria Labyad är också tillbaka i matchtruppen efter bekymmer utanför planen vilket gör att Ajax i stort sett har en helt frisk trupp, det är bara långtidsskadade Maarten Stekelenburg och Sean Klaiber, samt avstängde Andre Onana, som saknas. Detta gör att Erik ten Hag kan ställa upp med sitt starkaste lag. Får Jurriën Timber och Álvarez gula kort ikväll kommer de vara avstängda i nästa match.  

Ajax har spelat på Westfalenstadion mot Dortmund två gånger tidigare, båda matcherna i Champions League, där man under säsongen 1995/96 vann med 0-2 i kvartsfinalen men förlorade med 0-1 i gruppspelet säsongen 2012/13.

Möjlig startelva Borussia Dortmund: Kobel; Meunier, Akanji, Hummels, Passlack; Witsel; Brandt, Bellingham; Reus; Hazard, Malen
Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.

Champions League Grupp C – Omgång 4
Var: Westfalenstadion, Dortmund.
När: Onsdag 3/11   21:00
Domare: Michael Oliver (England)
Matchen sänds på Cmore.

 

Joakim Dahl 2021-11-03 10:19:24
Author

Fler artiklar om Ajax