Inför Heerenveen - Ajax: Chans för talanger när nyckelspelare saknas?
Ryan Gravenberch är en finalist till Golden Boy Award.

Inför Heerenveen - Ajax: Chans för talanger när nyckelspelare saknas?

Ajax reser till Friesland för ett möte med Heerenveen när Eredivisie återstartar efter landslagsuppehållet. Men med lagets syd- och latinamerikaner fortfarande borta på landslagsuppdrag finns det luckor i laguppställningen, som kan fyllas av talanger.

Ajax får ikväll klara sig utan Antony, Edson Álvarez, Lisandro Martínez och Nicolás Tagliafico då landslagsuppehållen i Nord- och Sydamerika inte matchat perfekt med den europeiska fotbollskalendern. De tre förstnämnda har alla varit givna i startelvan den här säsongen vilket gör att Erik ten Hag får pussla lite till matchen mot Heerenveen.

En pusselbit kan vara den 18-årige mittfältaren Kian Fitz-Jim. Han gjorde försäsongen med a-laget och imponerade då men har ännu inte debuterat i a-laget i en tävlingsmatch. Men när Jong Ajax igår kväll mötte Jong Utrecht (seger 3-1 efter två mål av Naci Ünüvar) var saknades Fitz-Jim i laget, vilket tyder på att han inte spelade för att han ska vara med a-laget ikväll. Förmodligen inte från start men kanske kan vi hoppas på att få se nästa Ajax-talang göra sin debut.

Tungt för Ajax är att det under landslagsuppehållet stod klart att Maarten Stekelenburg måste opereras för sin ljumskskada och lär missa resten av säsongen. Det meddelade klubben i en officiell kommuniké. Väldigt tråkigt för Ajax och Stekelenburg, 39-åringen som fått en sen renässans i sin karriär som förhoppningsvis inte tar slut så här. Det gör Ajax omdiskuterade målvaktsfråga mer intrikat. Remko Pasveer har vaktat målet så här långt i Stekelenburgs frånvaro, men en del menar att unge Jay Gorter borde få ta över redan nu, och ännu fler menar att Ajax måste ställa André Onana mellan stolparna igen när han är tillgänglig från och med 4 november. Detta trots att det sägs att Onana redan har en deal klar med en ny klubb när hans kontrakt går ut nästa sommar.

Ett litet orosmoln uppstod runt Devyne Rensch när han ådrog sig en lättare skada med U21-landslaget, men det skingrades igår när han syntes delta på träningen och han lär vara redo för spel. Med Martínez och Tagliafico borta lär Rensch ligga bäst till för att kliva in i startelvan. Förmodligen som vänsterback, så Daley Blind kliver in som mittback igen bredvid Jurriën Timber. Noussair Mazraoui spelar till höger som vanligt.

Mittfältet lär bli mer offensivt balanserat än vanligt utan Álvarez. Ryan Gravenberch och Davy Klaassen lär få sällskap av antingen Mohammed Kudus eller Kenneth Taylor. Steven Berghuis som fått ett genombrott i Ajax som tia lär starta som högerytter igen ikväll i Antonys frånvaro, bredvid Sébastien Haller och Dusan Tadic i kedjan.

Ajax kommer spela i de Bob Marley-inspirerade tredjeställen ikväll, och enligt uppgifter till Ajax Life (officiella supporterklubbens fanzine) kommer tröjan ha de tre små fåglarna i nacken. UEFA tillät Ajax inte ha fåglarna på tröjan i Champions League, på grund av något märkligt paragrafrytteri, men i nationella matcher kan man ha fåglarna, som syftar på Three Little Birds, Bob Marley-låten som blivit Ajax-supportrars paradnummer.

Glädjande nyheter också att Ryan Gravenberch och Jurriën Timber är bland de 20 främsta nominerade till Golden Boy Award, det prestigefulla priset som ges till årets talang inom europeisk fotboll. Priset delas ut av TuttoSport och röstas fram av fotbollsjournalister från en rad olika europeiska länder. Matthijs de Ligt vann priset 2018.

Apropå talanger så skrev Ajax igår seniorkontrakt med en av akademins talanger, 17-årige backen Mateja Milovanovic. En spelskicklig försvarare med en fin vänsterfot.

Hemmalaget Heerenveen har haft en okej säsongsstart med 4 segrar, 1 kryss och 3 förluster vilket placerar dem i mitten av tabellen på en sjundeplats. Oväntat nog fick man behålla stjärnplaymakern Joey Veerman denna säsong med, trots intresse från AZ, vilket hjälpt klubben. Tillsammans med centern Henk Veerman (inget släktskap) och formstarke mittfältaren Tibor Halilovic utgör han Heerenveens viktiga kärna. Som alltid finns det en del svenskt i laget, Benjamin Nygren har varit in och ut ur startelvan men startade senast i segern mot Zwolle. Vänsterbacken Rami Kaib och unge mittfältaren Rami Al Hajj (tidigare Hajal) har likaså varit in och ut ur elvan. Mer bofast har fd Elfsborgaren Ibrahim Dresevic, som valt Kosovo för landslagsspel, varit i mittlåset.

Under helgens matcher i Eredivisie kommer alla lagkaptener bära kaptensbindlar i regnbågens färger med texten OneLove på i ett ställningstagande för HBTQI-rättigheter. En fråga som fortfarande måste föras starkt inom fotbollen. Bara sen sommaren har Feyenoords HBTQ-supporterförening fått sin lokal sönderslagen och nedklottrad, av andra Feyenoord-supportrar. Två gånger.

Heerenveen - Ajax spelas ikväll lördag kl 18:45 och sänds på Viaplay.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-10-16 13:32:00
Author

Fler artiklar om Ajax