Inför Heracles Almelo – Ajax: Efter tre raka bortaförluster mot Heracles är det dags för en seger
André Onanas ersättare Maarten Stekelenburg kan göra sin första ligamatch för Ajax sen i mars 2011.

Inför Heracles Almelo – Ajax: Efter tre raka bortaförluster mot Heracles är det dags för en seger

Efter katastrofveckan och en inställd match mot FC Utrecht i söndags på grund av det kraftiga snöfall som drog in över Holland då var Ajax tillbaka i spel mot ärkerivalerna PSV Eindhoven i onsdagskväll, som då besegrades med 2-1 i kvartsfinalen av cupen. Nu väntar en ny match i ligan under lördagskvällen och det en bortamatch mot Heracles Almelo i ligan, ett möte Ajax har haft mycket svårt för de senaste åren.

Noussair Mazraoui, som var tillbaka efter en kortare frånvaro på grund av trötta muskler, spelade första halvleken mot PSV i veckan men byttes ut i halvtid. Bytet var inte på grund av en skada utan en ren försiktighetsåtgärd bekräftade Erik ten Hag efter matchen, detta då man inte vill göra samma misstag som i höstas med ett så tufft spelschema som också gjorde att Mazraoui fick vissa muskelbekymmer och haft lite problem med det senaste månaden. Han är fortfarande tillgänglig för spel vilket också gör att ten Hag har en fullt frisk trupp till sitt förfogande. Ryan Gravenberch missade cupmatchen mot PSV i veckan på grund av avstängning efter att ha fått för många gula kort och ersattes av den alltid krigande Lisandro Martinez, som då gick in som mittback samtidigt som Daley Blind flyttades upp på mittfältet. ten Hag har sagt i veckan att han föredrar att spela Blind som mittback eftersom han tycker att han försvann ur matchen i andra halvlek då han saknar både stamina och den dynamiska karaktären som matchar det sätt man vill spela på på mittfältet. Av det kan man dra slutsatsen att ten Hag lär vilja starta med Blind som mittback igen och med Gravenberch tillbaka efter avstängning lär det bli på bekostnad av Martinez som helt oförtjänt får sätta sig på bänken igen.

Att notera är också att matchen mot Heracles under lördagen har fått en tidigare avsparkstid, nu kl. 18:45 istället för kl. 21:00 som tidigare, på grund av att temperaturen förväntas sjunka extremt i Holland senare på kvällen. Ett beslut som tillfredsställde ten Hag som tycker det är direkt ohälsosamt för spelarna att spela i -10 eller lägre temperaturer. Han passade också på att berömma sin tränarkollega i Heracles Frank Wormuth på presskonferensen inför matchen som han tycker har gjort ett fantastiskt jobb med Heracles, både i organisationen och hur han låter sitt lag spela fotboll.

Heracles ligger på en tiondeplacering i tabellen och har just nu en god form där man har tagit tio poäng på de senaste fyra matcherna. Man lyckades även innan jul att fixa ett kryss borta mot Feyenoord (0-0) trots att man hade en man mindre på plan sista halvtimmen efter att Sinan Bakis fått rött kort och dessförinnan tog man även en poäng efter 1-1 hemma mot PSV. Heracles-spelarna Teun Bijleveld och Navajo Bakboord är båda produkter från Ajax ungdomsakademi och spelade båda två för Jong Ajax men gjorde aldrig någon match i a-laget.  

Historiskt sätt så får bortamatchen mot Heracles en inte att höja på ögonbrynen. Av de 20 föregående bortamatcherna mot Heracles har Ajax vunnit 12 av dem, spelat oavgjort tre gånger och förlorat fem. Men av de fem förlusterna har tre av dem inträffat under de tre senaste säsongerna, vilket vittnar om att Heracles har blivit ett alltmer svårspelat lag för Ajax i Almelo de senaste åren och får nu ses som en av de tuffare bortamatcherna under våren i ligaspelet. Men när det gäller hemmamatcherna är det stor skillnad då man i Amsterdam tidigare i höstas vann stort med 5-0 efter mål av Lassina Traoré, David Neres, Dusan Tadic och två av Zakaria Labyad.  

Förra veckan kom chockbeskedet att UEFA stänger av André Onana i tolv månader från all fotbollsaktivitet för dopningsbrott på grund av att Onana i oktober testade positivt för det förbjudna preparatet Furosemide. Vilket i sig inte är prestationshöjande men som är förbjudet då det är vätskedrivande och kan då användas för att försöka dölja spår av dopning. Detta efter att han av misstag tagit ett piller som var utskrivet till sin flickvän efter att han en morgon mått dåligt. Till följd av Onanas avstängning har nu det internationella spelarförbundet FIFPRO återigen uppmanat till att antidopningsreglerna borde revideras och tycker att Onanas avstängning är ”helt obegriplig och överdriven” då han inte ens får träna med laget. I ett uttalande skriver man att "FIFPRO accepterar inte reglerna som förbjuder en fotbollsspelare, som har visat sig inte ha någon avsikt att fuska, från att utöva sitt yrke. Sådana sanktioner påverkar inte bara deras karriärer utan också deras välbefinnande. Reglerna måste omedelbart förändras för att förhindra dessa extremt orättvisa straff. Detta har inget mervärde utan leder till onödig isolering av en ung professionell fotbollsspelare."

Ajax, som kommer att överklaga straffet till den internationella idrottsdomstolen CAS, visade sitt stöd till Onana genom att hela laget i veckans cupmatch mot PSV klev ut på planen iklädda Onana-tröjor och där fansen placerat ut banderoller på läktaren med budskapet att man står bakom honom. Målvaktskollegan Maarten Stekelenburg, som nu får vikariera mellan stolparna för Ajax, har i veckan sagt till Ajax hemsida att beskedet kom som en chock för hela laget, som fick veta det kvällen innan det gick ut i media. Han berömmer också Onana som han säger såklart har vetat om detta ett tag och haft det hängande över sig men ändå kunnat  fortsätta hålla så hög nivå och prestera lika bra på planen. Stekelenburg vill nu vara minst lika viktig som Onana har varit för Ajax och säger att han kommer jobba stenhårt varje dag för att nå det målet. Marc Overmars uttalade sig i veckan om målvaktsfrågan i Ajax och sa att man inte letade efter en annan ersättare till Onana då man har fullt förtroende för Stekelenburg.

Om den nu 38-årige Stekelenburg startar för Ajax mot Heracles gör han sin första match för Ajax i Eredivisie sen den 6 mars 2011 vilket var en 4-0-seger hemma mot AZ Alkmaar. Han kommer då också att bli den äldste Ajax-spelaren i Eredivisie någonsin.   

Möjlig startelva Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Pröpper, Rente, Quagliata; De la Torre, Azzaoui, Schoofs; Ven der Water, Vloet, Burgzorg.
Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Blind, Tagliafico; Álvarez, Gravenberch, Klaassen; Antony, Haller, Tadic.  

Eredivisie Omgång 22
Var: Erve Asito Arena, Almelo.
När Lördag 13/2 kl. 18:45
Domare: Kevin Blom
Matchen sänds på Viasat Sport Extra och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-02-12 21:39:00
Author

Fler artiklar om Ajax