Inför PSV Eindhoven – Ajax: Ajax tar sikte på sin 21:a cuptitel och den tredje i rad

Inför PSV Eindhoven – Ajax: Ajax tar sikte på sin 21:a cuptitel och den tredje i rad

På söndagskvällen spelas finalen i den nederländska cupen då PSV Eindhoven och Ajax ställs mot varandra i säsongens sista De Topper. Ajax jagar säsongens första titel och den tredje cuptiteln i rad mot ett PSV som slickar såren efter det tuffa uttåget mot Leicester City i UEFA Conference League så sent som i torsdagskväll.

Den nederländska cupfinalen står runt hörnet och en av säsongens viktigaste matcher väntar Ajax på söndagskvällen när man ställs mot rivalen PSV Eindhoven i säsongens sista de Topper. Lagen möttes tidigt på säsongen innan ligaspelet drog i gång då man gjorde upp om Johan Cruijff Schaal, den holländska supercupen, i början av augusti förra året. Då slutade det i en skamsen 0-4-förlust för Ajax hemma på Johan Cruijff ArenA efter att Nico Tagliafico fått ett direkt rött kort av Bjorn Kuipers, i dennes sista match som professionell domare, i slutet av första halvlek. Därefter har lagen mötts i ligaspelet och båda mötena har Ajax vunnit. Först med 5-0 på hemmaplan i oktober och sen med 1-2 på bortaplan i januari i år.

Historiken talar i Ajax favör då lagen mötts tre gånger tidigare i cupfinalen och alla tre gångerna har Ajax stått som cupmästare. Först gången var säsongen 1969/79 med en 2-0-seger, säsongen 1997/98 efter förnedrande 5-0 och senast säsongen 2005/06 då Klaas Jan Huntelaar avgjorde på övertid.

Roger Schmidts mannar tog sig till finalen genom att besegra Go Ahead Eagles borta i semifinalen den 2 mars med 1-2, bara dagar efter att Go Ahead Eagles chockat Ajax på samma gräsplan med en 2-1-vinst i ligaspelet. Dessförinnan hade man en relativt enkel väg till finalen genom segrar mot NAC Breda, Telestar och Fortuna Sittard. För Ajax del hade man en på pappret svårare väg då man i början av mars ställdes mot AZ Alkmaar på bortaplan i semifinalen, en match man vann med 0-2 efter mål av Steven Berghuis och Davy Klaassen. Dessförinnan slog man ut Vitesse, Excelsior Maassluis och BVV Barendrecht.

En fördel för Ajax nu när lagen ställs emot varandra är att man till skillnad från PSV fått 8 dagars vila, medan PSV så sent som i torsdags spelade kvartsfinal i UEFA Conference League hemma mot Leicester City. En match som man förlorade efter att först ha gått upp i en 1-0-ledning genom mål av Eran Zahavi och haft flera fina möjligheter att utöka till 2-0, men orkade inte och släppte in två sena mål de sista 15 minuterna. Hur kommer den hårda förlusten påverka PSV fysiskt och psykiskt när man ställs mot Ajax i cupfinalen två dagar senare?  

Förväntningarna på Ajax var höga denna säsong och känslan var positiv till att Ajax skulle kunna störa de största drakarna i Europa. När säsongen gick in i den viktigaste perioden gjorde Erik ten Hags mannar ett rejält magplask när man åkte ur Champions League redan i åttondelsfinalen efter dubbelmötet med Benfica, 2-2 borta och en 0-1-förlust hemma i mitten av mars. Man har spelat en oinspirerande fotboll under våren och uttåget ur Champions League har kantats av tveksamma insatser även i ligaspelet. Man har förlorat, tappat poäng och haft knappa segrar mot lag från den nedre halvan av ligatabellen. Senast var förra helgen då man behövde en straff i andra halvlek för att vinna med 2-1 mot Sparta Rotterdam som ligger på en 16:e och nedflyttningskvals-placeringen i tabellen.  

Under senaste landslagsuppehållet kom också det hårda beskedet att Antony skadat sig och blir borta i flera veckor. Ett avbräck som kan bli kostsamt för Ajax redan haltande spel. Antony är sedan David Neres lämnade i vintras en x-faktor i Ajax startelva och bland de spelare som ligger nära en startplats i Ajax. Han är snabb, lurig, gillar att utmana och har ett gynnsamt samarbete med Noussair Mazraoui ute på högerkanten. Både Dusan Tadic och Berghuis har enastående speluppfattning men båda saknar den snabbheten som Antony besitter. Hur mycket kommer Ajax sakna Antony i cupfinalen och i de återstående matcherna i kampen om ligatiteln?

Goda nyheter för Ajax är att Lisandro Martinez är tillbaka igen och har tränat med laget under veckan efter att ha besvärats av en hälseneskada de senaste veckorna. Ajax har haft bekymmer och mycket småskador bland sina försvarsspelare den senaste tiden vilket gjort att Perr Schuurs fått en del speltid. Noussair Mazraoui har även han haft problem med sitt knä och varit ur spel, men verkar vara spelklar tills på söndag.

Det gör att Jurriën Timber tar ett kliv in som mittback igen bredvid Martinez och Daley Blind går ut som vänsterback igen där han varit ordinarie hela säsongen. Blinds ersättare Tagliafico fick en smäll förra helgen mot Sparta och kommer vara osäker in i det sista. Enligt rapporter skulle han träna med laget igen under lördagen för första gången sen förra helgen och efter det skulle man utvärdera om han kan vara med i matchtruppen mot PSV.

Mohamed Ihattaren har varit väldigt bra i Jong Ajax de senaste veckorna och har hittat formen igen. Under lördagskvällen var han inte med när Jong Ajax mötte FC Volendam och enligt Mike Verweij på De Telegraaf, med god insyn i Ajax, kommer han vara med i matchtruppen mot PSV. Han har då möjlighet att få göra sin debut i Ajax mot sina gamla arbetsgivare och högst troligt i så fall med ett inhopp. Även Jong Ajax-kaptenen Enric Llansana ska finnas med i matchtruppen.

Ryktesvis snackas det också om att André Onana, som har vaktat målet efter att storspelande Remko Pasveer bröt ett finger borta mot Benfica i slutet av februari, kommer att petas helt från matchtruppen. Detta efter flera tveksamma insatser den senaste tiden, men det är i skrivande stund fortfarande obekräftat. Vad som är bekräftat från ten Hags håll och varit den stora snackisen under veckan är att Maarten Stekelenburg är tillbaka mellan stolparna mot PSV efter en långtidsskada som hållit honom borta hela säsongen.  

Möjlig startelva PSV: Mvogo, Mauro, Teze, Ramalho, Max, Sangaré, Gutiérrez, Veerman, Götze, Gakpo, Zahavi
Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Gravenberch, Álvarez, Klaassen; Bergshus, Haller, Tadic

KNVB Beker – Final
Var: De Kuip, Rotterdam.
När: 2022-04-16   kl. 18:00
Domare: Danny Makkelie
Matchen sänds på Viasat Sport Extra och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2022-04-16 19:14:00
Author

Fler artiklar om Ajax