2024-10-03 18:45

Slavia Prag - Ajax
1 - 1

Inför Slavia Prag - Ajax: Skadedrabbat lag
Kian Fitz-Jim en av flera som Ajax saknar ikväll.

Inför Slavia Prag - Ajax: Skadedrabbat lag

Ajax reser till den tjeckiska huvudstaden Prag för ett möte med Slavia i andra matchen av klubbens Europa League-säsong. Francesco Farioli roterade laget kraftigt i söndags men ändå saknas flera nyckelspelare på grund av skador ikväll.

Allt är sannerligen inte perfekt, men jämfört med de senaste två åren är tillvaron som Ajax-supporter bra mycket bättre nu. Visst gick transfersommaren inte som planerat och visst går laget på plumpar som 1-1 mot Go Ahead Eagles. Men efter 12 matcher har man 9 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster, och man har hållit nollan 7 gånger och bara släppt in 6 mål. För ett år sen efter 12 matcher med Maurice Steijn som tränare stod Ajax på 3 segrar, 4 oavgjorda och 5 förluster. Man hade inte hållat nollan en enda gång och släppt in 24(!) mål.

I första Europa League-matchen mot Besiktas fick vi också se sprudlande Ajax-fotboll för första gången sen Erik ten Hag lämnade. Mot RKC Waalwijk i söndags var det verkligen inte lika sprudlande, men att Ajax ändå lyckades få in bollen till slut och knipa segern är också det ett mycket gott tecken. Sådana segrar tog Ajax inte förra säsongen.

Mot RKC roterade Francesco Farioli friskt i både mittfält och anfall. Det intensiva matchschemat, som bara blivit bökigare för Ajax i och med uppskjutna matcher på grund av polisstrejken i landet, gör att laget behöver roteras. Det blev om inte annat uppenbart igår när matchtruppen till mötet med Slavia Prag tillkännagavs. Sen tidigare var Steven Berghuis, Sivert Mannsverk och den så lätt bortglömde Gastón Ávila skadade, och kroniskt skadedrabbade ytterlöftet Amourrichio van Axel Dongen vet väl ingen riktigt om han är hel eller inte. Men nu har en hel drös viktiga spelare adderats till listan med olika känningar och lättare skador: Jordan Henderson, Bertrand Traoré, Kian Fitz-Jim och Wout Weghorst missar alla matchen. Det gör även Davy Klaassen som anslöt till laget efter att Europa League-registreringen stängts.

Det blir alltså till att pussla för Farioli. Om vi antar att han håller fast vid defensiven med Remko Pasveer i mål och Devyne Rensch, Josip Sutalo, Youri Baas och Jorrel Hato i backlinjen, så är det bara att spekulera fritt i mittfältet och anfallskedjan. Branco van den Boomen lär ta Hendersons plats som sexa. Kenneth Taylor behåller sin startplats, och antagligen ersätter Kristian Hlynsson den formstarke Fitz-Jim. I kedjan lär Mika Godts och Brian Brobbey få sällskap av Christian Rasmussen.

Farioli verkar glad över att ha satt en försvarslinje, den roterades det inte alls på mot RKC, därav kan han tänkas vilja hålla fast vid den. Men ett alternativ skulle vara att flytta upp någon av de bollskickliga och rörliga Rensch, Baas eller Hato som sexa på mittfältet i stabbige van den Boomens ställe, och då låta någon av Anton Gaaei, Daniele Rugani eller Ahmetcan Kaplan gå in i backlinjen. Rensch har testats som sexa innan. Gaaei kan också vara ett alternativ som högerytter före Rasmussen.

Två kul alternativ som finns med i truppen är de båda 18-åringarna Jan Faberski och Don-Angelo Konadu som imponerat i Jong Ajax under säsongsinledningen. Faberski är en polsk vänsterfotad högerytter som kom till Ajax som 16-åring efter flera provspel. Efter att utvecklats fint i ungdomsakademin tog han klivet till Jong Ajax i år och har spelat mycket bra så här långt. Förhoppningsvis får han chansen före Rasmussen inom kort då potentialen onekligen känns högre och kanske även skickligheten i nuet. Konadu är en anfallare som spelat i Ajax sen barnsben, likt Faberski tog han klivet upp till Jong Ajax i år. Hans trivs bäst som nia men har också spelat som släpande anfallare en del i ungdomslagen då han är skicklig i kombinationsspelet.

Slavia Prag inledde sitt Europa League-spel med en 0-2-seger borta mot bulgariska Ludogorets och följde upp det med 0-4-seger borta mot Bohemians Prag i helgen. De har inlett säsongen strålande, efter 0-0 mot Slovacko i ligapremiären har de 9 raka segrar och bara 1 insläppt mål i ligan! Deras enda förlust hittills kom i Champions League-kvalet där Lille blev för svåra över två matcher, 2-3 totalt.

De kom förra säsongen tvåa i ligan, fyra poäng bakom rivalen Sparta. De tog tre raka ligatitlar 2018/19 till 2020/21. Tränaren Jindrich Trpišovský sa på presskonferensen igår att han planerar rotera laget mot Ajax med anledning av stundande derby mot Sparta Prag i helgen. Kanske ett sätt att ta ner förväntningarna med.

Om Slavia nu ska roteras känns det menlöst att spekulera i hur de ställer upp. Men om de kommer till spel är några spelare Ajax behöver se upp med vänsteryttern El Hadji Malick Diouf (senegales som sin namne) och anfallaren Tomas Chory som båda gjort 5 mål hittills. Grek-norske mittfältaren Christos Zafeiris också en att hålla koll på. I laget märks även Ondrej Lingr som lämnade Feyenoord i somras.

Slavia Prag - Ajax spelas ikväll kl 18:45 och sänds på Disney+.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-10-03 10:21:00
Author

Fler artiklar om Ajax