Inför Willem II – Ajax: Sista matchen för året
Trots kritiken lär Erik ten Hags Ajax leda Eredivisie över jul och nyår.

Inför Willem II – Ajax: Sista matchen för året

Efter segern mot ADO Den Haag i söndags, då vi fick se två sidor av Ajax, reser man till Noord-Brabant i södra Nederländerna och Tilburg för ännu en bortamatch i ligan när man ställs mot Willem II i årets sista match på onsdagskvällen.

Det har under de senaste dagarna funnits förhoppningar att Mohammed Kudus återigen skulle vara tillgänglig för spel i årets sista match mot Willem II på onsdagskvällen. Men Erik ten Hag meddelade under tisdagen att matchen mot Willem II kommer för tidigt. Kudus, som har tränat med laget senaste dagarna, känner sig inte helt återställd ännu och man vill inte ta några risker i att sätta honom i spel för tidigt. Kan vara klokt att låta honom få vila ett par veckor till och hoppas han är återställd tills den tuffa omstarten i januari.

Erik ten Hag meddelade också att ingen av Lassina Traoré, Brian Brobbey, Noussair Mazraoui och David Neres ännu är tillgänglig för spel under onsdagen. Skadelistan är fortfarande lång och trots att man möter ett formsvagt Willem II ska man nog se upp med tanke på hur det gick i söndags mot ett mycket dåligt ADO Den Haag när man släppte in dem i matchen igen under andra halvlek. Willem II är ett bättre lag och har blixtsnabba kontringsspelare i Ché Nunnely och Tresor Ndayishimiye som blir en utmaning för trögstartade Daley Blind och fyrtornet Perr Schuurs.

Willem II har varit ett litet överraskningslag de senaste säsongerna. Man tog sig till cupfinal 2019 och låg länge i toppen av ligatabellen innan man sen tappade mark i slutspurten av säsongen. Man låg också på en femte placering i tabellen när säsongen avbryts i våras vilket gav dem en kvalplats till Europa League där man sedan åkte ut mot Rangers. Senast Ajax mötte Willem II i Tilburg var just i cupfinalen den 5 maj 2019 som Ajax vann med 0-4 och bara en månad tidigare hade man mötts i ligan då det slutade 1-4 till Ajax.

Förra säsongen hann man aldrig spela matchen i Tilburg innan den avbröts på grund av pandemin men matchen i Amsterdam den 6 december 2019 förlorade Ajax med 0-2. Desto värre har det gått denna säsong för Tilburg-laget som inför denna omgång ligger på en 16:e placering i tabellen där man endast har tagit två segrar såhär långt och kämpar för att komma ifrån nedflyttningsplatserna. Man åkte även ur cupen förra veckan efter en 0-2-förlust mot Vitesse. Mot Ajax saknar man nyckelspelare i kaptenen Jordens Peters och mittfältarna Pol Llonch och Driess Saddiki på grund av skador.

Historiskt har Ajax fått med sig utmärkta resultat från Tilburg genom åren. Av de 43 tidigare mötena har man återvänt till Amsterdam med tre poäng vid hela 34 tillfällen. Sju gånger har man förlorat och två gånger har man kryssat. De största segrarna kom säsongen 1981/82 då det slutade 1-7 och säsongen 2002/2003 då det blev 0-6. I Willem II:s matchtrupp finner vi Jan-Arie van der Heijden och Ché Nunnely som båda gick igenom Ajax ungdomsakademi, där van der Heijden också gjorde två officiella matcher för a-laget innan han gick vidare. Även tränaren Adrie Koster har ett Ajax-förflutet då han var ungdomstränare i Ajax 2007 och interim tränare för a-laget säsongen 2007/08. För svenskintresset finner vi också Sebastian Holmen i Willem II:s backlinje.

Matchen mot Willem II blir årets sista Ajax-match innan man sen går på jul- och nyårsledighet fram tills den 10 januari. Ajax lottades i veckan mot AZ Alkmaar i cupen. Den matchen spelas den 20 januari, alltså tre dagar efter De Klassiker. Med andra ord blir det en tuff start på vårterminen då man de första tio dagarna möter PSV Eindhoven, FC Twente, Feyenoord i ligan och AZ Alkmaar i cupen.

Möjlig startelva Willem II: Ruiters; Owusu, Holmen, van der Heijden, Kohn; Spieringhs, Saglam, Heerkens; Ndayishimiye, Wriedt, Pavlidis.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Klaiber, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Labyad, Gravenberch; Antony, Huntelaar, Tadic.

Eredivisie Omgång 14
Var: Koning Willem II Stadion, Tilburg.
När: Onsdag 23 december kl. 18:45
Domare: Jeroen Manschot.
Matchen sänds inte på svensk TV.

 

Joakim Dahl 2020-12-22 20:27:52
Author

Fler artiklar om Ajax