Ingen Graham Potter i Ajax, Francesco Farioli ny huvudkandidat
Blir Francesco Farioli Ajax nya tränare?

Ingen Graham Potter i Ajax, Francesco Farioli ny huvudkandidat

Ajax har förhandlat med Graham Potter och hans agent om tränarjobbet i flera veckor, men igår lade man definitivt ner förhandlingarna efter att samtalen fullständigt strandat. Potter och hans agent kräver för mycket i lön och för mycket inflytande över truppbyggandet. Istället väntas Ajax nu vända sig till Nice italienske tränare Francesco Farioli, som varit andra namnet på listan över kandidater till tränarjobbet i Amsterdam.

Som tidigare rapporterat har Graham Potter varit högaktuell för Ajax. Alex Kroes, som efter att ha stängts av från VD-posten nyligen kommit tillbaka som teknisk direktör, verkade säker på att han skulle kunna knyta den förre Östersund-, Brighton och Chelsea-tränaren till klubben. Potter och hans agent John Morris har legat i förhandlingar med Ajax länge och besökt klubben. Förhandlingarna drog dock ut på tiden och Ajax har fått flera anbud nobbade. Igår avslutades förhandlingarna helt då Potter meddelade Ajax att man står för långt ifrån varandra.

Enligt samstämmiga uppgifter i flera olika medier har Ajax och Potter/Morris aldrig kunnat enas om några viktiga detaljer. Dels lönen, Potter/Morris krävde betydligt högre lön än Ajax erbjöd. Utöver det var problemet hur stort inflytande Potter och Morris skulle få över ledarstaben och spelartruppen. Potter verkar ha velat tillsätta sin egen stab, medan Ajax verkar ha velat låta honom ta med några han jobbat med tidigare men i övrigt skulle klubben bestämma. T.ex. vill Ajax plocka in gamle spelaren Cristian Chivu som assisterande tränare, och behålla/befordra några internt. Sen då byggandet av spelartruppen, för Ajax är det icke-förhandlingsbart, Alex Kroes ska ansvara för övergångar uppbackad av sportchefen Marijn Beuker och chefsscouten Kelvin de Lang. Givetvis skulle tränaren få ha lite input, men tydligen ska Potter och kanske inte minst agenten John Morris velat ha en större roll i att "hjälpa till" med rekryteringen. Det vägrade Ajax gå med på, sommaren 2022 lyckades nye tränaren Alfred Schreuders agent Milos Malenovic nästla sig till inflytande över vilka spelare Ajax värvade, i maktvakuumet som uppstått efter Marc Overmars sorti.

Igår kväll meddelade Potters läger att man drar sig ur förhandlingarna, som därmed verkar vara ett avslutat kapitel.

Det innebär att Ajax nu förväntas gå efter Francesco Farioli. Den 35-årige italienaren är en tränare som sticker ut från mängden. Han har ingen spelarkarriär bakom sig att tala om. Han läste filosofi och idrottsvetenskap på universitetet. Han började som målvaktstränare på låg nivå i Italien innan han jobbade med Aspire Academy i Qatar. Han rekryterades sen av Roberto De Zerbi som målvaktstränare till Serie A-nykomlingen Benevento 2017. Lilla Benevento var väldigt nederlagstippade och de åkte ur. Farioli följde sen med De Zerbi till Sassuolo som slutade på för de fina 11:e och 8:e placeringar i Serie A under De Zerbi. 2020/21 blev Farioli assisterande tränare till Cagdas Atan i Alanyaspor som slutade 7:a i Süper Lig. I mars 2021 blev Farioli utnämnd till huvudtränare för Fatih Karagümrük. Han lämnadek lubben i december 2021 efter 11 segtar, 8 oavgjorda och 8 förluster, för att återvända till Alanyaspor som huvudtränare. Han lyckades leda Alanyaspor till en femteplats trots en stökig säsong (han var den tredje tränare de hade den säsongen). 2022/23 gick tuffare för Alanyaspor och Farioli lämnade i februari 2023. Till sommaren utsågs han till tränare för Nice. De ligger just nu på femte plats i Ligue 1.

Att Farioli jobbat tätt ihop med Roberto De Zerbi syns på hans fotboll, offensivt, rappt och bra presspel. De Zerbis framgångar med Brighton lär väl inte undgått många, Farioli har inte nått lika långt men är i samma skola.

Farioli ska vara mycket intresserad av Ajax-jobbet, och mycket lättare att förhandla med än Potter. Han har nämnts som en stark kandidat vid sidan av Potter i flera veckor. Vissa medier menade redan för någon vecka sen att det var 50/50 mellan Potter och Farioli, efter att Ajax strukit drömnamnet Erik ten Hag från listan. Ajax sportchef Marijn Beuker har redan nyligen varit i Nice för att prata med Farioli.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-05-10 10:50:18
Author

Fler artiklar om Ajax