Jakten på Ajax näste tränare: 15 mer eller mindre troliga namn
Kan Graham Potter tänkas vara intresserad av Ajax-jobbet?

Jakten på Ajax näste tränare: 15 mer eller mindre troliga namn

Om inte interimtränaren Johnny Heitinga får jobbet permanent, vem blir Ajax nästa tränare? Vi går igenom femton, till olika grader, tänkbara kandidater för sportchefen Sven Mislintat att överväga. Alla ifrån Graham Potter till Peter Bosz via Kasper Hjulmand med flera.

Graham Potter, 47 år, arbetslös

Svenskbekantingen behöver väl ingen närmare presentation. Östersunds FK:s prestationer för några år är förstås nedsmutsade av Daniel Kindbergs förehavanden, men det förtar inte Graham Potters tränargärning då han med attraktiv fotboll förde ÖFK ut i Europa. Även i Brighton fick han laget att prestera bra med fin fotboll. I Chelsea gick det förstås inte som tänkt, men med tanke på det fortsatta kaoset i den klubben även efter Potters entledigande känns det mer som ett fall av fel tränare i fel miljö än något annat. Potter är uppenbarligen skicklig både taktiskt och på att bygga ihop ett kollektiv, och hans fotboll är nära besläktad med Ajax ideal. Det har dock inte ryktats något alls om Potter och Ajax ännu, vilket undertecknad tycker är underligt. Om inte annat borde Ajax åtminstone höra sig för hos honom, kan man tycka.

Lucien Favre, 65 år, arbetslös

Den 65-årige schweizaren står också för en klart Ajax-inspirerad fotboll. Efter att ha gjort sig ett namn hemma i Schweiz tog Favre sen Hertha Berlin till en fin fjärdeplats i Bundesliga 2008/09. Resultaten dalade nästa säsong då man förlorat flera nyckelspelare. Favre hamnade sen i Borussia Mönchengladbach som låg på nedflyttningsplats när han tog över i februari 2011. Han räddade dem kvar, och nästa säsong nådde man en fjärdeplats. Därefter åttonde- och sjätteplatser innan man 2014/15 kom trea i Bundesliga och direktkvalade in till Champions League. Nästa säsong avgick han efter att ha förlorat de fem första matcherna. 2016/17 ledde han Nice till en fin tredjeplats i Ligue 1, nästa säsong slutade man åtta och han lämnade efter säsongen. Han tog sen över Borussia Dortmund och inledde säsongen 2018/19 med 15 obesegrade matcher, man slutade tvåa i Bundesliga den säsongen, men andra året fick han sparken i december. Förra sommaren återvände han till Nice, men han fick sparken i januari. Taktiskt passar Favre nog Ajax väl, men frågetecken för senaste åren kanske, och att han faktiskt inte vunnit mycket i sin karriär.

Marcelo Gallardo, 47 år, arbetslös

Den gamle argentinske playmakern har efter karriären blivit en firad tränare i Sydamerika. 2011/12 vann han ligan i Uruguay med Nacional, men framför allt är det prestationerna i sitt River Plate som fått honom hyllad. Med fin anfallsfotboll ledde han River till en ligatitel, tre cuptitlar, en Copa Sudamericana och två Copa Libertadores-titlar, bland annat. 2022 lämnade han River när hans kontrakt gick ut och sa att han skulle ta en paus i sin tränarkarriär. Hur länge varar den? Taktiskt stämmer han in på Ajax profil, han kan uppenbarligen hantera press efter att ha lett en av fotbollsfanatiska Argentinas största klubbar, och han är en vinnare.

Kasper Hjulmand, 51 år, Danmark

Nu gick i och för sig Qatar-VM riktigt dåligt för dem, tidigare har Hjulmand gjort succé med det danska landslaget. De gick från utskällda som bortskämda slynglar före hans tid till ett älskat lag och rönte förstås stora framgångar under EM. Före sin förbundskaptenstid verkade Hjulmand främst i FC Nordsjælland som han ledde till ligaguld 2011/12. Sin enda utlandsperiod, i Mainz, blev inte lyckad. Med sin karisma, förmåga att skapa starka kollektiv och sin offensiva fotboll, och med tanke på Ajax nära band till dansk fotboll, skulle Hjulmand vara en intressant kandidat för jobbet. Senast Ajax hade en utländsk tränare var det just en dansk — Morten Olsen som ledde klubben till dubbeln 1997/98.

Kjetil Knutsen, 54 år, Bodø/Glimt

Bodø/Glimts succé de senaste åren har väl inte undgått någon. Knutsen anslöt 2016 som assisterande tränare till Aasmund Bjørkan och efterträdde honom två år senare som huvudtränare efter att Bjørkan blivit sportchef istället. Sen dess har han lett lilla Bodø/Glimt till två ligaguld och ut i Europa där de mest iögonfallande pulveriserade José Mourinhos Roma med 6-1. Det med en rapp offensiv fotboll med tydliga ideologiska rötter i Amsterdam. Ifall han kan lockas iväg från Bodø skulle han vara ett intressant namn för Ajax.

Bruno Lage, 47 år, arbetslös

Portugisen har inte tagit ett nytt jobb sen han fick sparken från Wolverhampton förra året. Under hans ledning slutade de tia i Premier League 2021/22 men fick sparken i oktober efter en svag säsongsinledning. Hans situation i Wolves var inte helt lätt då han försökte skifta klubben från en helt annan spelstil och formation under hans företrädare Nuno Espirito Santo till den han förespråkar: en offensiv 4-3-3-fotboll. Med den vann han ligan med Benfica 2018/19 efter att ha tagit över i januari (efter att Benfica kommit trea bakom Ajax i Champions League-gruppspelet) och utsågs till årets tränare. Före huvudtränarjobbet i Benfica hade han länge jobbat i andra roller, främst som ungdomstränare i Benfica och tränare för deras b-lag, men även bland annat som assistent i Sheffield Wednesday. Fotbollsideologiskt stämmer han bra in på Ajax profil, men frågetecken finns för själva resultaten.

Will Still, 30 år, Stade de Reims

Det senaste hajpade namnet bland de som vi inom vissa kulturer skulle benämna fotbollshispters är Will Still. Född i Belgien till engelska föräldrar spelade han fotboll som ung men genom att spela mycket Football Manager (vem har inte?) bestämde han sig för att det var tränare han ville bli istället redan som 17-åring. Efter tränarstudier på Myerscough College i Preston blev han U14-tränare i Preston North End. Han blev sedan videoanalytiker hos belgiska Sint-Truidense efter att ha övertygat tränaren Yannick Ferrera med sin egen matchanalys. Efter att Sint-Truidense nått uppflyttning till högsta divisionen flyttade Ferrera till Standard Liège och Still följde med. Standard vann cupen men Ferrera och hans stab fick senare sparken. Still blev sedan assisterande tränare i Lierse i andraligan. Efter att huvudtränaren fått sparken fick Still ta över, först på interimbasis men sedan på riktigt efter goda resultat, Lierse tog 21 av 27 poäng under honom. Eftersom han inte hade rätt tränarlicens behövde de dock anställa en ny tränare och Still blev på pappret assistent till denne. Lierse gick sedan i konkurs och Still lämnade för att bli assistent i Beerschot, som nådde uppflyttning till högstaligan. När huvudtränaren fick sparken blev Still igen interimtränare och ledde laget till en nionde plats. I somras blev han assisterande tränare för Reims i Ligue 1 och i oktober interimtränare igen. Han fick sen jobbet för säsongen ut och gör det så bra att Reims står ut med att få böta 25 000 euro per match då Still saknar UEFA A-licens. Han skulle sannerligen vara en skräll som ny Ajax-tränare, och utan rätt tränarlicens får han nog inte jobbet, men intressant skulle det vara.

Andoni Iraola, 40 år, Rayo Vallecano

Iraola är klubblegendar i Athletic Club med över 500 matcher som högerback för Bilbaos stolthet. Efter spelarkarriären, då han bland annat spelade under Marcelo Bielsa, blev han tränare först på Cypern för AEK Larnaca. Där gick det inget vidare, men sen tog han över Mirandés som just gått upp till Segunda División och tog lilleputten hela vägen till Copa del Rey-semifinal efter att ha slagit ut Celta Vigo, Sevilla och Villarreal längs vägen. 2020 tog han över Rayo Vallecano och ledde dem upp i La Liga och i skrivande stund ligger de på en finfin elfte plats där. Tidigare i år var Leeds intresserade av honom för deras tränarjobb, men Rayo lät dem inte närma sig Iraola. Ett intressant och eftertraktat tränarnamn att hålla ögonen på.

Ange Postecoglou, 57 år, Celtic

Född i Grekland utvandrade han till Australien som barn med sina föräldrar efter militärkuppen 1967. Där växte han upp i Melbourne och kom att göra nästan 200 matcher som försvarare för South Melbourne. Ett tag hade han legendariske Ferenc Puskas som tränare och dennes 4-3-3-spel blev inflytelserikt på Postecoglou som efter att spelarkarriären tagit slut 1994 kom in på tränarbanan. Först som assisterande tränare och snart huvudtränare för sitt South Melbourne. Han vann två ligatitlar med dem som spelare och kom att dem till två till och en titel i Oceaniska klubbmästerskapen innan han 2000 avgick för att ta över Australiens U17-landslag och senare U20-landslaget. Han var instrumental i att hitta och fostra talanger som kom att bli en del av “The Socceroos” VM-lag 2006. 2007 lämnade han landslagsjobben, bland annat efter ett bråk i tv med studioexperten Craig Foster, och för att komma bort från allt flyttade han till Grekland och tränade Panachaiki i tredjedivisionen. Efter en tid tillbaka hemma i Melbourne som han la på att träna lilla Whittlesea Zebras och arrangera fotbollsutbildningskurser tog han över Brisbane Roar i A-League och ledde dem till två ligaguld. Han var nära att upprepa bedriften med Melbourne Victory därefter men föll på målsnöret. 2013 tog han över som förbundskapten för Australien och ledde dem till VM 2014 där de ändå stod upp bra i den tuffa gruppen mot Holland, Spanien och Chile, som de inte kunde ta sig ur. 2015 ledde han Australien till landets första guld någonsin i Asiatiska Mästerskapen. Han kvalade sedan in Socceroos till VM 2018 men efter kvalet avgick han, för att flytta till Japan och ta över Yokohama F. Marinos som han ledde till klubbens första ligaguld på 15 år. 2021 tog han över Celtic, och motbevisade de brittiska tvivlarna som inte hade koll på vem denna australiensare var, han har tagit hem dubbeln (ligan + ligacupen) två säsonger i rad med Celtic. Är han redo för ett ännu större jobb nu?

Ralph Hassenhüttl, 55 år, arbetslös

Österrikaren gjorde sig ett namn i Ingolstadt, som han förde upp till Bundesliga för första gången i klubbhistorien 2015, och tog dem till en elfte plats där säsongen därpå. Därefter lämnade han för RB Leipzig som han ledde till andraplats i Bundesliga första säsongen, deras första i Bundesliga. Man slutade sexa året därpå men Hassenhüttl lämnade i maj då han inte var bekväm med att sitta kvar tills vidare med vetskapen om att Julian Nagelsmann skulle ersätta honom till sommaren. I december 2018 tog han över Southampton som då log sist i Premier League. Han räddade dem kvar, och nästa säsong slutade man elva trots en sensationell 9-0-förlust mot Leicester. Nästa säsong började fint, i november 2020 toppade man till och med Premier League-tabellen, men formen sviktade senare och man förlorade igen med 9-0, nu mot Manchester United, och slutade 15:e. Det gjorde man även följande säsong och i höstas fick Hassenhüttl sparken då man låg på nedflyttningsplats. Så resultaten i England var minst sagt upp och ner, mest ner, men i Bundesliga lyckades han väldigt bra och han står för en gegenpress-fotboll likt många tyskar. Den kan vara lättare att implementera hos Ajax än Southampton.

Jesse Marsch, 49 år, arbetslös

Amerikanen blev efter en spelarkarriär hemma i MLS assisterande förbundskapten till Bob Bradley i USA:s landslag. Sen blev han tränare i MLS, först för Montreal Impact och senare New York Red Bulls. Hos de senare passade hans fotbollsfilosofi in väl och efter goda resultat där kom han över till Red Bull-koncernens europeiska avdelning. Han assisterade nestor Ralf Rangnick, hjärnan bakom gegenpressing och läromästare till Jürgen Klopp, Thomas Tuchel med flera, i RB Leipzig 2018-19 innan han blev huvudtränare för Red Bull Salzburg. Med österrikarna vann han den inhemska dubbeln två säsonger i rad innan han 2021 var tillbaka i RB Leipzig, nu som huvudtränare. Men efter ojämna resultat lämnade han efter ett halvår. I februari 2022 tog han över Leeds efter Marcelo Bielsa. Även om han lyckades hålla klubben kvar i Premier League förra säsongen lyfte resultaten aldrig riktigt och han fick sparken tidigare i vår. En outsider till Ajax-jobbet, förmodligen inte högst på listan men en av de mer noterbara arbetssökande tränarna.

Pepijn Lijnders, 40 år, Liverpool

Holländaren började sin tränarbana tidigt i PSV:s ungdomssektion 2002. 2006 gick han till Porto och utvecklade under de kommande åren deras ungdomssektion. 2014 kom han till Liverpool och ingick först i Brendan Rodgers stab. Han blev kvar efter att Jürgen Klopp tog över och kom bra överens med tysken då de ser på fotboll på samma sätt. Våren 2018 lämnade han Liverpool för att ta över NEC, men fick sparken i maj av den då otåliga och dysfunktionella styrelsen efter att man förlorat i uppflyttningskvalet till Eredivisie. Han återvände till Liverpool och har varit Klopps närmaste man då de vunnit allt man kan vinna. Han har även skrivit en bok om Liverpools säsong 2021/22 — en bok som vissa menar hjälpt Liverpools motståndare lista ut dem och detta ska ha bidragit till Liverpools sämre säsong nu. Långsökt månne. Om Lijnders är intresserad av att bli huvudtränare skulle han vara ett intressant namn för Ajax. Hans korta tid vid rodret i NEC kan knappast hållas emot honom, han fick ingen riktig chans och har dessutom säkerligen utvecklats mycket sen dess.

Peter Bosz, 59 år, arbetslös

Mannen som väckte liv i Ajax när han 2016/17 med sprudlande offensiv fotboll tog klubben till Europa League-final. Lämnade sedan efter en intern konflikt, han och hans högra hand Hendrie Krüzen drog inte jämt med Dennis Bergkamp och Hennie Spijkerman som ingick i tränarstaben sen tidigare, och när Edwin van der Sar inte gick med på Bosz ultimatum att sparka Bergkamp och Spijkerman och låta honom formera en ny tränarstab drog Bosz till Borussia Dortmund. Där fick han sparken efter 163 dagar, en tumult tid då mycket behövde förändras i laget och efter en rätt fin inledning sviktade resultaten markant under hösten och Bosz fick gå i december. Ett år senare tog han över Bayer Leverkusen som låg nia när han tog över. Han förde dem till en fjärdeplats och Champions League-spel. Nästa säsong blev man femma och nådde cupfinal där man föll mot Bayern München. Efter en katastrofal vår säsongen därefter fick han sparken. I maj 2021 tog han över Lyon. 2021/22 slutade man bara på åttonde plats i Ligue 1, men nådde kvartsfinalen av Europa League. Men efter en dålig inledning på denna säsong fick han sparken i oktober. Det har med andra ord inte gått så bra för Bosz sen han lämnade Ajax. Med sin cruijffianska fotboll är han populär i Amsterdam, men stora frågetecken för hans resultat på senare tid och det faktum att han aldrig vunnit nåt som tränare förutom andraligan med Heracles 2004/05. Han känns lite som fattigmans Erik ten Hag. Lösa rykten gjorde tidigare gällande att Ajax kontaktat honom, men NOS som publicerat det tog snabbt tillbaka det då det var en obekräftad källa. Sen dess har rykten gjort gällande att Sven Mislintat vill plocka in en tränare utifrån, inte en holländare.

Pascal Jansen, 50 år, AZ

Jansen var tidigare Arne Slots assistent och fick ta över i AZ efter att Slot fått sparken i december 2020 för att ha fört samtal med Feyenoord. Resultaten under hans första tid som huvudansvarig var lite stormigt upp och ner, men han lyckades till slut leda laget till en tredjeplats i Eredivisie. Förra säsongen blev man femma och nådde åttondelsfinal i Conference League. Denna säsong nådde man hela vägen till semifinal i Conference League där West Ham blev för svåra. Och i skrivande stund med en ligaomgång kvar ligger man fyra med häng på tredjeplatsen Ajax innehar. Man har dessutom slagit både Ajax och PSV. Jansen är snarlik Slot och ten Hag i sin fotboll, klassiskt totalfotbollinspirerad offensiv fotboll. Men han är fortfarande något av en doldis, han skulle verkligen vara en outsider till Ajax-jobbet. Mer rimligt att han kanske följer Slots karriärväg och drar till Feyenoord om Slot går till Tottenham.

Wim Jonk, 56 år, Volendam

Cruijffian ut i fingerspetsarna. Installerades som chef för Ajax ungdomsakademi 2011 och ansvarade för att omstrukturera den utifrån cruijffianska principer. Under honom fostrades många fina talanger som Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui med flera. En spricka uppstod internt mellan honom och dåvarande sportchefen, slusken Marc Overmars, då Jonk ansåg att Overmars (på den tiden ofta dåliga) spelarköp stod i vägen för de egna talanger som fostrats i akademin. Overmars fick vd:n Edwin van der Sar på sin sida och hösten 2015 sparkades Jonk ut, vilket fick en ursinnig Johan Cruijff att ta sin hand från klubben då Jonk var den ende som jobbade efter hans vision. Efter Cruijffs död har Jonk tillsammans med Jordi Cruijff vakat över Cruijffs arv genom fotbollsskolan Team Cruyff. 2019 tog Jonk över som huvudtränare för sin hemmaklubb FC Volendam, och med ytterst begränsade resurser, ett ungt lag fyllt av spelare som inte ansetts bra nog för några av de stora holländska klubbarnas akademier, och sina cruijffianska ideal, ledde han förra säsongen Volendam upp i Eredivisie och denna säsong håller man sig mot oddsen kvar i finrummet. Skulle vara en dunderskräll om han kom tillbaka till Ajax i någon kapacitet, åtminstone nu.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-05-24 19:26:28
Author

Fler artiklar om Ajax