Januarifönstret: Christian Eriksens återkomst? Nya brassar på väg till Ajax? Premier League-lag rycker i Traoré
Får vi se Christian Eriksen i Ajax tröja igen?

Januarifönstret: Christian Eriksens återkomst? Nya brassar på väg till Ajax? Premier League-lag rycker i Traoré

Med januarifönstret öppet är övergångsryktena i full gång. Ajax-ikonen Christian Eriksen är i centrum för många av dem då Inter gjort klart att han är på väg bort från klubben vilket sporrat många rykten — bland annat om en potentiell återkomst i Ajax. I övrigt verkar det som att Ajax återigen är nere i Sydamerika och letar förstärkningar. Två Premier League-klubbar rycker också i Lassina Traoré, men Ajax vill inte låta honom lämna i januari i alla fall.

Läget i Ajax är förhållandevis lugnt just nu, kanske är det lugnet före stormen då januari blir en intensiv månad. På söndag återstartar ligan för Ajax del med De Topper, hemma mot PSV vilket blir ett högintressant möte och ett tufft test för Ajax som hade sviktande form i december. Innan januari är över ska man också spela säsongens första De Klassieker mot Feyenoord, möta AZ både i cupen och ligan och ha en tuff bortamatch mot Twente. Och det blir knappast lättare i februari när det bland annat vankas sextondelsfinal i Europa League mot Lille.

På transferfronten är det inget som just nu förefaller vara direkt på gång för Ajax, men gott om rykten florerar. De mest kittlande handlar förstås om Christian Eriksen. Eriksen har haft en tuff tid i Inter dit han kom från Tottenham i somras och efter en helt misslyckad höst är både han och klubben ense om att skiljas åt, det har Inters sportchef öppet kunngjort. Det har satt igång en mängd olika transferrykten förstås då 28-årige Eriksen fortfarande är en av världens bästa playmakers, en misslyckad höst i ett spelsystem som inte passat honom förändrar inte det. Det har ryktats om allt från Barcelona till Bayern München till en återkomst till Premier League — till en återkomst i Ajax. Eriksen kom till Ajax 16 år gammal 2008 och lämnade 2013 för Tottenham efter att ha haft stor del i tre ligaguld och ett cupguld för klubben. Att Ajax och Amsterdam betyder mycket för Eriksen är ingen hemlighet. Danska Ekstrabladet spekulerade häromdagen i att Ajax skulle kunna vara en dark horse i kampen om Eriksen, att efter den jobbiga tiden i Inter kanske det lockar extra mycket att komma tillbaka till en plats han är älskad på, ett lag han skulle ha en nyckelroll i som del av ett spelsystem som klippt och skuret för honom. Det som främst talar emot är förstås pengarna, hur Ajax ska ha råd med lönen, men Ekstrabladet menar att Ajax kanske kan hitta en kreativ lösning där i form av en bytesaffär med Inter, eller ett lån våren ut. Enligt italienska reportern GIanluca Di Marzio har Ajax och Wolverhampton varit i kontakt med Eriksens agent. Turkiske journalisten Ekrem Konur påstår att Ajax, Tottenham och Wolverhampton är med i racet om Eriksens signatur och att det finns en god chans att Eriksen återvänder till Ajax. Silly season-gurun Fabrizio Romano menar dock motsatsen och säger att Ajax inte varit i kontakt med Inter och att man tittar efter andra alternativ.

Erik ten Hag fick frågor om Eriksen när tv-kanalen NOS intervjuade honom i dagarna och ten Hag svarade: "Vem är inte ett fan av honom? En sån spelare har alltid ett extra värde, men i detta läge är det inget som är på gång."

De andra alternativen Romano nämner kanske syftar till de unga brassar som Ajax kopplats ihop med. Enligt De Telegraaf så har Sao Paulo erbjudit sin 20-årige anfallare Brenner till Ajax för en relativt låg summa på omkring 12 miljoner euro plus bonusar. Brenner har gjort 11 mål på 21 matcher i ligan för Sao Paulo denna säsong, och Ajax och Sao Paulo har förstås bra kontakter efter att både David Neres och Antony kommit till Ajax från klubben. Italienske journalisten Nicolo Schira skriver att Ajax är i långt gångna förhandlingar med Sao Paulo angående Brenner. Enligt honom har Ajax erbjudit 10 miljoner euro plus bonusar men Sao Paulo vill ha mer. Ett fyraårskontrakt ska ligga redo för anfallaren.

Den andra unge brassen det talats om är Grémios offensive mittfältare Jean Pyerre. Det är brasilianska tidningen Noticiario Tricolor som påstår att Ajax budat 20 miljoner euro för 22-åringen. Då det inte är något som tagits upp i holländsk press, och summan låter väl hög, får detta rykte tas med en nypa salt.

Ryktena som placerat Malmö FF:s succé-mittback Anel Ahmedhodzic i Ajax har svalnat av något på sistone. Det förefaller ligga närmare till hands att han går till en annan klubb, men än ska man inte helt räkna bort Ajax som en möjlig destination för honom. Han skulle onekligen vara en bra konkurrent för Perr Schuurs, något åtminstone många Ajax-supportrar vill ha in, frågan är om klubbledningen känner likadant.

Åt andra hållet så är det inte många rykten om spelare på väg bort från Ajax. Edson Álvarez kopplades samman med Valencia men de ryktena har bedarrat lite nu. Ett dagsfärskt rykte gäller dock Lassina Traoré. De Telegraaf skriver att Wolverhampton och West Ham båda är intresserade av centern, men att Ajax inte vill sälja honom i januari.

Det är inte bara spelare det ryktas om, både sportchef Marc Overmars och tränare Erik ten Hag är föremål för silly season-rykten. Det har tasslats om ett tag nu i flera olika medier att Overmars vill flytta vidare i sommar och flera storklubbar sägs vara intresserade av att rekrytera honom, han har i det förflutna tackat nej till Arsenal där han förstås firade stora framgångar som spelare. Nu talas det om en annan av hans gamla klubbar som spelare — Barcelona. Barcelona-baserade journalisten Gerard Romero skriver att Joan Laporta, som kampanjar för att återigen bli klubbpresident i Barca, blir vald har han tre namn på sin lista över potentiell ny sportchef varav en av dem en välkänd holländare...

Lösa rykten talar också om att Erik ten Hag kanske lämnar Ajax i sommar för tränarjobbet i Borussia Dortmund, och att klubben i så fall gärna vill att Overmars stannar längre för att överse rekryteringen av en ny tränare. Samtidigt kan det kännas något kontraproduktivt då ett namn som nämns allt mer som en möjlig efterträdare till ten Hag är Wim Jonk, och han lär inte återvända till klubben så länge Overmars är kvar. Wim Jonk som just nu gör väldigt bra saker med FC Volendam i Keuken Kampioen Divisie, revitaliserade Ajax ungdomsakademi efter Johan Cruijffs ideal under sin tid som akademichef i klubben fram tills han sparkades ut hösten 2015 efter ett infekterat bråk med Overmars, då Jonk menade att Overmars värvningar stod i vägen för talangerna som var på väg upp från hans akademi — Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt etc.

I övrigt kan noteras att det börjar se bättre ut på skadefronten i Ajax. Mohammed Kudus, Noussair Mazraoui och Jurriën Timber har alla tränat hela veckan. David Neres, Lassina Traoré och Brian Brobbey har saknats, men Ajax ska ha goda förhoppningar om att Neres ska kunna spela mot PSV på söndag.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-06 13:21:20
Author

Fler artiklar om Ajax