Kluivert, Winter, Heitinga nya ungdomstränare, trio backtalanger värvade
Jaap Stam lämnar Jong Ajax för nya äventyr och ersätts av gamle landslagskamraten Aron Winter.

Kluivert, Winter, Heitinga nya ungdomstränare, trio backtalanger värvade

Förberedelserna för nästa säsong är redan igång. Jaap Stam och Andries Ulderink har meddelat att de lämnar Jong Ajax i sommar. Mittfältslegendaren Aron Winter blir ny tränare för b-laget. Patrick Kluivert blir ny tränare för U19-laget, där han får träna sonen Justin. Även Johnny Heitinga och Richard Knopper är nya ungdomstränare. Ajax har även gjort klart med tre nya backtalanger för ungdomssidan.

Andries Ulderink och Jaap Stam meddelade redan i vintras att man lämnar Jong Ajax efter säsongen. Den tog slut förra helgen då man avslutade med att slå FC Den Bosch med 3-1. Talanglaget slutade på en 9:e plats i nästhögsta serien, ett gott betyg. Vart duon tar vägen nu är oklart men det ryktas om jobb i Eredivisie-klubbar. Stams gamla klubb Willem II, som riskerar att hamna i nedflyttningskvalet, lär vara ett alternativ.

Ny tränare för Jong Ajax blir Aron Winter. Mittfältaren lyftes upp i a-laget av Johan Cruijff 1986 och gjorde 187 matcher för Ajax fram till 1992 då han lämnade för äventyr i Serie A, först i Lazio och sedan i Inter. Han återvände sedan till Ajax där han avslutade karriären med 51 matcher 1999-2003. Det blev också 84 landskamper för mittfältaren som gjorde sig känd för sin goda speluppfattning som gjorde honom till en kreativ spelare framåt och en smart spelare bakåt. Han vann Eredivisie, KNVB Cup, UEFA-cupen och Cupvinnarcupen med Ajax, UEFA-cupen igen med Inter och var med och vann EM 1988 med Holland. Sin tränarkarriär inledde Winter som så många andra på Ajaxs ungdomsakademi. 2005-2009 var han både assisterande tränare för U19 och huvudtränare för U18. 2011-12 tränade han Toronto FC i MLS och sen 2014 har han varit förbundskapten för Hollands U19-landslag. Från ungdomslandslaget känner han flera av spelarna som han kan få träna i Jong Ajax. Winter känns som ett helgjutet val som ny tränare, och kanske ett alternativ som framtida huvudtränare i a-laget?

Patrick Kluivert är klar som ny huvudtränare för Ajax U19. Under Wim Jonks tid som akademichef hade man ingen fast huvudtränare utan flera ungdomstränare roterade för att spelarna skulle få lära sig av alla, enligt Cruijff-planen. Att man nu anlitar en fast tränare visar hur man rör sig från Jonks och Cruijffs vision trots att man menar att man håller fast vid planen. Kluivert, som sedan 2015 varit förbundskapten för Curacao har dess förinnan varit assisternade till Cruijffs nemesis Louis van Gaal både i AZ och landslaget, han har även varit assisterande i NEC och vunnit divisionen med Jong Twente 2011/12. Han kommer få träna sonen Justin i U19 som skrev på sitt första seniorkontrakt för någon vecka sen.

Sedan Johnny Heitinga lade skorna på hyllan i vintras han varit kvar i klubben som hjälptränare, nu är det klart med hans officiella nya roll. Han blir tränare på ungdomssidan. Även gamle mittfältaren Richard Knopper, som gjorde 67 a-lagsmatcher i Ajax, och Danijel Zenkovic, som tidigare jobbat i Sturm Graz och Red Bull Salzburg, är klara som nya ungdomstränare.

En trio nya spelare har även kommit in till ungdomssidan. Alla tre är lovande försvarstalanger, två kommer från ADO Den Haag och en från Excelsior. Danihlo Doekhi från Excelsior är 17 (fyller 18 i sommar) och den 190 centimeter långe mittbacken har redan fått debutera i Eredivisie med ett kort inhopp. Han kan även spela defensiv mittfältare. Från ADO Den Haag hämtas duon Pascal Struijk och Abdallah Aberkane. Struijk är 16, fyller 17 i augusti och kan spela mittback och vänsterback. Han är född i Belgien men är holländare. Aberkane är 16 och främst mittback men kan även spela ytterback på båda sidorna. Alla tre har spelat i ungdomslandslagen och blir välkomna förstärkningar. Doekhi hoppas på spel i U19 och kanske Jong Ajax medan de yngre är inställda på ungdomsakademin.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2016-05-06 16:04:42
Author

Fler artiklar om Ajax