Läget i Ajax: Rustar som aldrig förr
Ynglingen Noa Lang har imponerat på träningslägret, här i aktion mot Wolverhampton.

Läget i Ajax: Rustar som aldrig förr

?En ny säsong står för dörren då Ajax imorgon kliver in Champions League-kvalets andra omgång mot Sturm Graz. Hur är läget i laget?

Efter att den kaotiska och till mångt och mycket miserabla gångna säsongen var till ände fruktade man att Ajax skulle gå en helvetisk silly season till mötes då halva startelvan ryktades lämna. Men samtidigt som det – så här långt – varit förhållandevis lugnt gällande spelarförsäljningar har också sportchef Marc Overmars överraskat genom att ro i land flera starka värvningar som visar att Ajax storsatsar som aldrig förr för att återta tronen som Hollands bästa fotbollsklubb.
 
Justin Kluivert lämnade ja, för Roma. Han kan gå en stor framtid till mötes om det vill sig. Men med den hela den soppan visade Overmars och Ajax att man inte tänker låta Mino Raiola hunsa en när han spelar sitt sedvanliga rävspel för att casha in pengar. Ställer Raiola medvetet orimliga lönekrav för sin klient? Ja då får han väl dra då, inte mer med det. Hellre sälja spelaren som var lagets sjätte bästa den gångna säsongen än avlöna honom som den bäste och rucka på harmonin i laget.
 
Men sen då? Hakim Ziyech, som alla räknat bort som förlorad för Ajax, är fortfarande kvar i laget än så länge. Förmodligen kommer han försvinna ändå men en övergång har inte materialiserat sig lika enkelt som många kanske trodde. Matthijs de Ligt? Halva fotbollseuropa har ögonen på honom, men de Ligt själv har sagt att det varit ”förvånansvärt tyst” kring honom. Lösa rykten i tabloider som vanligt men inget konkret. Frenkie de Jong? El Mundo Deportivo skriver i tid och otid om Barcelonas intresse men Frenkie själv har slagit bort det och sagt sig vara fullt inställd på att stanna i Ajax. Donny van de Beek, rödvitrandig in i själen, har hamrat fast han definitivt kommer stanna. David Neres? Ajax nobbade ett storbud från Borussia Dortmund i våras, vilket irriterade Neres, men sen dess har det i stort sett varit tyst. Kasper Dolberg? Helt inställd på att stanna och studsa tillbaka efter ett svårt 2017-18 där han kämpade med skade- och formproblem. André Onana? Nobbade själv en transfer i vintras, nu tyst runt honom.
 
Det är fortfarande lång tid kvar tills transferfönstret stänger och mycket kan fortfarnde hända. Men så här långt för Ajax en ypperlig silly season. För vilka förstärkningar! Overmars smygstartade redan i vintras när han säkrade upp signaturer från burkinesiske yttertalangen Hassane Bandé från Mechelen och Perr Schuurs, Hollands kanske näststörsta mittbackstalang (efter Matthijs de Ligt) från Fortuna Sittard. Och förstås argentinske vänsterbacken Nicolás Tagliafico och danske högerbacken Rasmus Nissen Kristensen från FC Midtjylland som till skillnad från Bandé och Schuurs anslöt redan i vintras och nu har spelat in sig i laget och kommit till rätta i Amsterdam innan man nu kunnat gå loss på en hel försäsong med laget. Overmars fortsatte med att strax innan säsongsslutet säkra upp Zakaria Labyad, en offensiv mittfältre/ytter som Erik ten Hag känner väl från sin tid i Utrecht. Sen lade han i en ny växel och rodde i land två klassvärvningar i Dusan Tadic och Daley Blind. Två spelare som båda håller landslagsklass, båda kan dominera Eredivisie, båda kan prestera på hög nivå på flera olika positioner och båda kan bli absoluta nycklar i Ajaxs mål att vinna Eredivisie och spela Europaspel i höst.
 
För det är det som är målet, som Ajax går stenhårt för. Det är det man rustat för och det man förbereder sig för nu. Marc Overmars har sagt det själv: Man vill bli i Holland vad Bayern München är i Tyskland. Man har resurserna för det, det handlar bara om att ta tillvara på dem på rätt sätt. Resultaten i träningsmatcherna är långt ifrån glimrande – 7-0 seger mot amatörlaget VVSB, förlust 1-3 mot FC Nordsjælland, kryss 1-1 mot Steaua Bukarest, förlust 1-3 mot Anderlecht, kryss 1-1 mot Wolverhampton, förlust 0-2 mot Walsall. Förvisso har förlusterna varit när man mönstrat ett b-betonat lag, men ändå. Dock ska det kommas ihåg att resultaten i träningsmatcherna inte är det viktigaste, att Ajax först nu har fullt manskap efter VM och allt, och att träningsmatcherna under Peter Bosz såg liknande ut. Allvaret har inte börjat än.
 
Det intressanta, och viktiga, är att se hur Erik ten Hag arbetar när han får en hel försäsong på sig att sätta sin prägel på laget. Han fick ta över mitt under säsongen och våren blev allt annat än bra, men vi kan inte döma ut honom än. Nu får han en chans att forma laget mer som han vill. Taktiskt så har ten Hag berättat att man kommer fortsätta med 4-3-3 eller 3-4-3 men vill fokusera på att vidareutveckla rörelsen mellan positioner, man vill att en mittback ska kunna kliva upp och ansluta till mittfältet för att öka trycket, pressen framåt och förbättra bolltransporten mellan lagdelar. En annan tendens som märkts i träningsmatcherna är att ytterbackarna kommit in längre i banan och blivit lite mer som de inverterade ytterbackar Pep Guardiola använde sig av i Bayern München (när ten Hag tränade deras reservlag), ett syfte med det är att laget blir mindre sårbart på omställningar då.
 
Många talanger har varit med på a-lagets försäsong, där särskilt tre stycken utmärkt sig: 20-årige mittfältaren Carel Eiting, 19-årige mittfältaren/yttern Noa Lang och 16-årige mittfältaren Ryan Gravenberch. 20-årige Eiting är en defensiv mittfältare som utmärkt sig som en av Jong Ajaxs bästa spelare i två säsonger och förra säsongen debuterade i a-laget men väntar fortfarande på sin verkliga chans där. Kanske får han den nu, han har imponerat i alla träningsmatcher med sin klokhet, speluppfattning och passningsspel som passar utmärkt in i ten Hags taktik. Lang tog stora kliv i sin utveckling förra säsongen och var nära att få debutera i a-laget på våren men en skada kom i vägen. Han kom tokmotiverad till försäsongen och visar verkligen att han vill ta en plats i a-laget nu. Lang, uppväxt i Rotterdam men fanatisk Ajax-supporter sedan barnsben, bytte som 14-åring spel i Feyenoords akademi mot Ajaxs som han alltid drömt om. Han är i grunden en offensiv mittfältare men har mer och mer använts som ytter på senare år och det är som vänsterytter han nu utmärkt sig på försäsongen med a-laget. Kreativ, teknisk och avig. 16-årige Gravenberch mottog Abdelhak Nouri Trofée i våras som den akademispelare som tagit störst kliv i sin utveckling det gångna året, och han fortsätter bara gå från klarhet till klarhet. Han knackar redan på dörren till a-laget efter att i match efter match på träningslägret varit en ljusglimt. Smart, teknisk, noggrann i passningsspelet, kreativ och dessutom välväxt så han utan problem kan ta för sig mot äldre motståndare.
 
Tyvärr har försäsongen också inneburit en ny allvarlig skada på en Ajax-spelare, den här gången den nye yttern Hassane Bandé som bröt benet och slet av ledband i knäet i träningsmatchen mot Anderlecht. Han kommer bli borta åtminstone året ut. I övrigt är skadeläget så att kapten Joél Veltman som i våras slet av korsbandet siktar in sig på comeback tidigt 2019 medan de två andra korsbandsskadade spelarna, Vaclav Cerny och Daley Sinkgtaven båda siktar på comeback tidigare än så. Cerny som för övrigt överlåtit sitt nummer 17 till Daley Blind som ju hade det tidigare i Ajax. Cerny har istället återtagit nummer 32 som han hade när han debuterade i a-laget.
 
Bandé är skadad, Tadic var i träning med laget för första gången igår (pga semester efter VM) och Labyad är avstängd i en Europa-match (släpar kvar från Utrecht-tiden) vilket gör att Noa Lang mycket väl kan få spela från start imorgon mot Sturm Graz. Det är lite marigt att spekulera kring startelvans utformning då de andra VM-spelarna (Tagliafico, Schöne, Dolberg, Ziyech) också hade senare semester och därför inte är i lika bra form som övriga spelare (även om de varit igång något längre än Tadic). Även Blind är ett frågetecken, han har tränat med laget sen förra veckan och gjorde 45 minuter mot Wolverhampton men har själv erkänt att han inte är helt hundra än. André Onana i mål är givet, och Matthijs de Ligt i mittlåset. Maximilian Wöber har dragits med en småskada på försäsongen så frågan är om inte Blind ändå startar bredvid de Ligt. Tagliafico har varit igång längst av VM-spelarna och gjort träningsmatcher så han lär starta på vänsterbacken. Till höger blir det antingen Rasmus Kristensen eller Noussair Mazraoui. På mittfältet ser trion Frenkie de Jong, Carel Eiting och Donny van de Beek både trolig och lockande ut, de tre trivs ihop, hittar varandra väl och har haft lekstuga ihop i Jong Ajax tidigare. David Neres på högeryttern är given. Dolberg eller Klaas-Jan Huntelaar som center beroende på Dolbergs fitness. Och så då Lang eller Tadic som vänsterytter.
 
Hela Ajaxs transferfönster så här långt, inklusive Jong Ajax:
 
In:
 
Hassane Bandé Mechelen
Perr Schuurs, Fortuna Sittard
Zakaria Labyad, FC Utrecht
Dusan Tadic, Southampton
Daley Blind, Manchester United
 
Ut:
 
Justin Kluivert, Roma
Deyovaisio Zeefuik, FC Groningen
Norbert Alblas, klubblös
Peter Leeuwenburgh, klubblös
Mitchell Dijks, Bologna
Amin Younes, Napoli
Nick Viergever, PSV
Mateo Cassierra, FC Groningen (lån)
Zian Flemming, PEC Zwolle
Darren Sidoel, Reading
Léon Bergsma, AZ
Vince Gino Dekker, AZ
Mauro Savastano, AZ
Terry Lartey Sanniez, NEC
Danilho Doekhi, Vitesse
Reda Boultam, Cremonese
Mees de Wit, Sporting Lissabon
 
Den officiella a-lagstruppen just nu:
 
2. Rasmus Nissen Kristensen, högerback
3. Joël Veltman, mittback
4. Matthijs de Ligt, mittback
5. Maximilian Wöber, mittback
6. Donny van de Beek, mittfältare
7. David Neres, högerytter
8. Daley Sinkgraven, vänsterback/mittfältare
9. Klaas-Jan Huntelaar, center
10. Hakim Ziyech, mittfältare
11. Dusan Tadic, mittfältare/ytter
12. Noussair Mazraoui, ytterback/mittfältare/ytter
15. Carel Eiting, mittfältare
17. Daley Blind, mittback/vänsterback/mittfältare
18. Hassane Bandé, ytter
19. Zakaria Labyad, mittfältare/ytter
20. Lasse Schöne, mittfältare
21. Frenkie de Jong, mittback/mittfältare
22. Benjamin van Leer, målvakt
23. Siem de Jong, mittfältare/center
24. André Onana, målvakt
25. Kasper Dolberg, center
26. Kostas Lamprou, målvakt
27. Perr Schuurs, mittback
28. Luis Orejuela, högerback
32. Vaclav Cerny, ytter
34. Abdelhak Nouri, mittfältare
 
Spelare som gjort försäsongen med a-laget men inte tilldelats tröjnummer än:
 
Dominik Kotarski, målvakt
Stan van Bladeren, målvakt
Navajo Bakboord, högerback
Sven Botman, mittback
Mitchel Bakker, vänsterback
Ryan Gravenberch, mittfältare
Dani de Wit, mittfältare
Victor Jensen, mittfältare
Noa Lang, mittfältare/ytter
Dennis Johnsen, ytter
Kaj Sierhuis, center
 
Av dem är det då Lang som ligger närmast till, före Bakker, Sierhuis, Gravenberch, de Wit och Johnsen där de två sistnämnda debuterade i a-laget förra säsongen och de två förstnämnda satt med på bänken flera gånger och var mycket nära att få debutera (Sierhuis så nära att han stod redo att hoppa in mot Groningen när Veltmans utvisning förändrade planerna).
 
På onsdagkvällen går alltså Ajax in i Champions League-kvalet mot Sturm Graz, första matchen spelas inför en fullsatt Johan Cruijff Arena, returen om en vecka i Österrike. Det segrande laget får möta Standard Liège i nästa runda (som bekant mötte Ajax just Standard i gruppspelet av Europa League 2016-17 och vann hemma och spelade oavgjort borta den gången), förlorarna får fortsätta i Europa League-kvalet och där möta antingen Dundalk eller AEK Larnaca.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-07-24 13:57:19
Author

Fler artiklar om Ajax