Lagbanner
Groupama Stadium, 2024-09-26 21:00

Lyon - Olympiakos

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Kom igen....

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos

När denna matchen blåses igång så är det 896 dagar sedan OL spelade i Europa senast. Det var i kvartsfinalen i EL, en match där West Ham vann med 3-0. Pga händelser efter den matchen, så straffar UEFA OL med att stänga en stor del av läktarna (kurvorna). 28.500 platser finns tillgängliga, 900 av dem är för grekiska supportrar. Denna torsdagen så möts OL och Olympiakos för sjunde gången. OL leder statistiken med 4 segrar och två förluster.

Når slutsignalen löd efter den förra ligasäsongen så mådde OL-fansen ganska gott. Vi hade på ett mirakulöst sätt tagit oss ut i Europa igen. Så kom sommaren, med mycket aktivitet. Vi hade ett EM, och ett OS där bl.a vår kapten tog ett OS-silver. Vi gick igenom ett transferfönster som väckte oro hos OL-fansen. Vi köpte för mycket, och för dyrt, och inte vad vi behövde, och vi lyckades inte göra oss av med alla de "oönskade". 

Så började säsongen och vi är tillbaka i nästan samma sits som när säsongen 2023-24 började. Hur är det möjligt?
Det finns mer.
John Textor som under sommaren varit aktiv med att försöka sälja sina aktier i Crystal Palace och sen köpa Everton, ser ut att bli blåst på den affären. Everton köps troligen av Friedkin-gruppen som även äger Roma.

Textor och hans Eagle Group gick på måndagen ut med att man har brist på pengar! Man har svårt att betala sina leverantörsskulder och John Textor kommer att tillföra laget 40 m€ snarast och man kommer att inleda diskussioner som möjligen skulle kunna leda till en frivillig avgångsplan för omkring 90 personer som jobbar på OL.
Det finns mer än 600 anställda och sedan LDLC Arena, multifunktionshallen med 12 000 till 16 000 platser på OL Vallée-platsen, och OL-damklubben har sålts under de senaste månaderna så skulle skulle 73 tjänster kunna dras in och tjugo personer kan byta uppdrag för att få tillbaka personalstyrkan till runt 500 anställda.
Generaldirektören för OL, Laurent Prud'homme, presenterade detta för de anställda på måndagen, och påminde om att OL under de senaste fem åren har förlorat mer än 300 m€, vilket är "mer än vad klubben har genererat i vinst sedan den skapades” 1950.

Mitt i denna röran och oron så ska vi nu spela i Europa League, och i första matchen så tar OL emot det grekiska laget Olympiakos på Groupama Stadium.

Matcherna och speldatum i gruppspelet:

26/09 Lyon vs Olympiakos
03/10 Rangers vs Lyon
24/10 Lyon vs Besiktas 
07/11 Hoffenheim vs Lyon
28/11 Qarabag vs Lyon (18:45)
12/12 Lyon vs Eintracht Frankfurt
23/01 Fenerbahçe vs Lyon (18:45)
30/01 Lyon vs Ludogorets

Lyon
Kommer från en hemmamatch mot OM, en match som slutade 2-3 till OM. Marseille fick en back utvisad i 5:e min. och det var nog deras lycka? 
Jag har läst en hel flock med förklaringar till varför vi förlorade. Fel på försvaret, fel på mittfältet, fel på anfallet och fel på Sage. Fel på Textor som inte var närvarande.
Trots att vi hade 7 klara målchanser så gjorde vi bara 2 mål.
Så jag kan väl få bidra med mina tankar/teorier?

Detta är det närmaste ett derby som OL kan komma efter att ASSE åkte ner i L2 för några år sedan (dom är ju tillbaka nu). Rivaliteten mellan OL och OM är väl känd, särskilt efter händelserna för ett år sedan. 
OL har alltid haft en tendens att bli övertända i sådana här matcher. Jag minns för många år sedan en Vercoutre som fick rött kort sittandes på bänken. Antho Lopes (som f.ö hyllades av Bad Gones på läktaren under matchen) har blivit utvisad och matcher har blivit avbrutna. 
I söndags såg jag ett febrilt OL, springa som yra höns i sin gigantiska iver att straffa ett OM, som hade en man mindre på planen. 
Att få en man utvisad är inte alltid en nackdel. Inte om resterande 10 man är tillräckligt motiverade. Det har hänt förr! Det är bara att gratulera De Zerbi!

Jag såg också en kapten Lacazette som försökte få laget att sakta ner och koncentrera sig...."Calma, calma…" till ingen nytta, ingen lyssnade. Laget hade behövt en typ "hare" som kunde kontrollera tempot.
Inte vet jag huruvida jag har rätt, men det var min känsla, och i brist på teknisk kunskap så ser jag på fotboll baserat på min känsla. 
De som mötte Pierre Sage dagen efter, sa att hans reaktion var häpnad! 
Han sitter inte på pottan än, men de två närmaste matcherna (Olympiakos, Toulouse, denna veckan) kommer att bli viktiga. 

Men nu blir det iaf lite tuffare för Pierre Sage. Han är nu i en situation som han ville undvika genom att truppen är för stor. Saïd Benrahma gillade inte att få sätta sig på läktaren, Georges Mikautadze behöver speltid och att få göra mål. 
Enligt rykten under veckan så är Zaha inte särskilt träningsvillig? 
Media är väldigt snabba med att dra fram skit, t.ex så säger man att Antho Lopes som fortfarande sitter på "loftet" och inte är anmäld till spel i EL, håller på att "förgifta" omklädningsrummet.

- Det kommer att vara viktigt att ge framtidsutsikter till de som spelar/spelat lite, säger Pierre Sage. Den här match-serien kommer vid rätt tillfälle, det börjar bli jobbigt för vissa att inte få spela. 

Rayan Cherki som suttit på "loftet" i nån månad, kom tillbaka till laget, och kom in och gjorde mål! 
Några minuter senare så gjorde OM mål. 

Scenariot utlöste ett gnäll från Cherki:
- Det är synd. De har varit tio sedan den 5:e minuten. Vi har lett i åratal här och vi går bara bakåt. Hela tiden, igen. Matchen går över. Vi har 3 500 möjligheter och trots det går vi bara bakåt. Om vi ??efter ett tag vill vara ett fantastiskt lag måste vi, när vi leder, begrava lagen som kommer hit. Sätta 1, 2, 3, 4, 5. De går därifrån med de tre poängen, de ser bra ut. Vi går därifrån med noll poäng. 
Mycket märkligt från en spelare som kritiserats för att inte vara en lagspelare!
Det är bara att sätta fart då Cherki, upp till bevis!

Lacazette var Sage's bisittare inför den kommande matchen mot Olympiakos: 
- Vi var mer än upprörda efter matchen mot OM, vi var besvikna på oss själva, jag först och främst, vi hade känslan av att ha missat något stort. Vi måste gå vidare och den här matchen är intressant för oss, det är Lyons återkomst till Europa och vi vill börja bra inför vår hemmapublik.
Lacazette är medveten om att han just nu saknar framgång framför mål, och effektivitet. Men säger att han hade samma brist på effektivitet förra året.
 
- Europaspelet är alltid ett nöje, en källa till stolthet, säger Lacazette. Det var länge sedan jag spelade det, jag är glad och exalterad över att vara tillbaka i Europa. Vi ser verkligen fram emot det, det är verkligen den känslan jag får från gruppen. Det finns spänning!
Han menar också, apropå jämförelserna mellan starten av denna och förra säsongen, att vi är närmare att göra mål denna säsongen än i början av förra säsongen. 

Moussa Niakhaté som skadades före matchen mot OM sades vara ok på onsdagsmorgonen. Men efter träning hade han känning av sin muskelskada igen. 
Man menar att Pierre Sage nu kan komma att överge 3-5-2-spelet? Men blir det 4-3-3, 4-2-3-1 eller 4-4-2? Samtidigt så säger Sage att Lyons spel är baserat på att spela med yttrar. 
 
Kallad trupp HÄR

Möjlig startelva:
Perri - Tagliafico, DCC, Mata, AMN - Tolisso, Matic, Veretout - Fofana, Lacazette, Nuamah/Cherki

Olympiakos
Är ett lag som jag har väldigt lite koll på. 
Jag har lärt mig att man vann Conference League förra säsongen genom att slå ut Fiorentina.
Jag vet också att man ligger 3:a i tabellen, 3 poäng bakom PAOK. Man började säsongen med tre vinstmatcher och sedan kom en oavgjord match mot Panaitolikos och i söndags blev det en bortaförlust mot Aris. 

Förra gången Olympiakos mötte en fransk klubb (för två säsonger sedan) så besegrades man två gånger av FC Nantes i gruppspelet i Europa League (0-2, 1-2).

I Olympiakos fattas fd. Monaco-spelaren Gelson Martins (armskada) samt den grekiske landslagsmannen, yttern Georgios Masouras (hälsenan).

Kallad trupp HÄR.

Möjlig startelva:
Tzolakis - Ortega, Carmo, Ntoi, Costinha - Stamenic, Hezze - Velde, Chiquinho, Rodinei - El-Kaabi

Domarteamet kommer från Belgien och huvuddomaren heter Lawrence Visser. 

Avspark torsdag kväll kl. 21.00.
EL-matcherna visas på Disney Plus. 

Allez Les Gones, AHOU!

Birgitta Malmborg2024-09-26 11:55:00
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför L'Olympico: Lyon - Marseille