Lagbanner
Parc Olympique Lyonnais, 2021-10-30 21:00

Lyon - Lens

Inför: Lyon - Lens
Slimani är tillbaka

Inför: Lyon - Lens

Nu har vi två hemmamatcher framför oss. En i ligan och en i EL. Den här matchen (som blir Lyons 140:nde på GS) mot Lens är skrämmande. Dels för att Lens imponerar, dels för den kollaps som drabbade Lyon i matchen mot Nice. Vad sjutton var det som hände?

Laget tappade koncentrationen. Det är vad som hände enligt Bosz. Det är ju inte första gången.
Det hände bl.a i januari i år, i vår förra hemmamatch mot Lens. Det stod 3-0 ända tills minut 56. Då gjorde Lens Sotoca 3-1. I minut 89 gjorde Lens Doucouré 3-2. Den gången slutade det så och vi vann. Det är, som bekant, inte alltid det slutar så bra!

Det tog mig flera dagar efter matchen mot Nice, innan jag orkade kolla efter nyheter om laget. 
För mig var förlusten en riktig käftsmäll, och på nytt så har skräcken för att förlora igen, ökat rejält. 
Peter Bosz säger, inför denna matchen mot Lens, att vi inte får glömma våra första 80 minuter mot Nice! 
Och det är ju rätt. Man ska tänka positivt. Men det är lättare sagt än gjort. Jag hoppas att spelarna klarar det bättre än jag!  

Inför matchen mot Nice så sade Peter Bosz (apropå starten mot Sparta Prag förrförra torsdagen, där vi började med att ligga under med 2-0 i sgs hela första halvlek):
- Att missa starten som vi gjorde på torsdagen, det kan hända så klart, men jag skulle vilja att vi verkligen spelar i 90 minuter! Vi har redan gjort det den här säsongen. Vi har fortfarande mycket arbete, vi har redan gjort stora framsteg sedan säsongsstart, men vi måste fortsätta!

Nu trodde ju jag, och säkert de flesta med mig, att det verkligen var vad som hände i matchen mot Nice. Vi spelade härlig fotboll och jag mös, njöt och jublade om vartannat. 
Galtier gjorde sen sina byten, och tog in 3 par pigga ben i min.67. I min. 80 kom Nice första mål, 12 min. senare var Lyons förlust ett faktum. 
Så vad hände, inte enbart koncentrationen tror jag.

Sidney Govou
Enligt Sidney Govou så gjorde inte Peter Bosz några byten pga att det inte fanns något bättre på bänken att byta in! 
Dessutom så menar Govou att Bosz, genom det förtroende han har för sin trupp, tänkte att det skulle kunna hålla 10 minuter till. 
Det var en felkalkyl, något som Bosz också står för.

Man måste alltid vara fokuserad på det man ska göra, speciellt som Peter Bosz sätt att spela, kräver konstant koncentration, säger Govou. 
Tekniskt sett är de kapabla. Mentalt är det lite annorlunda. 

Jag såg det pratas på sociala media om att bänken var nervös, och först så förstod jag inte riktigt varför? 
Men om jag ska våga mig på en gissning så tror jag att den del av truppen som spelat under Rudi Garcia upplevde någon slags deja vu? 
Vi hade chansen att klättra upp rejält i tabellen och närma oss vårt mål, podiet! 
Med facit i hand så hade vi i skrivande stund legat 4, och i denna matchen mot Lens så hade vi väl spelat om andraplatsen .... och allt låste sig!

Peter Bosz:
- Jag vet att det bara är poäng som räknas, att vi bara ligger 9:a och att det vi gör inte räcker för att gå högre. Vi måste lära oss de sista minuterna. När vi är trötta gör vi misstag. Men spelarna måste anpassa sig till vårt system, säger Bosz, som anser (och jag håller med) att hans lag spelar bättre och bättre.
- Vi måste vara fokuserade till slutet och absolut övervinna denna brist på koncentration. Vi måste, äntligen, spela 90 minuter, eller till och med lite mer.
(Mmm, 120 min. har jag faktiskt sett någonstans...)

Något fattas och värre blir det
Jag har sagt det tidigare, trots mina taktiskt usla kunskaper, så har jag en känsla, och den är, och har varit denna hösten, att truppen är för liten, något fattas!
  
Tino Kadewere har sammanlagt 184 minuter spelade denna säsongen. 
Han har sgs ingen speltid alls pga skador och operation. Han behöver komma igång och han ville spela. Men efter Nice första mål så tappade Kadewere nerverna och tvåfotaren var ett faktum, liksom 10 man på plan. 
JMA berättade dessutom för några dagar sedan att Kadewere på matchdagens morgon, återigen fått ett dödsbud från släkten.... 
Kadewere är nu avstängd i 3 matcher (Lens, Rennes, Marseille)! Han är däremot tillgänglig i EL. 

På bänken satt endast två offensiva spelare, Shaqiri och Cherki. 
Shaqiri kom in sent i truppen i somras, Bosz säger att han inte tvivlar på Shaqiri men faktum är ju att han inte är 100-procentig och han har ännu inte hittat sin rätta position.
 
Cherki? Ja, inte vet jag vad som pågår, men det finns några "småfåglar" som kvittrar om uteliv och dricka i veckorna? Inte har han då presterat särskilt mycket i A-laget, trots att han anses vara supertalang? Min mening är även att om Cherki varit "en klippa" så hade Bosz använt honom. För att han är en sådan tränare, det är ju därför han är i Lyon nu!
Det enda Bosz kunde göra mot Nice, var att försöka spika igen, genom att ta in de mest kvalificerade, och det var Mendes, som varit tveksam i stort sett hela säsongen, och Diomandé. 

Utöver allt annat så har nu OL släppt en kommuniké om Jeff Reine-Adelaïde. 
Denne förväntades vara tillbaka i november. Det blir inte så. 
Enligt Bosz så har han jobbat hårt på träningarna, men känt smärta i sitt knä. 
OL säger att "det finns en försening av benläkningen i hans vänstra knä".
Han beräknas nu inte vara tillbaka förrän till, eller efter, jul!

Paqueta stod över träningen på torsdagen och orsakade en aning panik hos fansen. Men infon om Paqueta var till slut att han fått avstå pga att han kände sig lite trött. Han är en av de sex mest använda OL-spelarna denna säsongen och den som haft mest restid och därmed kortast återhämtningstid. 
I en intervju i veckan sade han:
- Jag är väldigt nöjd med det jag just nu upplever i Lyon, denna värme, denna kärlek hos Lyonpubliken. Det ger mig mer ansvar och jag känner att för varje match har jag lite mer ansvar. Jag kommer alltid att göra mitt bästa för att nå våra mål. Jag förstår allmänhetens kärlek till mig, men jag kan inte mäta storheten i denna kärlek Det ger mig gåshud när jag är på planen. Jag är 100% dedikerad, jag ger allt och jag kan bara tacka dem för det!
Han har tack vare sina utmärkta prestationer med OL, återigen kallats till Brasilien under nästa landslagsuppehåll.

Lyon
Trillade iom förlusten mot Nice, ner på tabellens 9:e plats.
Där ligger man med sina 16 poäng, 12 poäng bakom PSG, och 5 bakom Lens.
OL har lyckats skrapa ihop 6 röda kort den här säsongen. Alldeles för mycket! 
Precis som Bosz sa inför denna matchen:
Det är inte normalt att avsluta nästan hälften av matcherna sedan säsongsstarten (6 av 14, alla tävlingar) med en spelare mindre på planen!

Med 16 insläppta mål på 11 matcher, inklusive sju på hemmaplan, så ligger Lyons försvar på 12:e plats i den defensiva tabellen i Ligue 1. 
Anfallet ligger på 5:e plats med 18 gjorda mål. 
Anthony Lopes är också den målvakt som gör flest räddningar(39), ett tecken på att han får för lite hjälp av sin backlinje. 

Slimani är tillbaka. Halleluja?
Pollersbeck är skadad och ersätts av Barcola. 

Kallad trupp:
Lopes, Barcola, Bonnevie - Malo Gusto, Dubois, Boateng, Da Silva, Denayer, Diomande, Emerson, Henrique - Caqueret, Guimarães, Thiago Mendes, Keita, Aouar, Paquetá, Shaqiri - Cherki, Slimani, Toko Ekambi

Möjlig startelva:
Lopes - Dubois(c), Boateng, Denayer, Emerson - Caqueret, Guimarães - Shaqiri, Aouar/Paqueta, KTE - Slimani/Paqueta

Lens
Lens (med smeknamnet Blood and Gold) slutade 2:a i Ligue 2 när pandemin avslutade säsongerna för den franska fotbollen på våren 2020. 
Därmed gick man upp i Ligue 1 och slutade 7:a säsongen 2020-21. 
Lens ligger nu, vid denna, den 12 omgångens inledning, på tabellens andra plats, 7 poäng bakom PSG. 
Jag noterar att Lens fem första matcher denna säsongen slutade med tre oavgjorda och två vinster. De sex senaste har slutat med fyra vinster och två förluster. 
Avmattning? Önsketänkande!?

Laget tränas av Franck Haise. Denne kom från Lorients reserv- och A-lag till Lens 2017. Där tränade han först reservlaget och, sedan mars 2020, Lens A-lag. Denna matchen blir hans 50:nde som tränare för Lens. 

Möjlig startelva:
Leca - Gradit, Danso, Medina - Clauss, Doucouré, Fofana, Frankowski - Kakuta - Kalimuendo, Sotoca

Domaren i denna matchen blir Mikael Lesage. Han har dömt Lyon i 4 matcher på GS. Lyon har vunnit 3 av dem och spelat oavgjort i en. Han har endast delat ut 7 gula kort i dessa matcher och aldrig nåt rött. Något att vara tacksam för nu när vi tycks dra till oss röda som bin drar till sig honung.  

Avspark lördag 21.00
SportExpressen visar L1.

Allez Les Gones, AHOU!

Källa: Le Progrès 
 

Birgitta Malmborg2021-10-30 00:04:11
Author

Fler artiklar om Lyon