Marcel Koller i en intervju inför EM
Marcel Koller (till höger i bild) planerar inför sommarens stora fest i Frankrike.

Marcel Koller i en intervju inför EM

Efter att ha lett Österrike genom EM-kvalet utan förluster är Marcel Kollers manskap en het kandidat till sommarens stora överraskning.

Schweizaren Marcel Koller tog över det österrikiska landslaget år 2011. Sedan dess har han lett laget till 21 vinster, sju oavgjorda och tio förluster. Nu står Koller inför sitt första stora mästerskap. I denna intervju från ÖFB delar Koller med sig utav sina tankar inför sommarens mästerskap i Frankrike. 


Vad är möjligt i eran grupp. Med Portugal borde man kämpa om plats ett före Ungern och Island?
 
Det är självklart alltid en hypotes. I praktiken ser det oftast annorlunda ut. Säger vi såhär: Det är för oss bättre att vi är i denna grupp. Det hade kunnat blivit en obekvämare grupp, men det tänker även våra motståndare Island, Ungern och självklart Portugal också.
 
Vad skulle du definiera som framgång under sommarens EM-slutspel i Frankrike?
 
Man kan se små steg som framgångar, tillexempel att vi kvalificerar oss till åttondelsfinalen. Då beror det på motståndet vi får. Med en liten gnutta tur kan vi gå vidare, med lite otur kan vi åka ut. Du kan ge allt men ändå förlora, det är problemet i fotboll. Jag vill inte definiera framgång med en bestämd placering, det leder inte till något.
 
Hur förbereder ni er inför turneringen?
 
Jag har sett 62 matcher från våra motståndare och förbereder mig så mycket som det är möjligt. Du behöver även tur i en turneringen, så att bollen rullar din väg. Det finns extremt många saker som man inte kan planera. Dagsformen eller om en försvarare står där, en målvakt får ett skott på sig, det är alla saker som man inte kan påverka. På pappret kanske du blir bättre uppskattad än vad du är, bara på grund av att man drogs ut ur pott två. Men det betyder inte att man kommer vinna gruppen. Dessa tre matcher kommer bli väldigt svåra. Men det är självklart vårt mål att klara gruppspelet och nå åttondelsfinalen.
 
Vilket recept kommer ni använda mot Portugals superstjärna Ronaldo?
 
Vi har redan spelat mot lag som har superstjärnor - som tillexempel Zlatan Ibrahimovic eller Neymar. Det är viktigt att man jobbar som ett kollektiv, en enskild spelare klarar inte att hantera sådana spelare. Det måste finnas en säkring, där alla jobbar tillsammans och täcker uppvarandra.
 
Vad betyder plats 11 i FIFA’s världsranking för dig?
 
För mig säger plats 11a en hel del, trots att den enbart bekräftar en viss periods nivå. Nu gäller det att visa att vi kan hålla den nivån. När jag började som tränare här 2011, var vi på plats 72. Det tar vi med oss som ett erkännande och även på sättet som vi tog oss igenom EM-kvalet, visar på att vi har närmat oss världseliten.
 
Hos det österrikiska fansen råder just nu stor EM-eufori. Kring 300.000 österrikare har anmält intresse till att få EM-biljetter. Är denna entusiasm motiverad?
 
Jag tycker den är väldigt motiverad och super. Det är viktigt för människorna att de har glädje med landslaget. Men om några tror att vi kommer bli Europamästare eller kommer till semifinalen så har de för stora förhoppningar. Jag har ändå varit här nu i fyra och ett halvt år, så jag vet att österrikarna tittar gärna längre fram än vad man är.
 
Vad skulle de stora förväntningarna av fansen ge för effekt på laget under EM?
 

Det får vi analysera när vi väl är på plats. Då får vi lyssna om tillexempel spelarna redan förutsätter att vi är vidare innan vi ens har spelat alla matcher. Laget är dock väldigt realistiskt och tänker enbart på kommande match.
 
Senast Österrike tog del av en stor turnering var EM 2008. Skulle bristen på turneringserfarenhet från spelarna vara ett problem?
 
I en turnering är skillnaden enbart att man spelar fler matcher efter varandra, då handlar det om att ladda om på bästa möjliga sätt. Men fotbollen förändrar sig inte och arenorna är precis som alla andra runt om i världen. Spelarna måste heller inte spela på ett annat sätt än vanligt. Allt runt om kring måste vi få ett grepp om, tillexempel så att spelarna får bra mat och att de mår bra. Enligt mig spelar inte den bristande erfarenheten någon roll och det ska heller inte vara någon grund till att man inte kan prestera. Det skulle vara ursäkter som jag inte skulle godta.
 
Vem är EM-favoriten?
 

Jag tycker att Spanien och även Tyskland är väldigt starka, men ser Frankrike som det starkaste laget. Fransmännen besitter en utomordentlig bra trupp och har även hemmafördelen med sig.
 
Ni är välkänd för att spela spelare som annars inte får så regelbundet med speltid i sina klubbar.

 
Vi beslöt oss redan i början att spela med spelare som håller hög nivå. De flesta spelarna har vi hållit fast vid, trots att vissa inte spelar regelbundet i sina klubblag. Det är viktigare för mig att spelaren har förstått spelidén. Att spela fotboll lär spelaren inte har glömt bort under tiden. Med en nominering av en ny spelare börjar allt från början igen. Jag skulle vara tvungen att förklara grundläggande saker. Österrike är ett litet land. Vi har inte råd att bjuda in en spelare och två månader senare bjuda in en annan igen. Det skulle vara jobbigare för laget att spela ihop sig. Sammanhållningen är en viktig ingrediens i vårat lag.
 
Vilken roll spelar FCBayern stjärnan David Alaba i erat lag?
 
Ur mitt perspektiv har han allt. Han är en spelfördelarna, från naturen är han dock mer tillbaka dragen. Han får aldrig sina lagkamrater att känna att han står ensam på planen. Men självklart är det han som sätter nivån som alla spelare orienterar sig efter. Hos FCBayern spelare han mestadels i försvaret, något som jag tycker är synd då jag anser att han har bra offensiva kvalitéer. Han kan själv göra mål, har ett fint skott och han kan även lägga den avgörande passningen. Även i det defensiva är han väldigt bra och är taktiskt uppmärksam. För oss är han väldigt viktig.
 
Marko Arnautovic är spelaren som har spelat flest matcher under din tid som förbundskapten. Märkte ni honom omedelbart när ni tog jobbet som förbundskapten 2011?
 
Ja självklart, jag sa direkt: Den killen har kvalité. Han visade det dock inte riktigt på planen då. Nu har vi jobbat ihop i över fyra och ett halvt år och Marko har gjort enormt mycket för laget. Han har gått en väldigt fin väg, men den är inte över ännu. Nu kommer han i den bästa fotbolls åldern. 

@Källa: ÖFB pressintervju 
 

Keven Baderkeven.james.bader@gmail.com@Keven_Bader2016-06-01 17:47:46
Author

Fler artiklar om Österrike