Mardrömsvecka: André Onana avstängd 12 månader för dopning & Sébastien Haller inte med i Europa League!
André Onana stängs av för dopning.

Mardrömsvecka: André Onana avstängd 12 månader för dopning & Sébastien Haller inte med i Europa League!

Igår slog bomben ner att Ajax lyckats missa att registrera rekordvärvningen Sébastien Haller för Europa League. En olycka kommer aldrig ensam, och idag slog en ännu kraftigare bomb ned: André Onana stängs av i 12 månader för brott mot dopningsregler då han i oktober av misstag tog en tablett som innehöll en förbjuden substans.

Det går fort i hockey. I söndags stängde Ajax januari med en stark 3-0-seger över AZ som innebar att man gick obesegrade genom den tuffa januarimånaden och ryckte i tabelltoppen. Den positiva stämningen har blivit som förbytt denna vecka. Nyheten om att Brian Brobbey i sommar kommer lämna som bosman framstår nu som en ren petitess.

Igår kom den osannolika nyheten att Sébastien Haller inte fanns registrerad på Ajax trupplista till Europa League. Till UEFA-spel registrerar man 25 spelare varav minst 2 målvakter och i januari har man chansen att lägga till och ta bort spelare i registrering. Ajax kom ihåg att avregistrera Klaas-Jan Huntelaar som lämnat för Schalke och Victor Jensen som blivit utlånad till FC Nordsjælland, och man kom ihåg att registrera Oussama Idrissi som lånades in från Sevilla på deadline day. Den lilla detaljen man missade var att registrera rekordvärvningen Sébastien Haller. Ajax erkände att felet låg hos dem, man hade helt enkelt gjort ett administrativt fel och missat ett klick. Man hoppades få dispens från UEFA för att åtgärda missen, men idag kom beskedet från UEFA att det inte tillåts, Sébastien Haller kommer förbli oregistrerad för Europa League-spelet i vår.

Det är svårt att begripa hur Ajax lyckats med detta misstag, att en person missar att göra ett klick på datorn kan hända, men hur kan inte missen ha upptäckts innan man lämnade in listan? En så viktig lista måste ju dubbelkollas och trippelkollas, av flera olika personer så att sådant här inte händer. Det kan inte vara svårare än att man sitter med UEFA-formuläret och med trupplistan uppe och checkar av namn för namn.

Ett ännu mer ödesdigert men mer lättförståeligt misstag har André Onana stått för. Strax innan lunch idag fredag briserade bomben att UEFA:s disciplinnämnd stänger av André Onana från all fotbollsaktivitet i 12 månader för dopningsbrott. Onana genomgick en rutinmässig "out of competition" dopningskontroll 30 oktober 2020. Testet visade positiva värden för det förbjudna ämnet Furosemide. Furosemide är ett lagligt preparat som används för att behandla hjärtsvikt och ödem. Eftersom det är vätskedrivande så är det dopningsklassat (då vätskedrivande preparat kan användas för att dölja spår av prestationshöjande preparat. Furosemide i sig är alltså inte prestationshöjande). Onanas förklaring, som Ajax står bakom och som även UEFA har accepterat, är att Onana fick i sig Furosemide morgonen 30 oktober då han vaknade upp och mådde dåligt och därför tänkte ta en smärtstillande tablett, men av misstag råkade ta en tablett Lasimac, ett läkemdel som skrivits ut till hans flickvän, då tabletternas förpackning var väldigt lika.

UEFA:s disciplinnämnd har alltså själva sagt att Onana inte hade för avsikt att dopa sig. Trots detta har man alltså valt att stänga av Onana i 12 månader från all fotboll, både på nationell och internationell nivå. Onana och Ajax planerar givetvis att överklaga beslutet.

André Onana har i sitt uttalande sagt att han respekterar UEFA:s disciplinnämnd men inte kan dela uppfattningen om att domen är rimlig. Han framhåller bland annat att han inte har något behov av att dopa sig för att ta kliv i sin utveckling eller karriär.

Förhoppningsvis är inte sista ordet sagt gällande Onanas avstängning, men överklagan kommer ta tid, oklart hur lång tid, så även om överklagan skulle få ett för Ajax positivt utfall kommer man få klara sig utan Onana en tid. Det är ett dråpslag mot Ajax då Onana är lagets kanske absolut viktigaste spelare. Inte minst med tanke på kvalitetsskillnaden mellan Onana, som är en målvakt i världsklass, och lastgamle reservmålvakten Maarten Stekelenburg och unge tredjemålvakten Kjell Scherpen som bara gjort 1 a-lagsmatch för Ajax och blandar och ger i sina prestationer med Jong Ajax.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-02-05 13:44:51
Author

Fler artiklar om Ajax