NEC 1 - 2 Ajax: Seger mot gamla bekanta
Steven Berghuis styrde det mesta för Ajax idag.

Det var ingen sprudlande insats, men Ajax tog idag en ny seger i Eredivisie mot ett NEC fyllt av gamla bekanta spelare. Klättringen uppåt i tabellen fortsätter.

Att vinna så många matcher som möjligt och se hur långt det tar laget helt enkelt. Det är det Ajax säsong handlar om nu. Tre poäng mot lag på undre halvan som NEC därför ett måste. Det satt långt inne och det var ingen glimrande insats idag men uppdraget lyckades.

John van 't Schip gjorde två ändringar från Marseille-matchen i torsdags. Ar'jany Martha var tillbaka som vänsterback på Borna Sosas bekostnad och Kristian Hlynsson var tillbaka på Carlos Forbs dito. I NEC:s startelva återfanns inte mindre än fem spelare med Ajax-koppling. Unge vänsterbacken Youri Baas är utlånad från Ajax dit denna säsong och startade som vänsterytter idag. Målet vaktades av Jasper Cillessen, i mittlåset spelade Philippe Sandler som gick igenom hela Ajax ungdomsakademi utan att nå a-laget. Mittfältet leddes av lagkaptenen och Ajax-ikonen Lasse Schöne, och på högerkanten sprang unge Sontje Hansen som lämnade Ajax i somras i jakt på mer speltid efter bara ett a-lagsframträdande.

Ajax dominerade matchen igenom, men hade svårt att skapa riktigt farliga chanser, särskilt i första halvlek. 0-0 in i halvtidpausen och en del att fundera på för van 't Schips lag. Till den andra halvleken gjordes ett byte, Josip Sutalo som missat de senaste matcherna på grund av en mindre skada gjorde nu comeback då han ersatte Anton Gaaei. Devyne Rensch flyttade därmed ut som högerback igen.

En bit in i den andra halvleken kom äntligen ledningsmålet. Steven Berghuis, som det mesta av Ajax spel gick igenom, spelade upp bollen på Brobbey. Brobbey tog emot bollen i straffområdet, höll starkt emot rutinerade bevakaren Bram Nuytinck och vände sen snyggt bort Nuytinck, kom runt till höger och skickade in bollen framför mål där Hlynsson störtade fram och tryckte in 0-1 i nät.

Att få in en till boll verkade svårt för Ajax, och när mindre än tio minuter kvar återstod kunde vi pessimister börja oroa oss för att det skulle bli en sån typisk match där Ajax har en uddamålsledning som man slänger bort i slutet. Men med fem minuter kvar byttes Carlos Forbs in och efter bara någon minut på planen skickade han in 0-2 efter en fin framspelning av Berghuis. Spiken i kistan!

Kändes det som i alla fall, men bara en kort stund då NEC strax reducerade ur ingenting. Lurige dribblern Elayis Tavsan tog sig alldeles för enkelt förbi Martha och vid kortlinjen lyckades han på något sätt skjuta in bollen förbi Diant Ramaj in i mål.

Det gav stopptiden onekligen en del nerv, men under den var det snarare Ajax genom inhopparna Forbs, Chuba Akpom och Jaydon Banel som var närmare mål än det kvitteringsjagande hemmalaget. Unge Banel som dagar efter sin a-lagsdebut nu också fick sina förste minuter i Eredivisie.

Segern innebär att Ajax stiger till åttonde plats i tabellen. Om man tar hem de tre poäng från den avbrutna matchen mot RKC, vars slutminuter ska spelas klart på onsdag kväll med Ajax i 3-2-ledning, kommer man upp på sjätte plats.