Nice 1 - 1 Ajax: Donny gjorde mål för Appie
"Jag älskar honom så mycket" - Donny van de Beek om Abdelhak Nouri.

Ajax fick med sig ett bra resultat till returen på hemmaplan och målet gjordes av Donny van de Beek, som hade bästa vännen Appie Nouri i tankarna när han firade.

Marcel Keizer valde den väntade startelvan i sin debut som Ajax-tränare, med Lasse Schöne mellan Donny van de Beek och Hakim Ziyech på mittfältet och Justin Kluivert som högerytter.

Som tidigare skrivet har allt handlat om Appie Nouri den senaste tiden för Ajax. Hyllningar och stöd har vällt in från hela världen och även kvällens motståndare visade stöd genom att värma upp i t-shirts med texten Stay Strong Appie på.

Ajax hade det mesta av bollen från start och sedan matchen igenom, men den första halvleken var trevande för bortalaget. Man kom inte riktigt till några stora chanser medan hemmalaget var nöjda med att ligga och vänta på omställningar.

Amin Younes hade Ajaxs första skott mot mål, en missriktad felträff långt utanför, i den 18:e minuten. Mittfältaren Vincent Koziello hade Nices första skott på mål några minuter senare med ett försök utifrån som inte vållade några problem för André Onana. Någon minut senare prövade Lasse Schöne med ett tungt distansskott för Ajax som Yoan Cardinale i Nice-målet släppte retur på som försvarare fick ta hand om.

Mario Balotellis första märkbara insats i matchen var när han tidigt förlorade både en närkamp och en sko mot Davinson Sánchez. Nästa var efter en halvtimme när han satte upp dobbarna mot van de Beek och kroppstacklade honom. Balotelli försökte snacka bort det gula kortet som följde men lyckades ej. Strax därefter visade han sin klass istället. Nice ställde om snabbt, Jean Michaël Serís inspel nådde Balotelli som kom helt rätt i boxen och stötte in 1-0.

I slutet av den första halvleken var Balotelli på väg att spela igenom Valentin Eysseric i ett friläge men van de Beek gjorde en tuff men riktig brytning. Balotelli och Eysseric misstyckte dock och det slutade med gult till Eysseric för protest.

Ajax kom ut med bättre fart i presspelet och passningsspelet i den andra halvleken och det gav snabbt resultat. Man arbetade fram två hörnor på rad, den andra ledde till ett nytt inläggsläge för Schöne men bollen gick för nära målvakten Cardinale. Men Cardinale gick upp tveksamt och stod för en svag utboxning som sände bollen till van de Beek vid bortre som drog in den på volley direkt, 1-1. Donny firade med att visa 3 fingrar på högerhanden och 4 på vänsterhanden, 34 är Appie Nouris tröjnummer, en hyllning till Donnys bästa vän. Det får en också att minnas tillbaka till 2016 när Donny och Appie vid Johan Cruijffs död var på U21-landslagsuppdrag och firade mål med att visa 1 + 4 med fingrarna.

Ajax fortsatte trycka på efter kvitteringen, Schöne prövade från distans igen och tvingade Cardinale till arbete igen. Sen satte Kluivert, van de Beek och Veltman in en bra press uppe i ena hörnet vilket ledde fram till att Ziyech och Dolberg kunde spela igenom Nick Viergever som följt med upp, men Nice-försvaret lyckades avvärja till hörna i sista stund. David Neres kom in och ersatte Kluivert senare och bidrog med ny energi.

I den 72:a minuten kom Ajax ytterst nära ledningen när Sánchez nickade klockrent i ribban. Därefter gjorde Keizer sitt andra byte, Frenkie de Jong ersatte Schöne och var en injektion.

Ziyech tappade mycket boll i första halvlek men spelade upp sig i den andra, under sista kvarten hotade han flera gånger med skott utifrån. Den bästa chansen för Ajax hade dock inbytte de Jong som spelades fram av Younes och från snäv vinkel fick på ett skott från nära håll som Cardinale gjorde en reflexräddning på.

En märklig situation uppstod med tio minuter kvar. Ajax hade ställt om snabbt och genom David Neres attackerade man. Samtidigt som Neres tog sig in i straffområdet tog sig en Nice-supporter in i detsamma från andra hållet. Samtidigt som anfallet stannade av då bollen gick via Nice-back utöver kortlinjen tacklades planstormaren ner av vakter och togs av. Spelet var snabbt igång igen - men hur det kom igång rådde det inte konsesus om. Domaren satte igång med nedsläpp i Nices straffområde där man lät Cardinale ta hand om bollen, med föregivelsen att han ska ge tillbaka bollen till Ajax. Cardinale drar i väg en utspark - som Nice anfaller på. Ajax reder ut det men är inte glada. Innan spelet kom igång igen argumenterade Younes för att Ajax skulle få hörnan som själva spelsituationen lett till, men domaren tyckte alltså att nedsläpp var rättvist. Vet inte hur regelboken ser ut, kanske är det rent strikt rätt beslut enligt den...men frågan är om det är rätt att en supporter kan hjälpa sitt lag genom att avstyra ett farligt anfall genom att springa in på planen, och laget som fått anfallet förstört inte får någon kompensation för det.

Nice hade matchens sista stora chans på stopptiden när Alassane Pléa, som ersatt Balotelli, spelades igenom men hans avslut gick utanför stolpen. 1-1 på bortaplan efter en dålig och en bra halvlek är ett bra resultat för Ajax att ta med sig hem till Amsterdam för returen nästa vecka.

Efter slutsignalen intervjuades van de Beek av Ziggo Sport. "Det var ett fint mål. Det var välbehövligt. Naturligtvis för Ajax men också speciellt för Appie och hans familj. Jag älskar honom så mycket. Vi som lag vill stötta familjen. Det är emotionellt. Det är jobbigt för mig. Kan vi prata om matchen istället?" Sade en påtagligt känslomässig Donny.