Nouris familj avkräver Ajax ansvar, drar klubben inför skiljenämnd
Vem är ansvarig för Appies öde?

Nouris familj avkräver Ajax ansvar, drar klubben inför skiljenämnd

Den 8 juli 2017 drabbades Abdelhak "Appie" Nouri av en hjärtattack på planen under träningsmatchen mot Werder Bremen vilket ledde till att han drabbades av allvarliga och permanenta hjärnskador. Frågan om skadorna kunde undvikits har debatterats under året och nu drar Nouris familj Ajax inför fotbollförbundets skiljenämnd då de anser Ajax ansvariga för Nouris hjärnskador, vilket klubben förnekar.

Abdelhak "Appie" Nouri drabbades av en hjärtattack under matchen mot Werder Bremen den 8 juli 2017. Återupplivningsförsök lyckades men syrebristen attacken redan lett till medförde att Nouri drabbades av allvarliga och permanenta hjärnskador. Sedan dess har han legat på sjukhus och läkarna sägs ha kommit fram till att han aldrig mer kommer kunna tala, äta självständigt, gå eller känna igen folk. Nouris familj, vänner och lagkamrater fortsätter en ständig vakan vid hans sjukhussäng, familjemedlemmarna byter av varandra så en alltid finns vid hans sida.

Under året som gått har det diskuterats om den hemska situationen kunde ha undvikits. Frågor kring läkarvården på planen har väckts, framför allt rörande när man satte igång med återupplivningsförsök – flera av varandra oberoende läkare har utifrån video av händelsen kommit fram till att återupplivningsförsöken inleddes försent vilket ledde till den förödande syrebristen.

Det har även kommit fram att Appie hade ett medfött hjärtfel, som upptäckts under en landslagssamling med U17-landslaget 2015 och bedömts vara ofarligt. Ajax kände till hjärtfelet. Nouris familj gjorde det inte.

Som tidigare rapporterat har Nouris familj länge övervägt rättsliga åtgärder kring situationen. Idag kom beskedet via ett pressmeddelande från advokatbyrån De Vries & Kasem som representerar familjen att man drar Ajax inför KNVB:s (holländska fotbollförbundet) skiljenämnd då de anser Ajax ansvariga för Appies hjärnskador, ett ansvar Ajax avsäger sig.

I pressmeddelandet skriver man att advokaterna John Beer och Lucas Hogeling (från en annan advokatbyrå) har genomfört undersökningar som kommit fram till att Appie inte fick den vård som behövdes på planen vilket ledde till hjärnskadorna. "Inte nog med att familjen fått leva med de allvarliga konsekvenserna av Appies kollaps i nästan ett år nu, nu får man också leva med vetskapen att dessa konsekvenser förmodligen hade kunnat undvikas om korrekt och adekvat vård getts" heter det i pressmeddelandet. Man skriver också att familjen har i samtal med Ajax försökt nå lösning gällande frågan om ansvar men parterna har inte kunnat komma överens då Ajax avsagt sig allt ansvar då de anser att vården på planen gavs korrekt.

John Beer säger till ANP: "Abdelhak kommer aldrig kunna leva ett normalt liv igen och kommer alltid var beroende av vård. Han kommer aldrig kunna arbeta igen. Detta innebär substansiella skador. Och då pratar vi inte bara ekonomiskt. Vi skulle ta det hela till civil domstol men det finns en tydlig förlikningsklasul i kontraktet. Alla dispyter som uppstår utifrån kontraktet måste tas in för skiljenämnden."

Beer säger också: "Familjen kan inte leva med faktumet att Ajax tror att det är okej. Spelarna är i fara. Ajax måste erkänna sina misstag och göra det annorlunda ifall en annan spelare skulle kollapsa."

Ajax har under eftermiddagen släppt ett eget pressmeddelande där man bland annat skriver:

"Efter att ha fått in all tillänglig information från externa juridiska och medicinska råd under de senaste månaderna har Ajax utifrån denna information nått slutsatsen att det inte finns någon grund för att lägga ansvaret hos klubben. Ingen vidare information har tillkommit sen dess. Familjen Nouris juridiska ombud ser annorlunda på saken och har så anmält det till KNVB:s oberoende skiljenämnd. Ajax fäster stor vikt vid att förtydliga att klubben kommer ta fullt ansvar, om nämnden finner att man är ansvarig."

Läs allt om Appie Nouri och utvecklingarna som skett genom att klicka på Appie 4-ever i vänstermenyn.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-06-04 15:21:12
Author

Fler artiklar om Ajax