Officiellt: Ajax lånar in Mohammed Ihattaren — och Patrickson Delgado
Mohammed Ihattaren är klar för Ajax.

Officiellt: Ajax lånar in Mohammed Ihattaren — och Patrickson Delgado

Ajax har ikväll presenterat värvningen av Mohamed Ihattaren, supertalangen vars karriär kommit på sned. Man har dessutom lånat in den ecuadorianske 18-åringen Patrickson Delgado. Förhandlingar fortsätter med Tottenham om Steven Bergwijn och med Barcelona om Nicolás Tagliafico.

Ikväll blev det slutligen officiellt och bekräftat, Ajax lånar Mohamed Ihattaren för ett år framåt med en köpoption på 2 miljoner euro i avtalet. Det framstår som en drömdeal för Ajax — no risk, high reward. Utrechtfödde Ihattaren kom fram i PSV och slog igenom med dunder och brak i Eredivisie 2019 som 17-åring. Med sitt spelsinne, sin teknik, fantastiska skott med vänstern och förmåga att spela fram lagkamrater, stod han ut som landets kanske klarast lysande talang. Men efter den fina starten kom kometkarriären av sig.

I oktober 2019 avled Ihattarens pappa efter en tids sjukdom. Trots den tunga sorgen spelade Ihattaren vidare och gjorde det ofta bra, men led samtidigt privat av pappans bortgång, förstås. 2020/21 tog Roger Schmidt över som tränare i PSV och den hårdföre tysken petade Ihattaren ur startelvan och de två hamnade i luven på varandra. Schmidt stängde av Ihattaren internt två gånger om under en turbulent säsong — ena veckan gjorde Ihattaren drömmål, nästa var det bråk på träning, nästa var han internt avstängd. Redan då började Ajax och Ihattaren flörta med varandra.

Sommaren 2021 ville Ihattaren lämna PSV för att komma bort från Schmidt. Hans agent, en viss Mino Raiola, ordnade snabbt en övergång till Juventus, som genast lånade ut honom till Sampdoria. Raiola dumpade tonåringen i en ny stad i ett nytt land där han inte kände någon eller kunde språket. Ihattaren vantrivdes i Genua och började snart ta långa resor för att träffa vänner och familj på andra orter, vilket Sampdoria inte gillade. I september blev Ihattarens mamma sjuk vilket gjorde att han reste hem till Nederländerna. Han återvände sedan aldrig till Genua, och spelade aldrig en match för Sampdoria. I höstas berättade Ihattaren att han kämpat med depressioner sen hans pappa dött och att hans mentala hälsa blivit sämre under det sista (Schmidt-året) året i PSV och ännu värre i Italien. Det ryktades att Ihattaren inte tränade alls och övervägde att sluta med fotbollen. Mino Raiola medgav i en intervju att han inte haft kontakt med Ihattaren på månader "men om han vill spela igen kan jag hjälpa honom med det".

Under senhösten skaffade Ihattaren en ny agent, Ali Dursun, sen tidigare Frenkie de Jongs agent och nyligen även Donny van de Beeks nya agent. Han började träna individuellt hemma i Utrecht. I januari hoppades FC Utrecht låna honom, men sedan klev Ajax in i förhandlingarna, till Utrechts surmulne ägare Frans van Seumerens förtret.

Ajax lånar alltså Ihattaren i ett år framåt, till 1 januari 2023, och har en köpoption på 2 miljoner euro i avtalet. Om Ihattaren kommer till sin rätt i Ajax är det ett vrakpris, och om han inte kommer till sin rätt har man inget förlorat på lånet. Ihattaren kommer börja träna med Jong Ajax, när han blir aktuell för a-laget återstår att se, Ihattaren har inte spelat en match på hela säsongen.

Häromdagen gjorde Ajax klart med ett annat lån med köpoption. 18-årige ecuadorianske mittfältstalangen Patrickson Delgado från Independiente del Valle. Lånet sträcker sig över en och en halv säsong, alltså över resten av säsongen och nästa säsong. Delgado kommer börja i Jong Ajax men om han når a-laget blir han förste ecuadorianen någonsin att spela för Ajax.

Ett annat nyförvärv det ryktats om länge är Steven Bergwijn, som spelade i Ajax ungdomsakademi upp till 16 års ålder när han gick till PSV. Efter genombrottet i Eindhoven gick han till Tottenham 2020. Tiden i London har varit tuff, även om han nyligen blev sen matchhjälte mot Leicester. Trovärdiga källor uppger att Ajax och Tottenham fortfarande förhandlar om Bergwijn. Tottenham vill ha 25 miljoner euro, Ajax har fått lägre bud nekade.

Enligt brasiliansk press har Ajax också lagt ett bud på 12 miljoner euro för Giovani, en 18-årg yttertalang i Palmeiras, men Palmeireas har nobbat det och klubbpresidenten säger att man inte säljer för mindre än utköpsklasulen på 60 miljoner euro, vilket förstås inte är aktuellt för Ajax. Giovani följs av flera eurpeiska klubbar.

Åt andra hållet så ryktas det allt jämnt om Nicolás Tagliafico och Barcelona. Tagliafico, som tappat sin startplats i Ajax den här säsongen, vill lämna men Erik ten Hag vill inte tappa den rutinerade backen nu. Ajax och Barcelona förhandlar fortfarande, och Ajax har nobbat ett lånebud från Sparta Rotterdam på Jong Ajax vänsterback Anass Salah-Eddine med detta i åtanke.

Ajax har även i dagarna förlängt kontrakten med två av de talanger som nyligen kommit upp och fått speltid i a-laget: Kristian Hlynsson till 2026 och Youri Regeer till 2025.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-01-30 19:27:31
Author

Fler artiklar om Ajax