Officiellt: Alfred Schreuder är Ajax nya tränare
Alfred Schreuder är Ajax nya tränare.

Officiellt: Alfred Schreuder är Ajax nya tränare

Dagen efter att klubbens 36:e ligatitel säkrats har Ajax gått ut och meddelat att Alfred Schreuder ersätter Erik ten Hag som huvudtränare. Schreuder var ten Hags assisterande tränare under den oförglömliga säsongen 2018/19 och kommer närmast från tränarjobbet i Club Brügge.

Direkt efter att matchen mot Heerenveen igår kväll var slut och ligatiteln säkrad gick Mike Verweij på De Telegraaf, med god insyn i klubben, ut med att Ajax inom kort skulle presentera Alfred Schreuder som klubbens nya tränare. Nu på eftermiddagen blev det mycket riktigt officiellt, Ajax har meddelat att Schreuder tar över efter Erik ten Hag. Schreuder har skrivit på ett kontrakt på två år, med option för ett tredje.

Schreuder, som fyller 50 i november, är inte obekant för klubben. Från januari 2018 till juni 2019 tjänstgjorde han som assisterande tränare i klubben och var ten Hags högra hand på den oförglömliga resa man gjorde då, när Ajax vann dubbeln och var sekunder från Champions League-finalen. Schreuder lämnade efter det för att ta över som huvudtränare i Hoffenheim, klubben han var assisterande tränare i när Ajax hämtade in honom. Han fick sparken från Hoffenheim med några omgångar kvar av 2019/20-säsongen, en säsong Hoffenheim slutade som sexa. Han blev sedan Ronald Koemans assisterande tränare i Barcelona. I januari i år tog han över Club Brügge och har under våren tagit dem uppåt i tabellen så till den grad att man nu har chansen att vinna ligan, vilket Schreuder såklart vill avsluta sin sejour med.

Schreuder föddes och växte upp i lilla Barneveld i Gelderland och efter att ha börjat spela knattefotboll där fick han en plats i Feyenoords ungdomsakademi. Schreuder blev med tiden en mittfältare känd för sin fina spelförståelse och grovjobb på planen. Han debuterade i Feyenoords a-lag 1991, men fick inte fler chanser där då och gick 1993 vidare till RKC Waalwijk där han gjorde fyra säsonger. Efter det spelade han för NAC Breda i sex säsonger innan han 2003 återvände till Feyenoord. Det blev inte mycket speltid i Rotterdam den gången heller, upp mot 40 matcher över fyra säsonger och en låneperiod tillbaka i RKC. 2007/08 hade han en kort sejour i FC Twente. Efter några matcher för sitt hemstadslag Barneveld avslutade han spelarkarriären 2009 med några matcher för Vitesse, 37 år gammal.

Direkt efter spelarkarriären blev han assisterande tränare i Vitesse. Snart gick han tillbaka till FC Twente för samma roll där, en post han höll från 2009 till 2013. Lustigt nog även den gången för att ersätta ten Hag, som lämnat samma jobb för att ta ett assistent-jobb i PSV. Som assisterande tränare till först Steve McClaren var han med och vann Eredivisie-titeln före Ajax. Nästa säsong, under nye huvudtränaren Michel Preud'homme, vann Twente cupen efter att ha slagit Ajax i finalen, men förlorade sedan seriefinalen i den sista omgången av Eredivisie 15 maj 2011, i den oförglömliga matchen då Ajax efter sju år olycka besegrade Twente och därmed vann klubbens 30:e ligatitel. 2013 blev han ett kort tag interimtränare i Twente innan Michel Jansen anställdes som ny huvudtränare, eftersom Schreuder då inte hade rätt licens för att bli permanent huvudtränare och Schreuder återgick till sin assisterande-roll. Till 2014/15 hade Schreuder fixat sin tränarlicens och blev då klubbens huvudtränare och ledde Twente, som då hade börjat krisa ekonomiskt, till tionde plats i ligan. Efter en tuff start på säsongen 2015/16 fick han sparken.

Efter entledigandet från Twente anställde Huub Stevens honom som assisterande tränare i Hoffenheim. Under Schreuders första säsong som assisterande slutade man 15:e i Bundesliga, men efter att Julian Nagelsmann kom in som ny tränare 2016, och behöll Schreuder som assisterande, lyfte laget till en fjärdeplats och sedan en tredjeplats innan Schreuder gick till Ajax 2018.

Schreuder säger själv: "Att bli huvudtränare för Ajax är en stor ära och en fantastisk möjlighet som jag tar med båda händerna. Jag är också väldigt exalterad över att återvända hit, för jag gillade det ett och ett halvt år jag var här tidigare väldigt mycket. Jag vill vinna titlar här i Amsterdam, med ett lag som spelar attraktiv fotboll. Med en bra balans mellan rutinerade toppspelare och väldigt stora talanger. Men först vill jag avsluta säsongen med Club Brügge bra. Jag vill säga farväl med en titel, det är väldigt viktigt för mig och jag kommer göra allt för att lyckas med det."

Ajax VD Edwin van der Sar säger: "Vi känner Alfred som en taktiskt begåvad tränare med ett bra och varierat träningsmaterial. De senaste åren har han skaffat sig erfarenhet som assisterande tränare och huvudtränare i olika toppklubbar i olika toppligor. Vi tror starkt på att han kan fortsätta bygga på det vi gjort de senaste åren här. Både i ligan och Champions League. Jag är också glad att vi nu har klarhet gällande denna viktiga roll i klubben. A-lagets trupp kommer också ta form under den närmsta tiden. Gerry Hamstra och Klaas-Jan Huntelaar (som tagit över sportchefsansvaret tillsammans tills vidare efter Marc Overmars avsked, reds. anm.), som också pratade med Alfred, jobbar hårt på det."

Schreuder såg tidigt ut att vara front runner för jobbet och framstår som det bästa valet. Han står för en spelfilosofi som ligger i linje med Ajax och känner klubben, ledare och spelare sen hans tidigare sejour. Han har influerats både av ten Hag men också Nagelsmann, vilket kan bli mycket intressant. Under sin tid som assisterande tränare i Ajax lyftes han fram som starkt bidragande till klubbens framgång både för sitt taktiska sinne och sitt sätt att hantera spelarna, som alla tyckte mycket om honom.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-05-12 16:52:00
Author

Fler artiklar om Ajax