Officiellt: Jordan Henderson klar för Ajax
Jordan Henderson är klar för Ajax.

Officiellt: Jordan Henderson klar för Ajax

Liverpools förre kapten Jordan Henderson är klar för Ajax efter att ha brutit sitt kontrakt med saudiska Al Ettifaq. Champions League-mästaren är tänkt att bidra med ledarskap till truppen.

Det rykte om en övergång som först tedde sig väldigt osannolik har de senaste dagarna blivit alltmer ett faktum då säkra källor som Voetbal International och Fabrizio Romano varit trygga i sin sak, och ikväll blev det officiellt presenterat av Ajax: Jordan Henderson är klar för klubben. 33-åringen bröt i dagarna officiellt sitt kontrakt med Al Ettifaq efter ett halvår i Saudiarabien och har nu skrivit på för 2,5 år med Ajax. Han kommer bära tröja nummer 6, hans vanliga nummer 14 är förstås pensionerat i Amsterdam till Johan Cruijffs ära. Nu återstår bara att arbetstillståndet som krävs för icke-EU-spelare går igenom vilket brukar ta 1-2 veckor, sen är Henderson spelklar. Henderson sägs ha gått med på en lönesänkning motsvarande ca 75 % av det han skulle tjäna i Saudiarabien, där han skulle tjäna 15 miljoner euro om året.

Ajax interimtränare John van 't Schip säger om värvningen:

"Vi ville ha en erfaren mittfältare med ledarskapskvaliteter. Delvis på grund av skador i laget, letade vi efter någon som kunde kliva in direkt och bidra. Jordan Henderson är den typen av spelare. Hans ankomst innebär en enorm förbättring av vår trupp. Både på och utanför planen är en fotbollsspelare av hans kaliber viktig för våra yngre spelare. Han är en engelsk landslagsman och har vunnit Champions League och många andra troféer med Liverpool. Jag är glad att han är här, och jag tror det är mycket bra för vår klubb att han nu är en Ajacied."

Henderson, som fram till övergången i somras var kapten för det Liverpool som vunnit Champions League och Premier League är förstås fotbollsmässigt en direkt och stor förstärkning för Ajax. Han lär också vara duktigt motiverad då han vill se till att han kommer med i truppen till EM i sommar. Noterbart är att Juventus också visade intresse men Henderson verkar ha tidigt bestämt sig för Ajax.

Hans övergång till Al Ettifaq i Saudiarabien var minst sagt kontroversiell. Den väckte mycket kritik då den saudiska regimen är förtryckande och direkt mordisk, och Henderson tidigare gjort ställningstagande för mänskliga rättigheter, att han då tog steget till ett land där mänskliga rättigheter inte respekteras framstod som väldigt skenheligt. Han gjorde inte saken bättre med uttalanden som: "När jag fattade beslutet, jag försökte se det som, att om jag själv inte går, kan vi alla begrava våra huvuden i sanden och kritisera olika kulturer och länder på avstånd. Men då kommer inget hända. Inget kommer förändras." Det gjorde honom till allmänt åtlöje.

Många har också skrattat gott i dagarna då han uppenbarligen inte stod ut mer än några månader i Saudiarabien innan han ville därifrån, och ännu mer idag när det i engelsk press skrivits att Henderson ännu inte fått några pengar från Al Ettifaq då han skjutit på betalningarna för att slippa skatta för dem i Storbritannien, och att han nu riskerar helt bli utan några pengar från Saudiarabien. Att göra en kontroversiell övergång för pengarnas skull, bränna många broar och göra sig till allmänt åtlöje i processen, och sen inte ens få pengarna, gör att övergången väl borde ses som en av de sämsta en spelare någonsin gjort.
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-01-18 21:21:00
Author

Fler artiklar om Ajax