Officiellt: Marijn Beuker (en av två) nya sportchefer i Ajax
Marijn Beuker är en av två som ska leda Ajax sportsligt in i framtiden.

Officiellt: Marijn Beuker (en av två) nya sportchefer i Ajax

Ajax har idag fått en ny sportchef i Marijn Beuker, men en till är på väg då Ajax delar tjänsten i två.

Det har ryktats om det ett tag, och idag blev det också officiellt, Marijn Beuker blir Ajax nya sportchef. En av Ajax nya sportchefer, rättare sagt. För klubben kommunicerar samtidigt att sportchefstjänsten kommer delas upp i två. Beuker kommer ha ansvar för ungdomsakademin, scoutingavdelningen, fotbollsanalysavdelningen och andra avdelningar som stöttar upp det fotbollsmässiga i klubben. En annan person, som Ajax ännu söker efter, kommer anställas för uppdraget att ta hand om övergångar och ledaranställningar för a-laget och Jong Ajax. Profil på personen Ajax söker för den tjänsten är kort sagt en "dealmaker" som Voetbal International uttryckt det. Både Beuker och den andra sportchefen ligger under den verkställande direktörens översyn, som från 15 mars är Alex Kroes. Kroes får då äntligen börja sin tjänst efter att "non compete"-klausulen med AZ löpt ut.

Vem är Marijn Beuker då? En 39-åring från Arnhem som studerat på flera institutioner, bland annat Cruyff University. 2007 blev han koordinator för talangutveckling i AZ, från 2013 till 2021 var han "head of football development & strategy" i Alkmaar-klubben. 2021 lämnade han för att bli sportchef i skotska Queen's Park som nu ligger i högstaligan där efter två uppflyttningar. Beuker krediteras för att under sin tid i AZ omstrukturerat deras ungdomsakademi som under hans tid där utvecklades till att, efter Ajax kanske vara landets bästa. AZ har skördat frukterna av det i flera år med egenfostrade spelare som Teun Koopmeiners, Guus Til, Calvin Stengs, Myron Boadu (och Owen Wijndal, ehem) med flera och har en spännande generation på gång då klubbens U18-lag vann Youth League i våras.

Beuker är en favorit hos Louis van Gaal, som ju var verksam i AZ som manager 2005-2009. van Gaal är sen några månader rådgivare för Ajax, och Beuker framstår som handplockad utifrån van Gaals rekommendation.

Han själv säger: "Ajax är en fantastisk fotbollsklubb med en rik historia och enorm framtidspotential. Jag ser fram emot att komma igång snart och vara del av ett lag med det gemensamma målet att ta Ajax tillbaka till toppen.

Beuker kommer börja sitt arbete nu direkt i december, hans kontrakt gäller till juni 2028.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-11-29 19:16:18
Author

Fler artiklar om Ajax