PEC Zwolle 0 - 1 Ajax: Blev ett mål, borde varit tio
Klaas-Jan Huntelaar nådde flera milstolpar med sitt mål idag.

Ajax gjorde en bra match mot Zwolle men hade förtvivlat svårt att få in bollen i mål trots mängder av chanser. Man tar hur som helst in viktiga poäng på PSV.

PSV ledde med 2-0 mot Heerenveen igår kväll men strax före halvtid fick Hirving Lozano, deras duktige mexikanske ytter, sitt andra röda kort för säsongen. Med tio man tappade PSV i andra halvlek och matchen slutade oavgjort 2-2. Det innebar att Ajax idag hade chansen att ta in på serieledarna och minska gapet till 5 poäng.

För att göra det krävdes seger borta mot PEC Zwolle, säsongens stora överraskning i Eredivisie. Ledda av Ajax-legendaren John van 't Schip har man med frejdig offensiv fotboll tagit sig upp till att slåss om fjärdeplatsen med Feyenoord och Utrecht. Klarast lysande stjärna i laget har mittbacken Philippe Sandler varit, 20-åringen lämnade Ajaxs akademi för två år sen då han inte ansågs ha chans att nå a-laget. Den första tiden i Zwolle var också knackig, men under van 't Schip har han haft en raketutveckling och blev i januari klar för självaste Manchester City, en övergång som dock går i lås först till sommaren.

Matchen fick en minst sagt trevande start. Ajax ordnade en hörna redan i den tredje minuten men den fick dröja. Först var det skobyte på Zwolle-målvakten Diederik Boer (som lämnade platsen som backup i Ajax efter förra säsongen för att återvända hem) och sen fick Matthijs de Ligt ena linsen utpetad av Sandler när de fajtades om position inför hörnan. När Hakim Ziyech äntligen fick slå in bollen blev hörnan i sig resultatlös.

Men Ajax skapade sedan gott om chanser i den första halvleken, det var spel nästan enbart på Zwolles planhalva. Första chansen skapade Donny van de Beek för sig själv då han spelade Nicolás Tagliafico och sen tog en bra löpning in i straffområdet och fick tillbaka bollen av argentinaren. Ur snäv vinkel drog vänsterskottet utanför den bortre stolpen. David Neres hann stoppa bollen på kortlinjen. Hans inspel rensades ut till straffområdeskanten där Lasse Schöne drog på ett skott som gick utanför.

Några minuter senare spelade Ziyech fram Justin Kluivert som också sköt utanför. Kluivert var väldigt pigg i eftermiddag och fick lite längre fram Ajax dittills bästa chans i matchen. Ziyech riktade en svepande djupledsboll mot Neres, men en Zwolle-back bröt den. Men Kluivert kunde sno åt sig bollen av backen och vända upp helt fri med Boer som lyckades rädda.

Ziyech och Neres spelade sedan fram Schöne till nästa läge men dansken sköt återigen utanför. van de Beek, tillsammans med Kluivert den första halvlekens bästa spelare, fick sedan på kort tid två bra nickmöjligheter. Först på ett inlägg från just Kluivert och sedan framspelad av Ziyech, men båda gångerna stod Boer återigen i vägen.

Schöne var länge ett frågetecken om han kunde starta och till den andra halvleken ersattes han av Carel Eiting. Efterlängtat, det. Schöne har varit ur form och Eiting har varit bländade i Jong Ajax den här säsongen och varit förtjänt av fler a-lagsmöjligheter än de få korta inhopp han fått.

Eiting gjorde ett mycket bra inhopp, var bäst på plan i andra halvlek. Och han visade direkt sina fina kvaliteter då han genast friställde van de Beek i straffområdet med en fantastisk öppnande passning. van de Beek, nästan överraskad över hur fri han blev, drog skottet i stolproten. Returen studsade ut mot Neres som förhastat skickade bollen över ribban.

Sen letade sig tillslut bolluslingen äntligen in. Och snyggt var det. Neres dribblade förbi ett par motståndare, väggspelade med Ziyech och tunnlade sig förbi ytterligare försvarare innan han passade ut till Klaas-Jan Huntelaar som från höger i straffområdet borrade in sitt tionde ligamål för säsongen. Målet innebar inte bara ledning utan också: Att Huntelaar nu är den äldste spelaren att göra minst 10 mål på en ligasäsong för Ajax, att Huntelaar nu gjort 86 ligamål för Ajax, tionde flest i klubbhistorien delat med Dick Schoenaker och att han delar interna skytteligaledningen i ligan med van de Beek, Schöne och Neres.

Kluivert var fortsatt väldigt pigg och målsugen för Ajax. Han kom närmast av alla att utöka ledningen när han efter en timmes spel fick iväg ett kanonskott som prickade kryssribban. Ett par minuter senare var han en centimeter ifrån att få en tå på bollen när han kastade sig fram på van de Beeks inspel.

Ajax fortsatte trycka på men kunde inte få till avsluten. Nästa jättechans fick Huntelaar efter delikat förarbete där Frenkie de Jong, "mittback", dribblade flera man vid Zwolles straffområde, klackade bollen till Ziyech som klackade den till Huntelaar men skottet smet strax utanför. Minuten senare fick Huntelaar ett ännu bättre läge. Ziyech spelade igenom Neres, Boer kom ut från sin linje och räddade Neres avslut. Returen föll till Huntelaar som från nära håll bara skulle trycka in bollen i mål då Boer var överspelad, men Sandler lyckades kasta sig i vägen och blockera ut till hörna.

Segersiffrorna kunde och borde ha varit mycket rejälare, men de tre poängen och det fina spelet är huvudsaken. Förhoppningsvis behåller Erik ten Hag Carel Eiting i elvan och spelarna formen. Segern gör att avståndet till PSV krymper till 5 poäng. PSV möter Feyenoord nästa helg, alltså utan avstängde nyckelspelaren Lozano. Feyenoord som för övrigt också vann med 1-0 idag, mot Heracles Almelo efter mål av Robin van Persie. Ajax i sin tur spelar hemma mot ADO Den Haag kl 12:30 på söndag, lagets statistiskt sett klart sämsta avsparkstid för övrigt.