Qarabag - Ajax
0 - 3

Qarabag 0 - 3 Ajax: Usel insats? Ja! 3 poäng? Ja!
Wout Weghorst gjorde mål på straff igen.

Ajax vann en helt erbarmligt dålig fotbollsmatch i Baku ikväll. Tillbakapressade av Qarabag fram till hemmalaget fick en utvisning fortsatte Ajax vara spela uselt även om man lyckades snubbla in ett mål. En straff och ny utvisning hjälpte sedan Ajax säkra segern.

Ajax har ett tufft spelschema de närmsta veckorna, både vad gäller antalet matcher och kvaliteten på motståndarna. På söndag möter man Willem II, den lättaste matchen på pappret, och följande vecka smäller det till rejält med först den uppskjutna De Klassieker borta mot Feyenoord på onsdag kväll följt av PSV hemma på lördag kväll. Veckan därpå Maccabi Tel Aviv på torsdagen och Twente på söndagen.

Med det i åtanke valde Francesco Farioli att rotera lite ikväll. Två ändringar var han tvungen till: Avstängde Youri Baas ersattes som väntat av Daniele Rugani och otillgänglige Davy Klaassen av Kian Fitz-Jim. Därutöver valde han att ge Bertrand Traoré och Brian Brobbey vila och starta med Christian Rasmussen och Wout Weghorst.

Qarabag satte full fart från början hemma på Tofiq Bahramov-Stadion (världens enda stadion uppkallad efter en linjedomare?) och pressade ner Ajax. Efter bara några minuter fick de bollen i nät också, men, Leandro Andrades mål vinkades bort för offside av linjedomaren, ett beslut som backades upp av VAR-rummet.

Det till trots fortsatte Qarabag köra på och ha ett klart övertag över Ajax i matchens inledningsfas. Ajax kom ingenstans, presspelet stämde inte så man hade stora problem med att få tag i bollen och när man vill fick den slarvade man snabbt bort den. Inte riktigt den matchbild man tänkt sig.

Men efter en kvart förändrades förutsättningarna. Ajax lyckades äntligen göra något produktivt med bollen, slå den i djupet på Mika Godts som knappt hann komma in på offensiv planhalva innan Julio Romao bryskt rev ner honom. Skotske domaren Nicholas Walsh tvekade inte utan visade upp det röda kortet då Romao cyniskt hindrat en klar målchans som siste man.

Att Qarabag var en man mindre fick dock inte så stark påverkan på matchen man hade kunnat tro. Till en början påverkade det faktiskt inte alls, de första minuterna efter utvisningen fortsatte Qarabag tryck ner Ajax mer än tvärtom. Efterhand mattades de dock av, men för den sakens skull blev det ingen fritt flödande Ajax-offensiv. Mest bara ett trist, tragglande mittfälts... krig, känns inte riktigt rättvist för det var inte direkt intensivt. Det var mest bara en grå sörja av det.

0-1 kom dock mitt i den första halvleken. Kenneth Taylor gjorde en av matchens få bra aktioner då han vann bollen på mittplan och passade Godts. Godts dribblade inåt och spelade fram Weghorst vars skott styrdes på en Qarabag-back – till Taylor som följt med upp och nu stötte in bollen i mål.

Någon förbättring på spelet fick vi inte se i andra halvlek utan det var bara mer av samma dåliga spel. Med ungefär kvarten kvar kom sen plötsligt några händelserika minuter som avgjorde definitivt.

Rasmussen, som ånyo stod för en närmast fascinerande usel insats, fick med sig en straff efter att ha fått en tryckare i sidan av Kevin Medina. Weghorst stegade fram och var precis som i söndags säker från elva meter och sköt in 0-2.

Strax därefter stod inhopparen Chuba Akpom för matchens nog bästa aktion när han vann bollen på mittplan, spelade Godts, följde med upp och fick tillbaka bollen och kyligt la in 0-3 i mål.

Därefter fick Qarabags vänsterback Elvin Jafarguliyev sitt andra gula kort efter att ha stämplat en annan inhoppare, Anton Gaaei. Qarabag nere på 9 man och Ajax med en 3 måls ledning. Det kändes så att säga tryggt.

I slutminuterna fick vi se 16-årige Jorthy Mokio hoppa in för sitt andra framträdande i Ajax-lag. Den belgiske talangen är född 2008, samma år som Qarabags nuvarande tränare Gurban Gurbanov anställdes.

Så, en osedvanligt usel fotbollsmatch, men en Ajax-seger likväl. Förhoppningsvis mer sånt, men med större underhållningsvärde, de närmsta veckorna.